Ciasteczka serowe-twarogowe. Prosty przepis na pyszną przekąskę

Ciasteczka na talerzu
Ciasteczka serowe twarogowe - prosty przepis na pyszną przekąskę
Źródło: ALLEKO/Getty Images
Ciasteczka serowe z masy twarogowej to idealna przekąska i alternatywa dla ciast. Mają dużo białka, a przy tym nie mają aż tak wielu kalorycznych dodatków. Do tego są niezwykle proste w przygotowaniu - sprawdź, jak je zrobić!

Serowe ciasteczka z jesiennymi przyprawami

Ciasteczka serowe można przygotowywać na różne sposoby. Podstawową wersją są kruche ciasteczka obsypane cukrem. Można jednak dodawać do nich jabłka z cynamonem, obtaczać cynamonem z cukrem, dodawać do nich kardamon i inne przyprawy, które nadadzą im pysznego, jesiennego smaku.

Zobacz wideo: Dania, które otulą nas ciepłem

Dania, które otulą nas ciepłem
Źródło: Dzień Dobry TVN

Serowe ciasteczka są idealne do kawy czy herbaty. Przygotowuje się je w małych porcjach, zatem są świetną przekąską, którą można zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły.

Serowe ciasteczka - przepis krok po kroku

Składniki:

  • ser twarogowy półtłusty mielony - 200 g,
    • żółtka - 2,
      • masło - 150 g,
        • mąka pszenna - 500 g,
          • cukier puder - 15 g,
            • cukier kryształ - 50 g,
              • cynamon - 10 g.

                Sposób przygotowania:

                1. Dzień przed przygotowaniem warto wszystkie produkty włożyć do lodówki: masło, twaróg i jaja.
                  1. Ser twarogowy zmielić przy użyciu maszynki do mielenia lub blendera, tak, aby masa była gładka.
                    1. Do mąki dodać cukier puder.
                      1. Rozdzielić białka od żółtek.
                        1. Do mąki z cukrem dodać żółtka i ser. Masło pokroić w grubą kostkę i dodać do masy.
                          1. Całość zagniatać rękoma tak, aby powstało jednolite ciasto.
                            1. Masę włożyć do lodówki na około godzinę do dwóch.
                              1. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto na około 0,5 cm grubości.
                                1. Z ciasta wykrawać kwadraty lub koła (przy użyciu szklanki), które następnie składa się na cztery.
                                  1. Cukier kryształ wymieszać z cynamonem.
                                    1. Ciastka obtaczać w cynamonowym cukrze i wykładać na blasze.
                                      1. Piec przez około 20 minut, aż się zezłocą, w temperaturze 180 stopni.

                                        Smacznego!

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Teofila Siewko

                                        Źródło zdjęcia głównego: ALLEKO/Getty Images

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana