Jesteśmy tym, co jemy. Przepisy na dania, które dostarczą nam energii

Lekarze często zapominają o tym, że podstawą leczenia jest odpowiednia dieta. W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska, autorka cyklu "Naturalnie!" i dr med. Danuta Myłek, autorka książki "Od lekarza do kucharza" opowiedziały o tym, jak czerpać moc z natury.

Warzywa pieczone z przyprawami zdrowia podawane z kaszą gryczaną i brokułami

  • 1/4 dyni
  • 2 grube korzenie pietruszki
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże cebule sałatkowe albo czosnkowe
  • Czosnek
  • 1/4 kapusty białej
  • Cytryna
  • Brokuł
  • Orzechy włoskie
  • Kasza gryczana
  • 1/2 kostki masła
  • Olej kokosowy nierafinowany

Przyprawy

  • Sól himalajska
  • Czosnek
  • Świeże chili
  • Czarnuszka
  • Goździki
  • Estragon
  • Kurkuma
  • Cynamon cejloński

Przygotowanie:

Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, warzywa myjemy i czyścimy szczotką, nie obieramy.

Cebule kroimy w plasterki 1 cm, dokładamy grube plastry kapusty, pietruszkę, marchew kroimy na kawałki 7-8 milimetrów, dodajemy obok dynię pokrojoną w kostkę.

Wszystko układamy w brytfance, smarujemy masłem lub olejem kokosowym nierafinowanym.

Solimy, dodajemy przyprawy: estragon, goździki, czarnuszkę, kurkumę, cynamon i chili do dyni.

Pieczemy ok 15 min.

Kaszę gryczaną płuczemy i gotujemy na wodzie. Do niej również możemy dodać przyprawy czarnuszkę, estragon, sól.

Brokuły gotujemy najlepiej na parze, możemy posmarować masłem, posypujemy startami orzechami włoskimi, skrapiamy cytryną, bo brokuł kocha się w cytrynie tak jak pomidor w bazylii.

Koktajl energii i zdrowia

Składniki:

  • Jarmuż
  • Jabłko
  • Siemię lniane całe ziarnka (moczymy w gorącej wodzie wcześniej przez 2 godz.
  • 2-3 plasterki imbiru
  • Miód
  • Ksylitol
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego

Przygotowanie:

Jarmuż i jabłko, blendujemy, dodajemy łyżkę siemienia lnianego wcześniej namoczonego, 2 plasterki imbiru, łyżeczkę miodu i łyżkę oleju kokosowego nierafinowanego i dalej blendujemy.

Pijemy z intencją zdrowia.

Energetyczna zupa pomidorowa

  • 1/2 główki czosnku
  • Cebule
  • Pomidory w sezonie świeże, zimą ze słoika
  • Nierafinowany olej kokosowy
  • Awokado
  • Świeża bazylia
  • Kasza quinoa
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz czarny zmielony-cytryne
  • Słonecznik, który podsmażamy na patelni na oleju kokosowym
  • Pieprz czerwony
  • Kurkuma
  • Czarnuszka
  • Sól himalajska
  • Chili
  • Pieprz cayen

Przygotowanie:

Cebule i czosnek obieramy i lekko podsmażamy/dusimy na oleju kokosowym w garnku pod przykryciem w którym będziemy gotować zupę.

Dodajemy pomidory.

Kiedy zupa będzie bardzo ciepła/gorąca, ale nie wrzątek, dodajemy do garnka przyprawy łyżeczkę kurkumy, trochę pieprzu czarnego, soli himalajskiej, troszkę pieprzu cayen i chili.

W tym samym czasie gotujemy kasze quinoa w osobnym garnku.

Po nałożeniu do talerza kaszy nalewamy zupę, a na wierzch dodajemy pokrojone świeże awokado, posypujemy świeża bazylią, słonecznikiem prażonym, czarnuszką, pieprz czerwony dla smaku, wszystko skrapiamy oliwą z oliwek.

Kompot zimowy zdrowo rozgrzewający

  • 5 gruszek
  • Korzeń imbiru
  • Goździki
  • Laska cynamonu cejlońskiego

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy obrane i pokrojone na pół gruszki dodajemy laskę cynamonu kilka plasterków imbiru, 8-10 goździków, wszystko zalewamy wodą, gotujemy aż gruszki będą miękkie.

Można już po ugotowaniu i przestudzeniu dodać do szklanki troszkę miodu.

Składniki:Składniki:Składniki:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości