Kuchnia pełna namiętności według przepisów Mai Sobczak

Maia Sobczak
Maia Sobczak
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Proste dania też mogą być pełne zmysłów. Przekonuje o tym Maia Sobczak, blogerka i autorka książek kulinarnych. W naszej kuchni przygotowuje tosty z kaszą gryczaną, fetę zapiekaną z owocami i marynowanym pieprzem, leniwe z łyżki z tartą chałką i lawendą oraz herbatę z koniczyny. Poznaj jej niezwykłe przepisy.

Tosty z kaszą gryczaną

Składniki na tosty z kaszą gryczaną

  • 2 kromki chleba na zakwasie
    • 1 gałązka rozmarynu
      • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
        • 1 łyżeczka pudru grzybowego
          • 2 łyżki pysznego, wiejskiego twarogu mielonego
            • 1 łyżka sosu sojowego
              • 1 łyżka orzechów włoskich
                • 1 łyżka masła klarowanego
                  • świeżo mielony pieprz
                    • garść natki pietruszki

                      Jak przyrządzić tosty z kaszą gryczaną:

                      Na patelni rozgrzać masło klarowane, dorzucić gałązkę rozmarynu i sól. Kiedy rozmaryn zacznie się kokosić, ułożyć na nim kromki chleba i podsmażyć na złoty kolor z obu stron. Gotowe zdjąć z patelni na deskę do krojenia, a na patelnię dodać puder grzybowy i kaszę gryczaną.

                      Zesmażyć ją na chrupiąco razem z orzechami. Na koniec dodać świeżo mielony pieprz i sos sojowy. Można jeszcze dodać trochę masła z kostki i poszatkowaną natkę pietruszki.

                      Na grzanki posmarować mielony twaróg, wyłożyć kaszę gryczaną i podać od razu. Można wykorzystać małe pieczarki albo wcale nie dawać grzybów, a zamiast nich dać ząbek czosnku i poszatkowaną dymkę podduszoną na niewielkiej ilości cydru.

                      Feta zapiekana z owocami i marynowanym pieprzem

                      Składniki na fetę zapiekaną z owocami i marynowanym pieprzem

                      • 1 kostka twardej, prawdziwej fety
                        • łyżka masła klarowanego
                          • łyżka oliwy z czerwonym pieprzem
                            • 2 papryczki chilli (można jedną)
                              • garść umytych i pokrojonych owoców sezonowych (śliwka/malina/brzoskwinia/pomarańcza lub na przykład gruszka) 
                                • łyżeczka marynowanego, zielonego pieprzu

                                  Jak przyrządzić fetę zapiekaną z owocami i marynowanym pieprzem

                                  Na dnie naczynia do zapiekania rozsmarować masło klarowane, dodać oliwę z czerwonym pieprzem i rozgnieciony delikatnie marynowany pieprz. Właściwie można go zostawić w całości, będzie ciekawą niespodzianką w tej nieoczywistej, słodko-słonej propozycji. Na środek wyłożyć fetę w całości, odsączoną z zalewy.

                                  Owoce umyć, wyszypułkować i usunąć pestki w czereśniach, pokroić większe na połówki i ułożyć naokoło sera. Dodać ostrą papryczkę i wstawić do rozgrzanego piekarnika lub na ogień.

                                  Początkowo przykryć naczynie (można pokrywką albo innym naczyniem, którym można przykryć zawartość). W połowie pieczenia zdjąć „pokrywkę”, żeby nieco zredukować powstały pod wpływem temperatury sos.

                                  Można serwować z kawałkiem bagietki.

                                  Leniwe z łyżki z tartą chałką i lawendą

                                  Składniki na leniwe z łyżki z tartą chałką i lawendą:

                                  • 4 ugotowane ziemniaki
                                    •  1/2 fety twardej
                                      • 1 jajko
                                        • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
                                          • 4 ziarna marynowanego, czerwonego pieprzu
                                            • 3 gałązki lawendy lub syrop lawendowy
                                              • garść utartej chałki
                                                • łyżka lub dwie masła klarowanego
                                                  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
                                                    • szczypta soli

                                                      Jak przyrządzić leniwe z łyżki z tartą chałką i lawendą:

                                                      W misce rozgnieść ziemniaki tłuczkiem, dodać roztarty na desce pieprz marynowany, rozgnieciony ser feta, jajo, mąkę i sól. Wymieszać wieszać wszystko łyżką, formować dwiema łyżkami kluchy i wrzucić na gotującą się wodę.

                                                      Zrobić test pierwszego klucha, żeby sprawdzić, czy ciasto nie potrzebuje podkręcenia w smaku lub konsystencji. Doprawić ewentualnie i gotować już większą partię.

                                                      Podać z podsmażoną na maśle klarowanym tartą chałką z dodatkiem lawendy i cukru.

                                                      Herbata z koniczyny

                                                      Składniki na herbatę z koniczyny:

                                                      • garść świeżych kwiatów czerwonej koniczyny
                                                        • dwie szklanki wrzątku
                                                          • opcjonalnie :
                                                            • plaster pomarańczy lub cytryny
                                                              • gałązka tymianku cytrynowego
                                                                • dwa plastry imbiru
                                                                  • syrop do smaku

                                                                    Jak przyrządzić herbatę z koniczyny:

                                                                    Kwiaty zebrać na łące lub kupić suszone w zielarni. Zaparzyć piękne główki z dodatkami lub same. Napar odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.

                                                                    Zobacz także:

                                                                    Autor: Luiza Bebłot

                                                                    Źródło: Maia Sobczak

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości