Imbirowo-paprykowa zupa z czerwoną soczewicą
Składniki na zupę imbirowo-paprykową:
- 2 cm imbiru startego na tarce o grubych oczkach
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterski
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
- 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w przyprawie
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 pomidory obrane ze skórki
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- szczypta kurkumy
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka oleju
- 1,5 l wywaru z jarzyn
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pęczek zielonej pietruszki
Jak przygotować zupę imbirowo-paprykową?
- W garnku rozgrzej olej i podsmaż imbir. Dodaj czosnek oraz cebulę. Następnie dodaj przyprawy: chilli, paprykę chilli i wędzoną, cynamon, kurkumę i garam masalę. Wymieszaj całość.
- Dodaj warzywa: papryki, pomidory i soczewicę i całość zalej wywarem. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj około 12 minut.
- Następnie dodaj passatę pomidorową i doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw solą, pieprzem, miodem i cytryną. Podawaj w miseczkach posypaną zieloną pietruszką.
Rozgrzewający gulasz z bakłażanem, suszonymi śliwkami i świeżym tymiankiem
Składniki na gulasz z bakłażanem:
- 3 młode bakłażany
- imbir wielkości kciuka
- 5 ząbków czosnku
- 1 cebula cukrowa
- 2 czerwone papryki
- 1 marchewka obrana ze skórki
- 300 g pomidorków koktajlowych
- oliwa z oliwek
- 3 łyżki pesto czerwonego
- 0,2 l wywaru z jarzyn
- świeży tyminek
- 2 goździki
- świeże oregano
- 10 suszonych śliwek namoczonych w wodzie
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Jak przygotować gulasz z bakłażanem?
- Bakłażana pokrój na cienkie plasterki. Rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekany czosnek, starty imbir i cebulę. Dodaj bakłażana pokrojonego w kostkę i obsmaż go w wysokiej temperaturze.
- Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, suszone śliwki, goździki i marchewkę. Podlej delikatnie wywarem i duś pod przykryciem 20 minut. Następnie dodaj pomidorki koktajlowe i dodaj pesto oraz świeże zioła. Na sam koniec dodaj orzeszki piniowe i skrop sokiem z cytryny.
Bigos z chorizo, suszonymi pomidorami i chili
- 500 g kiszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów
- 2 czerwone cebule pokrojone w piórka
- 1 kiełbasa chorizo
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
- 6 suszonych śliwek
- 1 jabłko starte na grubych oczkach
- 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w drobną kostkę
- 1 liść laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- szczypta kminku mielonego
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta kurkumy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól (do smaku)
- 1 papryczki chili
- pęczek zielonej pietruszki
Jak przygotować bigos z chorizo?
- W garnku podgrzej olej i podsmaż czosnek i cebulę wraz z posiekanym chili. Dodaj przyprawy, a następnie pokrojone w cienkie plastry chorizo. Podsmażaj, aż chorizo będzie chrupiące, a następnie posiekaną kapustę wraz z grzybami (możesz je wcześniej namoczyć). Dodaj szklankę wody i gotuj około 20 minut.
- Następnie dodaj jabłko i suszone śliwki pokrojone na mniejsze kawałki oraz sos sojowy. Gotuj jeszcze 7 minut.
- Na koniec dopraw jeszcze solą i pieprzem i dodaj zieloną pietruszkę.
Muffiny z gorzką czekoladą, imbirem i gruszką
Składniki na muffiny z gorzką czekoladą:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 gorzka czekolada
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka cukru brązowego do posypania muffinów
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 125 ml oleju rzepakowego
- 150 ml gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- 2 duże gruszki
Jak przygotować muffiny z gorzką czekoladą?
- Przygotuj formę do muffinów. Wysmaruj masłem lub wstaw kokilki papierowe do formy. W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąkę, proszek, ksylitol i cynamon.
- Gruszki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, miód i olej. Dodaj gruszki i wymieszaj dokładnie zawartość obu misek.
- Przełóż do kokilek i zatop w ciastkach czekoladę. Na koniec z wierzchu posyp cukrem i wstaw do piekarnika nastawionego na
Zobacz także:
- Wegańskie flaczki z boczniakami. Prosty przepis na alternatywę tradycyjnej, polskiej zupy
- Ciasteczka serowe-twarogowe. Prosty przepis na pyszną przekąskę
- Herbatka z igieł sosny - właściwości i zastosowanie. Sprawdź prosty przepis na napar z igliwia
Autor: Jola Marat
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: