Serowe ciasteczka z jesiennymi przyprawami
Ciasteczka serowe można przygotowywać na różne sposoby. Podstawową wersją są kruche ciasteczka obsypane cukrem. Można jednak dodawać do nich jabłka z cynamonem, obtaczać cynamonem z cukrem, dodawać do nich kardamon i inne przyprawy, które nadadzą im pysznego, jesiennego smaku.
Zobacz wideo: Dania, które otulą nas ciepłem
Serowe ciasteczka są idealne do kawy czy herbaty. Przygotowuje się je w małych porcjach, zatem są świetną przekąską, którą można zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły.
Serowe ciasteczka - przepis krok po kroku
Składniki:
- ser twarogowy półtłusty mielony - 200 g,
- żółtka - 2,
- masło - 150 g,
- mąka pszenna - 500 g,
- cukier puder - 15 g,
- cukier kryształ - 50 g,
- cynamon - 10 g.
Sposób przygotowania:
- Dzień przed przygotowaniem warto wszystkie produkty włożyć do lodówki: masło, twaróg i jaja.
- Ser twarogowy zmielić przy użyciu maszynki do mielenia lub blendera, tak, aby masa była gładka.
- Do mąki dodać cukier puder.
- Rozdzielić białka od żółtek.
- Do mąki z cukrem dodać żółtka i ser. Masło pokroić w grubą kostkę i dodać do masy.
- Całość zagniatać rękoma tak, aby powstało jednolite ciasto.
- Masę włożyć do lodówki na około godzinę do dwóch.
- Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto na około 0,5 cm grubości.
- Z ciasta wykrawać kwadraty lub koła (przy użyciu szklanki), które następnie składa się na cztery.
- Cukier kryształ wymieszać z cynamonem.
- Ciastka obtaczać w cynamonowym cukrze i wykładać na blasze.
- Piec przez około 20 minut, aż się zezłocą, w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Zobacz także:
- Domowe ciasteczka bez pieczenia. Do tego przepisu wystarczy tylko kilka składników
- Jak zrobić ciasteczka marcepanowe? Najlepsze przepisy
- Prosty przepis na staropolskie ciasteczka żołędziowe - pyszne i kruche
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: ALLEKO/Getty Images
podziel się: