Domową nalewkę można przygotować na dwa różne sposoby. Taki napój jest dobrym sposobem na wzmocnienie odporności jesienią oraz zimą. Dodatkowym atutem jest to, że nalewka może stać w chłodnym i suchym pomieszczeniu przez całą zimę, a zatem przez cały ten okres można korzystać z dobrodziejstw rokitnika.
Na co stosować nalewkę z rokitnika?
Nalewka z rokitnika bogata jest przede wszystkim w witaminę C, z tego względu wzmaga odporność. Jest więc idealnym sposobem na wspieranie ogólnej odporności organizmu - zwłaszcza w okresie grypowym. Zawarte w rokitniku flawonoidy oraz kwasy organiczne wspierają leczenie chorób wrzodowych, jednak przy chorobie wrzodowej żołądka lepiej jest stosować rozcieńczone nalewki, gdyż alkohol w nich zawarty może podrażniać ściany żołądka.
Nalewka z rokitnika suszonego - przepis krok po kroku
Składniki:
- suszone owoce rokitnika - 0,5 kg,
- wódka - 1,5 l,
- cukier - opcjonalnie.
Sposób wykonania:
- Suszone owoce rokitnika należy umieścić w wyparzonym i zdezynfekowanym naczyniu.
- Następnie owoce należy zalać alkoholem oraz cukrem, jeżeli chce się, aby nalewka była słodsza.
- Naczynie z miksturą należy odstawić w suche, ciepłe miejsce na kolejny tydzień.
- Po tygodniu należy całość odcedzić i przelać do czystego naczynia. Owoce można odcedzić przez gazę w celu uzyskania klarownego płynu.
- Tak przygotowana nalewka powinna odstać miesiąc zanim zostanie skonsumowana.
Nalewka z rokitnika świeżego - przepis krok po kroku
Składniki:
- świeże owoce rokitnika - 450 g,
- cukier - 300 g,
- spirytus 95% - 400 ml,
- wódka - 300 ml.
Sposób przygotowania:
- Owoce należy oczyścić - w tym celu warto je wstępnie przemrozić, ułatwi to oddzielenie gałązek od miękkich owoców.
- Do wyparzonego i zdezynfekowanego szklanego pojemnika wsypać owoce, cukier i alkohol. Całość szczelnie zakręcić i odstawić, najlepiej w miejscu łatwo dostępnym.
- Odstawioną nalewkę należy codziennie kilkukrotnie potrząsać celem wymieszania składników.
- Po 6 miesiącach takiego procederu nalewkę należy przecedzić przez gazę i rozlać do czystych, szklanych pojemników.
- Nalewka gotowa jest do spożywania.
Smacznego!
Zobacz wideo: Jak można przygotować gruszkową nalewkę?
Zobacz także:
- Przepisy na najlepsze nalewki domowej roboty
- Sok z rokitnika – właściwości i przeciwwskazania
- Nalewka z czarnych jagód (czarnych borówek)
Autor: Teofila Siewko