Jedz, pij i nie choruj. Oto przepisy na dania i koktajle wspierające odporność

Koktajl ze szpinaku
Koktajl ze szpinaku
Źródło: SKunevski/Getty Images
Jak wzmocnić odporność, gdy za oknem chłód i zmienna pogoda, która sprzyja przeziębieniom? Postaw na wsparcie natury. W kuchni Dzień Dobry TVN Ewa Sama zaprezentowała przepisy na warzywno-owocowe koktajle, zupę oraz nalewkę wspierającą odporność.

Kucharka przyrządziła "Ginger-Turmeric Shot - Złoty strzał odporności", rozgrzewającą nalewkę z imbirem, smoothie "Zielony Strażnik Odporności", czerwone smoothie "Rubinowa Tarcza", a także zupę z batatów, soczewicy, jarmużu i mleka kokosowego z imbirem. Przepisy poniżej.

Ginger-Turmeric Shot - Złoty strzał odporności

Składniki:

  • 5 cm świeżego imbiru,
  • 3 cm świeżej kurkumy lub 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1/2 szklanki wody,
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie),
  • szczypta czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

Imbir i kurkumę zetrzyj lub zblenduj. Dodaj sok z cytryny, pieprz i wodę, a następnie dokładnie wymieszaj lub ponownie zblenduj. Przecedź miksturę i przelej do małej buteleczki.

Kurkuma działa przeciwzapalnie, imbir to naturalny antybiotyk, cytryna dostarcza witaminy C i wspiera odporność, a pieprz zwiększa przyswajalność kurkuminy.

Rozgrzewająca nalewka z imbirem - domowa mikstura antywirusowa

Składniki:

  • 100 g świeżego imbiru,
  • 500 ml wody,
  • sok z 2 cytryn,
  • 3 łyżki miodu,
  • opcjonalnie: kurkuma, cynamon, goździki.

Przygotowanie:

Imbir pokrój lub zetrzyj i zagotuj w wodzie z przyprawami. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut. Następnie odstaw do przestygnięcia, dodaj sok z cytryny i miód. Przecedź i przelej do butelki.

Imbir rozgrzewa i działa przeciwwirusowo, miód łagodzi gardło i wspiera odporność, cytryna oczyszcza i dostarcza witaminy C, a cynamon i goździki mają działanie bakteriobójcze.

Smoothie "Zielony Strażnik Odporności"

Składniki:

  • garść świeżego szpinaku lub jarmużu,
  • kiwi,
  • 1/2 zielonego jabłka,
  • 1/2 ogórka,
  • sok z 1/2 limonki,
  • 1/2 łyżeczki świeżego startego imbiru,
  • 150 ml wody kokosowej lub zimnej zielonej herbaty,
  • kilka listków mięty (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na gładko. Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję, dodaj pół awokado (chyba że masz alergię - wtedy lepszy będzie banan lub łyżka jogurtu). Przy podaniu posyp smoothie mielonym siemieniem lnianym - to naturalny pancerz dla jelit i odporności.

Kremowe smoothie "Słońce na łyżce"

Składniki:

  • mały batat (ugotowany lub upieczony i wystudzony),
  • 1/2 mango lub jedna pomarańcza (obrana ze skóry i błonek),
  • 100 ml mleka kokosowego,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • szczypta pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego,
  • kilka kostek lodu.

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystkie składniki na gładką, kremową masę. Przy podaniu dodaj kilka kropel soku z cytryny, by przełamać słodycz i "ożywić" smak.

Czerwone smoothie "Rubinowa Tarcza"

Składniki:

  • średni burak (ugotowany lub pieczony),
  • jabłko,
  • 5 truskawek lub garść malin (świeżych lub mrożonych),
  • sok z 1/2 cytryny,
  • łyżeczka miodu lub daktyl,
  • 150 ml soku pomarańczowego lub wody mineralnej.

Przygotowanie:

Zblenduj wszystkie składniki do uzyskania aksamitnej konsystencji. Dla mocniejszego efektu antyoksydacyjnego możesz dodać odrobinę świeżego imbiru lub soku z granatu. Przed podaniem posyp odrobiną cynamonu - podkreśli smak i dodatkowo wzmocni odporność.

Podaj wszystkie trzy powyższe smoothie w przezroczystych szklankach obok siebie - stworzą efektowny "koktajlowy obraz zdrowia". Możesz też ułożyć je warstwowo w wysokiej szklance: czerwone na dno, kremowe w środek, zielone na wierzch.

Zupa z batatów, soczewicy, jarmużu i mleka kokosowego z imbirem

Składniki:

  • łyżka oleju kokosowego,
  • średnia żółta cebula, pokrojona w drobną kostkę,
  • 0,5–1 łyżeczka płatków chili,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu),
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm), obrany i drobno posiekany,
  • 3 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • 690 g batatów, obranych i pokrojonych w kostkę,
  • 1/2 szklanki suchej brązowej soczewicy,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • 400 ml mleka kokosowego (puszka),
  • pęczek jarmużu (bez twardych łodyg, liście posiekane - ok. 4 szklanki).

Do podania:

  • posiekana kolendra,
  • ćwiartki limonki,
  • nasiona czarnuszki (opcjonalnie).

Przygotowanie:

W dużym, ciężkim garnku rozgrzej olej kokosowy na średnim ogniu. Gdy się rozpuści, dodaj cebulę i smaż, aż stanie się szklista i miękka, przez około 5 minut. Następnie wsyp przyprawy: płatki chili, kolendrę, kumin i kurkumę. Smaż około minuty, aż uwolnią aromat. Dodaj imbir i czosnek, wymieszaj i smaż jeszcze minutę. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Dodaj bataty, wymieszaj, by pokryły się przyprawami, a następnie wsyp soczewicę. Zalej całość bulionem, zeskrobując z dna wszystko, co mogło się przyrumienić. Przykryj garnek i doprowadź do wrzenia.

Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż bataty będą miękkie, a soczewica ugotowana. Płyn powinien zredukować się mniej więcej o jedną trzecią. Wlej mleko kokosowe i wrzuć posiekany jarmuż. Gotuj jeszcze 3–4 minuty, aż jarmuż zmięknie i nabierze intensywnie zielonego koloru. Na koniec spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku solą, pieprzem, płatkami chili lub sokiem z limonki. Podawaj gorącą zupę z posiekaną kolendrą, czarnuszką i świeżymi cząstkami limonki. Mleko kokosowe i bataty są naturalnie słodkie, dlatego warto dodać więcej chili, by zrównoważyć smak. Zamiast jarmużu możesz też użyć boćwiny lub liści gorczycy - sprawdzą się równie dobrze.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości