Przepisy kulinarne

Jak przygotować tort idealny? Poznaj sekrety słodkiej kuchni Bartka Boratyna 

Przepisy kulinarne

Jak przygotować tort idealny? Poznaj sekrety słodkiej kuchni Bartka Boratyna 

Przygotowujesz rodzinne przyjęcie i potrzebujesz przepisu na tort na biszkopcie? Jesteś w idealnym miejscu. Bartek Boratyn zdradza swoje przepisy na tort czekoladowy, z białą czekoladą i owocami leśnymi oraz na bananowy ze słonym karmelem. 

Tort czekoladowy z malinami

Składniki na biszkopt

  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 15 g kakao

Składniki na krem czekoladowy z mascarpone

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • tabliczka ciemnej czekolady min. 70%

Dodatki do tortu 

  • maliny, czekoladki 

Tynk cukierniczy

200 g miękkiego masła

200 g mleka skondensowanego

Przygotowanie tortu czekoladowego z malinami 

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (góra i dół). Jajka ubij z cukrem na sztywną masę. Dodaj przesianą mąkę pszenną i kakao. Delikatnie wymieszaj i przelej do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Wypiekaj ok 40-50 min (do suchego patyczka).

Do miski daj serek mascarpone oraz śmietankę. Ubij na sztywny krem. Dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Gotowy biszkopt przekładaj kremem oraz malinami. W misce ubij masło z mlekiem skondensowanym na sztywny krem. Obłóż nim tort. Boki i wierzch udekoruj czekoladkami.

Tort z białą czekoladą i owocami leśnymi

Składniki na biszkopt malinowo-waniliowy (upiec x2 na jeden tort)

  • 240 g masła
  • 270 g cukru
  • 4 jajka
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 30 ml mleka
  • 100 g malin
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krem do toru 

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • tabliczka białej czekolady

Dodatki do tortu

  • owoce leśne
  • konfitura z czarnej porzeczki

Wykończenie tortu 

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 ml mleka skondensowanego
  • rozpuszczona biała polewa
  • świeże owoce (maliny, truskawki, jeżyny, borówki) i kwiaty bratki

Przygotowanie tortu z białą czekoladą

Rozgrzej piekarnik do 130 stopni C (termoobieg) lub 150 stopni (góra dół). Ubij masło z cukrem. Do miski wsyp mąkę i proszek – wymieszaj. Do ubitego masła z cukrem dodaj wanilię oraz stopniowo jajka. Dodaj mąkę i mleko w 3 częściach. Na samym końcu wsyp maliny. Wymieszaj ręcznie i przełóż do foremki. Wypiekaj 1 godz. 20 min.

Do miski daj serek mascarpone oraz śmietankę. Ubij na sztywny krem. Dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. 

Biszkopt przekładaj kremem, konfiturą oraz owocami leśnymi.

W misce ubij masło z mlekiem skondensowanym na sztywny krem i obłóż nim tort. Białą polewę rozpuść i wylej na papier do pieczenia. Wyrównaj i poczekaj, aż zastygnie, a następnie połam nieregularnie i obkładaj tort. Na wierzchu ułóż świeże owoce.

Tort bananowy z solonym karmelem

Składniki na biszkopt mocno czekoladowy (upiec x2 na jeden tort)

  • 240 g masła
  • 270 g cukru
  • 4 jajka
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 30 ml mleka
  • pokrojony banan
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krem śmietankowy

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • tabliczka ciemnej czekolady

Dodatki do tortu

solony karmel

Wykończenie tortu

  • 500 ml mleka skondensowanego
  • 500 g miękkiego masła
  • naturalne barwniki spożywcze
  • świeże truskawki

Przygotowanie tortu bananowego z solonym karmelem

Rozgrzej piekarnik do 130 stopni C (termoobieg) lub 150 stopni (góra dół). Ubij masło z cukrem. Do miski wsyp mąkę, kakao i proszek – wymieszaj. Do ubitego masła z cukrem dodaj stopniowo jajka, mąkę i kakao w 3 częściach, a następnie mleko - także w porcjach. Na końcu dodaj pokrojonego banana. Wymieszaj ręcznie i przełóż do foremki. Wypiekaj 1 godz. 20 min.

Do miski daj serek mascarpone oraz śmietankę. Ubij na sztywny krem. Dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. 

Na patelni rozpuść cukier (około pół szklanki). Gdy powstanie brązowy karmel wlej okolo 100 ml śmietanki 30%. Mieszaj do powstania gładkiego sosu. Dopraw solą morską. Biszkopt przekładamy kremem i przestudzonym solonym karmelem. 

W misce ubij masło z mlekiem skondensowanym na sztywny krem. Podziel na 3-4 części i do każdej dodaj inny naturalny barwnik spożywczy. Kremy przekładamy do rękawów cukierniczych i udekoruj tort. Na wierzchu ułóż świeże owoce.


Zobacz też:

Idealna szarlotka z bezą i kremem pistacjowym. Matteo Brunetti i jego słodkie przepisy

Kuchnia prosto z naszego ogródka. W roli głównej winogrona prosto z krzaczka

Antonówka w roli głównej. Przepisy Piotra Kucharskiego

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Źródło: Bartek Boratyn |
Co sądzisz o tym artykule?
62
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
1
01.10.2020
Czekoladka
Cudowny temat i znakomity Pan Bartosz Boratyn.Prosimy więcej.....