Przepisy kulinarne

Kuchnia prosto z naszego ogródka. W roli głównej winogrona prosto z krzaczka

Przepisy kulinarne

Kuchnia prosto z naszego ogródka. W roli głównej winogrona prosto z krzaczka

Czas zebrać plony z naszej działki. Zerwaliśmy winogrona, pomidory, jadalne kwiaty oraz zioła. Pyszne potrawy w kuchni Dzień Dobry TVN przygotuje David Gaboriaud.

O naszą działkę nieustannie dba Łukasz Skop. Efekty jego pracy możecie śledzić w naszym cyklu "Co z tego wyrośnie". Łukasz wie, co zrobić by plony z naszych rabatek były obfite. I są! Wykorzystamy je w kuchni Dzień Dobry TVN. Końcówka września to najlepszy czas na winogrona, u nas głównie ciemne, przyjechały prosto z działki. Mamy też pomidory, rukolę, jarmuż, bazylię, trochę marchewki i nawet ozdobne kwiaty jadalne. Ale urodzaj! Dlatego do kuchni zaprosiliśmy kucharza, który wie, co z tego urodzaju przygotować. Będą winogrona w roli głównej, ale z naszego ogródka nic się nie zmarnuje - David Gaboriaud wykorzysta wszystko. Oto przepisy z wykorzystaniem plonów z naszej działki:

Zapiekana z serem feta, winogronami i miodem

Składniki:

  • 2 szt. sera feta
  • garść winogron (zielonych i ciemnych)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki prażonych migdałów lub orzeszków pinii

Przygotowanie:

  1. W żaroodpornym naczyniu ułóż dwie fety, dodaj winogrona i rozmaryn. Polej całość oliwą i miodem. 
  2. Piecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 20 minut, na złoty kolor. 
  3. Wyciągnij z piekarnika i serwuj od razu z grzankami. Posyp prażonymi migdałami lub orzeszkami pinii.

Galette z winogronami

Składniki:

kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 110 g zimnego masła
  • 1-2 żółtka
  • szczypta soli
dodatki:
  • 2-3 garści ciemnych winogron
  • kilka łyżek mielonych migdałów lub bułki tartej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę z solą i cukrem. Dodaj maso i zrób kruszonkę. Dodaj żółtka i szybko uformuj ciasto. Jeśli będzie za suche dodaj 1-2 łyżki wody lub jogurtu. 
  2. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. 
  3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki okrągły placek, ok 3 mm grubości. Nakłuj w kilku miejscach ciasto widelcem.
  4. Posyp ciasto mielonymi migdałami lub bułką tartą i ułóż winogrona. Brzegi placka zawiń i przykryj częściowo winogronami dookoła. Posmaruj brzegi ciasta żółtkiem i wodą. Posyp całość cukrem.
  5. Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C i piecz ok. 25-30 minut lub do momentu, aż ciasto się zarumieni. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Pierś kaczki z patelni, winogronami i sosem Porto

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 2 garści ciemnych winogron
  • świeży tymianek
  • kieliszek wina
  • 40 g zimnego masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Piersi z kaczki wyciągnij z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem tak, aby złapała temperaturę pokojową. Natnij delikatnie piersi w kratkę od strony tłuszczu, dopraw solą i pieprzem. 
  2. Przełóż na zimną patelnię tłuszczem do dołu i smaż na średnim ogniu 6 minut. Następnie odwróć piersi i smaż kolejne 5-6 minut. Przełóż na talerz i odstaw na parę minut aby odpoczęły.
  3. Nie myj patelni po smażeniu kaczki. Zbierz z górnej części tłuszcz i zostaw skarmelizowane soki. Podgrzej patelnię, dodaj winogrona, tymianek i podsmaż 2-3 minuty. Wlej Porto i gotuj aż się zredukuje. Dodaj kawałek zimnego masła i wymieszaj aż się rozpuści i stworzy jednolity sos.
  4. Na talerz przełóż piersi z kaczki, pokrój w poprzek na grube plastry. Dodaj winogrona z patelni i całość polej sosem Porto. Doskonałym dodatkiem do tego danie będzie puree ziemniaczane.

Ciekawostka:

W trakcie smażenia, regularnie odlewaj tłuszcz z kaczki do miseczki, po ostygnięciu przelej przez sitko do słoika i przechowaj w lodówce. Możesz go użyć na przykład do konfitowania ziemniaków.

kuchnia, Dzień Dobry TVN, pierś kaczki, przepis, David Gaboriaud

David Gaboriaud

Foccacia z winogronami i gorgonzolą

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej 500
  • 10 g soli
  • saszetka suszonych drożdży
  • łyżka cukru
  • oliwa z oliwek
  • garść winogron
  • świeży rozmaryn
  • 100 g gorgonzoli

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże. Dodaj ok. 250-300 ml letniej przegotowanej wody i 4 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszaj i uformuj ciasto. 
  2. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj kilka minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. 
  3. Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. 
  4. Po tym czasie, wyrób ciasto przez chwilę, natłuść blachę oliwą i rozprowadź ciasto palcami. Odstaw na 20 minut. 
  5. Po tym czasie zrób wgłębienie palcami, posyp grubą solą, winogronami i rozmarynem. Polej dwoma łyżkami oliwy i włóż do rozgrzanego piekarnika w 220 st. C i piecz ok. 20 min na złoty kolor.
  6. Na 5 min przed końcem pieczenia dodaj gorgonzole. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Podaj z ulubionymi dodatkami.

Crostini z winogronami i twarogiem

Składniki:

  • pół bagietki
  • oliwa z oliwek
  • garść winogron (białych i ciemnych)
  • świeży tymianek
  • tłusty twaróg
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokrój bagietkę na cienkie kromki, polej oliwą i grilluj na patelni grillowej lub piecz w piekarniku w 180 st. C na złoty kolor. 
  2. W międzyczasie na drugiej patelni podsmaż winogrona na oliwie z dodatkiem tymianku przez kilka minut. 
  3. Kromki bagietki posmaruj tłustym twarogiem, ułóż podsmażone winogrona. Dopraw solą, pieprzem i polej oliwą. Podaj od razu.

Sałata z rukoli, jarmużu, pomidorów, winogron i grzanek z koziego sera

Składniki:

  • garść rukoli
  • garść liści jarmużu
  • 2 pomidory
  • garść winogron
  • 4 kromki chleba
  • 4 plastry koziego sera dojrzewającego
  • oliwa z oliwek
  • ocet jabłkowy
  • miód
  • bazylia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj rukolę z jarmużem oraz listkami bazylii. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone na pół winogrona. 
  2. Zrób dressing: wymieszaj 4 łyżki oliwy z 2 łyżkami octu i jedną łyżką miodu. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 
  3. Kromki chleba przełóż na blachę do piekarnika, posmaruj oliwą, ułóż plastrami koziego sera i piecz w 180 st. C (włącz opcję grill). Wyciągnij grzanki i serwuj je z sałatką.

Zobacz także:

Źródło: David Gaboriaud |
Co sądzisz o tym artykule?
51
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0