Przepisy kulinarne

Ciasteczka serowe-twarogowe. Prosty przepis na pyszną przekąskę

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
ALLEKO/Getty ImagesCiasteczka serowe twarogowe - prosty przepis na pyszną przekąskę

Ciasteczka serowe z masy twarogowej to idealna przekąska i alternatywa dla ciast. Mają dużo białka, a przy tym nie mają aż tak wielu kalorycznych dodatków. Do tego są niezwykle proste w przygotowaniu - sprawdź, jak je zrobić!

Serowe ciasteczka z jesiennymi przyprawami

Ciasteczka serowe można przygotowywać na różne sposoby. Podstawową wersją są kruche ciasteczka obsypane cukrem. Można jednak dodawać do nich jabłka z cynamonem, obtaczać cynamonem z cukrem, dodawać do nich kardamon i inne przyprawy, które nadadzą im pysznego, jesiennego smaku.

Zobacz wideo: Dania, które otulą nas ciepłem

Dania, które otulą nas ciepłem
Dania, które otulą nas ciepłem
Dzień Dobry TVN

Serowe ciasteczka są idealne do kawy czy herbaty. Przygotowuje się je w małych porcjach, zatem są świetną przekąską, którą można zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły.

Serowe ciasteczka - przepis krok po kroku

Składniki:

  • ser twarogowy półtłusty mielony - 200 g,
  • żółtka - 2,
  • masło - 150 g,
  • mąka pszenna - 500 g,
  • cukier puder - 15 g,
  • cukier kryształ - 50 g,
  • cynamon - 10 g.

Sposób przygotowania:

  1. 1Dzień przed przygotowaniem warto wszystkie produkty włożyć do lodówki: masło, twaróg i jaja.
  2. 2Ser twarogowy zmielić przy użyciu maszynki do mielenia lub blendera, tak, aby masa była gładka.
  3. 3Do mąki dodać cukier puder.
  4. 4Rozdzielić białka od żółtek.
  5. 5Do mąki z cukrem dodać żółtka i ser. Masło pokroić w grubą kostkę i dodać do masy.
  6. 6Całość zagniatać rękoma tak, aby powstało jednolite ciasto.
  7. 7Masę włożyć do lodówki na około godzinę do dwóch.
  8. 8Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto na około 0,5 cm grubości.
  9. 9Z ciasta wykrawać kwadraty lub koła (przy użyciu szklanki), które następnie składa się na cztery.
  10. 10Cukier kryształ wymieszać z cynamonem.
  11. 11Ciastka obtaczać w cynamonowym cukrze i wykładać na blasze.
  12. 12Piec przez około 20 minut, aż się zezłocą, w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: ALLEKO/Getty Images

Pozostałe wiadomości