W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszne rozgrzewające potrawy idealne dla zmarzluchów. Sprawdź jego przepisy na napar imbirowy i z rokitnika. Nie tylko sprawią, że będzie nam cieplej, ale też wzmocnią naszą odporność. Jak je przygotować?
Rokitnik i jego owoce zaczynają zyskiwać na popularności. Jest to owoc bogaty w znaczne ilości witaminy C, która jest niezbędna w okresie jesiennym i zimowym. Owoc ten można spotkać pod różnymi postaciami: w dżemach, konfiturach czy sokach. Idealnym sposobem przyrządzenia rokitnika tak, aby służył nam całą zimę, jest przygotowanie z niego domowej nalewki.
Rokitnik zwyczajny to krzew niemalże nadzwyczajny ze względu na zawartość wielu pożytecznych i prozdrowotnych składników. Dzięki swoim niesamowitym właściwościom znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Mikołaj Rey opowiedział nam o przetworach z rokitnikiem w roli głównej oraz zabrał na plantację tego krzewu.
Lekarze często zapominają o tym, że podstawą leczenia jest odpowiednia dieta. W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska, autorka cyklu "Naturalnie!" i dr med. Danuta Myłek, autorka książki "Od lekarza do kucharza" opowiedziały o tym, jak czerpać moc z natury.
Do studia Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Martę Remplewicz i Zofię Marciniak, chemiczki i zielarki, by podpowiedziały, jak jesienią dbać o skórę i wzmacniać organizm. Zobaczcie, jak przygotować maseczkę z jarzębiny i dlaczego warto ją stosować. Kiedy należy zbierać jarzębinę i jakie produkty można jeszcze z niej zrobić? Jakie właściwości ma olej rokitnikowy? Marta Remplewicz i Zofia Marciniak podpowiedziały nam też, jak przygotować tonik do przemywania twarzy z berberysu oraz specjalną nalewkę. Z tej nalewki powinny korzystać osoby z łuszczycą lub atopowym zapalaniem skóry, przemywając nią miejsca zmienione chorobowo.