Liść laurowy, pieprz, cynamon, ziele angielskie i jałowiec - przyprawy o niezwykłej mocy

Liść laurowy, pieprz, cynamon, ziele angielskie i jałowiec to przyprawy chętnie stosowane w kuchni, ponieważ doskonale podkreślają smak potraw. Niewiele osób jednak wie, jak oddziałują na organizm. I właśnie o prozdrowotne właściwości tych roślin opowiedziała w Dzień Dobry TVN Patrycja Machałek, autorka książek "Siła ziół" i "Przetwory z pomysłem".

Liść laurowy – pochodzenie i właściwości prozdrowotne

Liść laurowy, znany także jako liść bobkowy i bobkowe ziele to przyprawa pochodzenia śródziemnomorskiego, bardzo popularna w polskiej kuchni.

Właściwości lecznicze jakie posiada liść laurowy zależą przede wszystkim od składników obecnych w tkankach rośliny. Laur stanowi źródło białka, tłuszczu, włókna pokarmowego, węglowodanów, olejków eterycznych, flawonoidów, lignanów, alkaloidów izochinolinowych, laktonów seskwiterpenowych. Znajdują się w nim też mikro i makroelementy (np. mangan, fosfor, miedź) oraz wiele witamin (A, C, PP i te z grupy B).

>>> Zobacz także:

Liść laurowy jest więc panaceum na wiele dolegliwości, w tym na choroby reumatyczne. Wspomaga trawienie, redukuje ilość gazów w jelitach, oczyszcza organizm z toksyn oraz usuwa z niego płyny nagromadzone w tkankach, które mogą wpływać na masę ciała. Działanie lecznicze liści laurowych można wykorzystać w walce z problemami skórnymi, nie tylko na twarzy, ale także na całym ciele. Przyprawa polecana jest cukrzykom, ponieważ obniża poziom glukozy we krwi. Jest to możliwe dzięki znajdującym się w roślinie substancjom galenowym, które mają właściwości hipoglikemiczne. W ziołolecznictwie gotowane liście laurowe stosuje się też w łagodzeniu zapalenia oskrzeli i suchego kaszlu.

Pieprz – podział, właściwości prozdrowotne i wykorzystanie

Pieprz to rodzaj roślin z rodziny pieprzowatych. Należą do niego liczne gatunki, ale największe znaczenie użytkowe ma pieprz czarny. Z jego owoców sporządzana jest przyprawa. Ze względu na dojrzałość owoców przyprawę dzielimy na:

  • pieprz czarny – powstaje z niedojrzałych owoców suszonych na słońcu i fermentowanych;
  • pieprz zielony – powstaje z niedojrzałych owoców suszonych w niskiej temperaturze;
  • pieprz biały – powstaje z dojrzałych owoców, po zebraniu zamoczonych i obranych z zewnętrznej warstwy owocu;
  • pieprz czerwony – powstaje z dojrzałego owocu niepozbawionego otoczki i marynowanego.

Właściwości korzystne dla zdrowia pieprz zawdzięcza piperynie. Substancja ta wspomaga odchudzanie, ma działanie odkażające, przeciwzapalne i antyoksydacyjne (zwalcza wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia). Wśród licznych zalet piperyny, warto również wyróżnić oczyszczanie organizmu z toksyn i zwiększanie poziomu melanocytów. Z powodu tej ostatniej cechy pieprz jest wskazany szczególnie dla osób cierpiącym na bielactwo.

Ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych w pieprzu czarnym, produkuje się z niego olejki wykorzystywane powszechnie do: perfum, aromatyzacji pomieszczeń, masażu i kąpieli.

Cynamon – pochodzenie i właściwości prozdrowotne

Cynamon to popularna przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca, rośliny obecnie uprawianej w całej strefie klimatu subtropikalnego. Występuje w dwóch postaciach, proszku lub w ruloniku.

Cynamon znany jest z wielu właściwości prozdrowotnych – zawiera aldehyd cynamonowy, wykazujący właściwości antynowotworowe, i epikatechinę, zapobiegającą rozwojowi chorób neurodegradacyjnych, pomaga też zwalczać cellulit czy trądzik. Cynamon jest również dobry na odchudzanie – przyprawa przyspiesza bowiem przemianę materii i spalanie tłuszczu. Cynamon wspomaga również funkcjonowanie układu pokarmowego – stosowany jest w zatruciach pokarmowych, przy biegunkach, a także wrzodach żołądka, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę. Przyprawa wykazuje także właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, pomaga w leczeniu przeziębień i grypy, ma właściwości przeciwbólowe, jest składnikiem maści stosowanych np. na bóle reumatyczne, a także działa przeciwpasożytniczo, dlatego znajduje zastosowanie w zwalczaniu świerzbu czy pasożytów układu pokarmowego.

Ziele angielskie – pochodzenie i właściwości prozdrowotne

Ziele angielskie to suszone owoce korzennika lekarskiego, rośliny występującej w tropikalnych regionach Ameryki Środkowej oraz północnych rejonach Ameryki Południowej. Inne nazwy tej przyprawy to: pieprz pachnący, pieprz angielski, piment lub pieprz goździkowy.

Polska nazwa ziela angielskiego wzięła się stąd, że przyprawa była (i wciąż jest) bardzo popularna w Anglii. Natomiast angielska nazwa (allspice) w zasadzie ujmuje to, co początkowo o tej przyprawie sądzono, a więc, że kuleczki ziela są mieszaniną „wszystkich przypraw”.

- wyjaśniła Patrycja Machałek.

Do właściwości zdrowotnych ziela angielskiego zalicza się: wspomaganie pracy układu trawiennego – zapobieganie zaparciom i wzdęciom (dlatego warto dodawać je do ciężkostrawnych dań), działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, a także zwalczanie wolnych rodników. Ziele angielskie ma również korzystny wpływ na układ krążenia (obniża ciśnienie krwi). Natomiast okłady z wyciągów z ziela angielskiego łagodzą bóle mięśni i stawów. Przyprawa posiada także działanie odkażające, dzięki czemu wykorzystywana jest w łagodzeniu początkowych objawów infekcji górnych dróg oddechowych, jak ból gardła czy katar. Oddziałuje również na funkcjonowanie tarczycy.

Jałowiec – pochodzenie i właściwości prozdrowotne

Jałowiec pospolity jest gatunkiem krzewu z rodziny cyprysowatych, występującego zarówno w strefie klimatu umiarkowanego, subpolarnego, jak i w górach w strefie podzwrotnikowej. Odmiany tej rośliny występujące w Polsce można spotkać w Tatrach, Bieszczadach czy Karkonoszach.

W jałowcu drzemie sporo leczniczych właściwości. Należy ją jednak stosować z umiarem, bo nadmierne spożycie, zamiast pomóc, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Jałowiec reguluje trawienie, poprawiając perystaltykę jelit i przeciwdziałając kolce oraz wspomaga pracę wątroby i nerek. Pomaga także na schorzenia o podłożu reumatycznym czy w nerwobólach. Właściwości lecznicze tego zioła to również działanie rozgrzewające, przeciwzapalne, bakteriobójcze i odkażające. W kosmetyce ze względu na swoje właściwości antybakteryjne jałowiec jest wykorzystywany jako składnik szamponów przeciwłupieżowych oraz produktów o działaniu antytrądzikowym. olejkiem jałowcowym, który silnie rozgrzewając skórę, poprawia w niej mikrokrążenie i przyśpiesza usuwanie złogów zalegających w komórkach.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości