Czasami mianem czerwonego pieprzu określa się różne przyprawy, m.in. pieprz kajeński i gwinejski, a także dojrzałe owoce czarnego pieprzu, co ma bezpośredni związek z ich kolorem. Na ogół jednak pod pojęciem tym kryją się dwie odmiany przyprawy – pieprzowiec peruwiański oraz pieprzowiec brazylijski. Do produkcji przyprawy wykorzystuje się owoce obu gatunków. To właśnie pieprz czerwony jest dodawany do dań przygotowywanych przez profesjonalnych kucharzy. Warto przynajmniej raz sięgnąć po tę przyprawę i wykorzystać ją w swojej kuchni, nie tylko ze względu na aromat, lecz także na ciekawy, delikatniejszy smak (w porównaniu do pieprzu czarnego) oraz korzystny wpływ na organizm. W sklepach można kupić zarówno pieprz czerwony mielony, jak i ziarnisty, który rozdrabnia się samodzielnie w domu. Zdaniem niektórych ziarnisty pieprz jest bardziej aromatyczny, co może mieć znaczenie podczas gotowania niektórych potraw, nie wpływa jednak na same właściwości tego składnika. Poznaj zastosowanie pieprzu czerwonego i jego prozdrowotne właściwości.
Czerwony pieprz – jak smakuje i wygląda ta przyprawa?
Czerwony pieprz jest pozyskiwany z owoców pieprzowca peruwiańskiego i pieprzowca brazylijskiego. Największym obszarem uprawy tych roślin jest Ameryka Południowa, coraz częściej spotyka się też plantacje na Madagaskarze oraz w Australii. W porównaniu do pieprzu czarnego przyprawa ta jest delikatniejsza w smaku i mniej pikantna, jednak ma równie intensywny aromat (chociaż sam zapach jest przyjemniejszy). Niektórzy mówią nawet o wyraźnie wyczuwalnych, ostro-słodkich nutach. Jak wskazuje sama nazwa, owoce pieprzowca wyróżniają się czerwonym zabarwieniem i taki też odcień mają ziarna po zmieleniu. Mielony pieprz czerwony to po prostu intensywnie czerwony, drobny proszek, a ziarnista przyprawa to oczywiście wysuszone owoce pieprzowca peruwiańskiego i brazylijskiego.
Jak powstaje pieprz czerwony?
Na plantacjach zbiera się dojrzałe owoce pieprzu, które wymagają szybkiego przetworzenia ze względu na delikatną i cienką skórkę chroniącą miąższ i pestkę, czyli źródła smaku i aromatu. Po zebraniu owoce są przygotowywane do suszenia, czasem zalewa się je również octem. Oba te sposoby pozwalają na zachowanie ich cennych właściwości i walorów smakowych.
Pieprz czerwony – do jakich potraw warto go dodać? Zastosowanie przyprawy
Po tę przyprawę powinny sięgać przede wszystkim osoby, które unikają pieprzu czarnego ze względu na jego intensywny, ostry smak. Zarówno mielony, jak i ziarnisty pieprz czerwony jest wyjątkowo aromatyczny i łagodny, dlatego nawet przegryzienie ziarenka nie wywołuje nieprzyjemnego uczucia pieczenia w ustach. Przyprawę można z powodzeniem dodawać do tradycyjnych dań obiadowych, świetnie sprawdzi się zwłaszcza w zupach. Ze względu na swój słodko-ostry posmak polecana jest również do dań kuchni azjatyckiej.
Czerwony pieprz dobrze komponuje się także z delikatnym mięsem. Można zamarynować w nim kurczaka, indyka lub rybę albo posypać nim mięso już po obróbce termicznej. Jest chętnie wykorzystywany do przyprawiania wszelkiego rodzaju owoców morza, które same w sobie mogą być dość neutralne w smaku. Niewielka ilość pieprzu czerwonego polepszy smak sałatek i sosów. Co ciekawe, niektórzy sięgają po tę przyprawę również podczas przygotowywania słodkich posiłków, głównie sałatek owocowych, wypieków i deserów.
Właściwości pieprzu czerwonego
Pieprz czerwony nie tylko jest aromatyczną przyprawą, lecz także ma wiele korzystnych właściwości. W jego składzie znajdują się substancje odżywcze i witaminy odpowiedzialne za poprawę pracy serca, wzmocnienie układu odpornościowego i polepszenie przemiany materii. Czerwony pieprz jest też dobrym źródłem białka, błonnika, żelaza, magnezu, witaminy C oraz kapsaicyny, która z kolei ma właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. W medycynie naturalnej owoce pieprzu czerwonego stosuje się jako składnik leków na bóle głowy, mięśni i stawów, a także środków przeciwgorączkowych.
Kto powinien regularnie spożywać czerwony pieprz?
Uwzględniając smak i właściwości zdrowotne przyprawy, zaleca się, aby pieprz czerwony do swojej diety na stałe włączyły osoby walczące z nadwagą i otyłością, chorujące na cukrzycę oraz te, które mają podwyższony poziom cholesterolu. Przyprawa polecana jest także w okresie obniżonej odporności, ludziom ze zwiększoną podatnością na infekcje oraz z problemami trawiennymi.
Zobacz też:
- Sierść i włoski - co jeszcze jest w przyprawach sprzedawanych w Polsce?
- Krótka historia przypraw. Wiecie, która z nich jest najczęściej podrabiana?
- Zrób porządek z przyprawami!
Zobacz też: Pachnące duety, czyli jak łączyć przyprawy i potrawy
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto