Jesienne dania dobre na odporność. Przepisy na zupę, gulasz, bigos i coś słodkiego

Daria Ładocha
Daria Ładocha
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha przygotowała dania, które rozgrzeją organizm i wzmocnią odporność. Poznaj przepisy na imbirowo-paprykową zupę z czerwoną soczewicą, gulasz z bakłażanem i suszonymi śliwkami, bigos z chorizo oraz na deser muffiny z gorzką czekoladą, gruszką i imbirem.

Imbirowo-paprykowa zupa z czerwoną soczewicą

Składniki na zupę imbirowo-paprykową:

  • 2 cm imbiru startego na tarce o grubych oczkach
    • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterski
      • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
        • 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
          • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
            • 1 szklanka czerwonej soczewicy
              • 1/2 łyżeczki chilli
                • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w przyprawie
                  • 1/2 łyżeczki cynamonu
                    • 4 pomidory obrane ze skórki
                      • 400 ml passaty pomidorowej
                        • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
                          • szczypta kurkumy
                            • garść posiekanej zielonej pietruszki
                              • 2 ziela angielskie
                                • 2 liście laurowe
                                  • 1 łyżka oleju
                                    • 1,5 l wywaru z jarzyn
                                      • 1 łyżka miodu
                                        • szczypta soli
                                          • szczypta pieprzu
                                            • pęczek zielonej pietruszki

                                              Jak przygotować zupę imbirowo-paprykową?

                                              1. W garnku rozgrzej olej i podsmaż imbir. Dodaj czosnek oraz cebulę. Następnie dodaj przyprawy: chilli, paprykę chilli i wędzoną, cynamon, kurkumę i garam masalę. Wymieszaj całość.
                                                1. Dodaj warzywa: papryki, pomidory i soczewicę i całość zalej wywarem. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj około 12 minut.
                                                  1. Następnie dodaj passatę pomidorową i doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw solą, pieprzem, miodem i cytryną. Podawaj w miseczkach posypaną zieloną pietruszką.

                                                    Rozgrzewający gulasz z bakłażanem, suszonymi śliwkami i świeżym tymiankiem

                                                    Składniki na gulasz z bakłażanem:

                                                    • 3 młode bakłażany
                                                      • imbir wielkości kciuka
                                                        • 5 ząbków czosnku
                                                          • 1 cebula cukrowa
                                                            • 2 czerwone papryki
                                                              • 1 marchewka obrana ze skórki
                                                                • 300 g pomidorków koktajlowych
                                                                  • oliwa z oliwek
                                                                    • 3 łyżki pesto czerwonego
                                                                      • 0,2 l wywaru z jarzyn
                                                                        • świeży tyminek
                                                                          • 2 goździki
                                                                            • świeże oregano
                                                                              • 10 suszonych śliwek namoczonych w wodzie
                                                                                • 2 łyżki orzeszków piniowych
                                                                                  • sól, pieprz
                                                                                    • sok z cytryny

                                                                                      Jak przygotować gulasz z bakłażanem?

                                                                                      1. Bakłażana pokrój na cienkie plasterki. Rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekany czosnek, starty imbir i cebulę. Dodaj bakłażana pokrojonego w kostkę i obsmaż go w wysokiej temperaturze.
                                                                                        1. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, suszone śliwki, goździki i marchewkę. Podlej delikatnie wywarem i duś pod przykryciem 20 minut. Następnie dodaj pomidorki koktajlowe i dodaj pesto oraz świeże zioła. Na sam koniec dodaj orzeszki piniowe i skrop sokiem z cytryny.

                                                                                          Bigos z chorizo, suszonymi pomidorami i chili

                                                                                          • 500 g kiszonej kapusty
                                                                                            • 50 g suszonych grzybów
                                                                                              • 2 czerwone cebule pokrojone w piórka
                                                                                                • 1 kiełbasa chorizo
                                                                                                  • 3 łyżki sosu sojowego
                                                                                                    • 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
                                                                                                      • 6 suszonych śliwek
                                                                                                        • 1 jabłko starte na grubych oczkach
                                                                                                          • 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w drobną kostkę
                                                                                                            • 1 liść laurowy
                                                                                                              • 5 ziarenek ziela angielskiego
                                                                                                                • szczypta kminku mielonego
                                                                                                                  • szczypta gałki muszkatołowej
                                                                                                                    • szczypta kurkumy
                                                                                                                      • 2 łyżki oleju rzepakowego
                                                                                                                        • sól (do smaku)
                                                                                                                          • 1 papryczki chili
                                                                                                                            • pęczek zielonej pietruszki

                                                                                                                              Jak przygotować bigos z chorizo?

                                                                                                                              1. W garnku podgrzej olej i podsmaż czosnek i cebulę wraz z posiekanym chili. Dodaj przyprawy, a następnie pokrojone w cienkie plastry chorizo. Podsmażaj, aż chorizo będzie chrupiące, a następnie posiekaną kapustę wraz z grzybami (możesz je wcześniej namoczyć). Dodaj szklankę wody i gotuj około 20 minut.
                                                                                                                                1. Następnie dodaj jabłko i suszone śliwki pokrojone na mniejsze kawałki oraz sos sojowy. Gotuj jeszcze 7 minut.
                                                                                                                                  1. Na koniec dopraw jeszcze solą i pieprzem i dodaj zieloną pietruszkę.

                                                                                                                                    Muffiny z gorzką czekoladą, imbirem i gruszką

                                                                                                                                    Składniki na muffiny z gorzką czekoladą:

                                                                                                                                    • 250 g mąki pszennej
                                                                                                                                      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                                                                                        • 1 gorzka czekolada
                                                                                                                                          • 3 łyżki ksylitolu
                                                                                                                                            • 1 łyżka cukru brązowego do posypania muffinów
                                                                                                                                              • 1 łyżeczka startego imbiru
                                                                                                                                                • 125 ml oleju rzepakowego
                                                                                                                                                  • 150 ml gęstej, kwaśnej śmietany
                                                                                                                                                    • 1 łyżka miodu
                                                                                                                                                      • 1 łyżeczka cynamonu
                                                                                                                                                        • 2 jajka
                                                                                                                                                          • 2 duże gruszki

                                                                                                                                                            Jak przygotować muffiny z gorzką czekoladą?

                                                                                                                                                            • Przygotuj formę do muffinów. Wysmaruj masłem lub wstaw kokilki papierowe do formy. W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąkę, proszek, ksylitol i cynamon.
                                                                                                                                                              • Gruszki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, miód i olej. Dodaj gruszki i wymieszaj dokładnie zawartość obu misek.
                                                                                                                                                                • Przełóż do kokilek i zatop w ciastkach czekoladę. Na koniec z wierzchu posyp cukrem i wstaw do piekarnika nastawionego na

                                                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                                                  Autor: Jola Marat

                                                                                                                                                                  Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana