Owocowa ratafia to świetna propozycja dla tych, którzy gustują w słodkich, a jednocześnie dość mocnych alkoholach. Wyrazisty smak i głęboki aromat trunku to zaledwie część jego zalet. Przede wszystkim łatwo przyrządzić go w domowym zaciszu, wykorzystując do tego ulubione owoce. Najlepszy moment na przyrządzenie ratafii to trwający właśnie sezon letni. Proces jej dojrzewania powinien trwać aż do wczesnej jesieni, a nawet dłużej.
Ratafia - historia trunku
Słodka owocowa nalewka była powszechnie znana już w czasach staropolskich, a jej pochodzenie często wiązane jest z koloniami francuskimi na Antylach. Obecnie również uznawana jest za nie lada przysmak, po który chętnie sięgają kobiety - właśnie ze względu na wyjątkowo słodki smak, odróżniający ją od innych alkoholi. Co ciekawe, nie da się przygotować takiej samej ratafii dwa razy. Wyraźnie wyczuwalne w niej owocowe akcenty za każdym razem są inne, a wpływa na to między innymi ilość i rodzaj dodanych owoców, a także to jak długo i gdzie dojrzewały. W tym miejscu warto również wspomnieć o tym, co odróżnia ratafię od innych nalewek i czyni tym samym jej smak wyjątkowym. Sekret trunku tkwi w wykorzystaniu wielu gatunków owoców, które perfekcyjnie się ze sobą łączą. Z tego powodu ratafia bywa też potocznie nazywana nalewką tutti-frutti.
Jak zrobić ratafię?
Do przygotowania ratafii potrzebujemy więcej niż dwóch gatunków owoców sezonowych, ich optymalna liczba to siedem. Możemy wybrać je dowolnie, zgodnie z naszymi upodobaniami. Najbardziej popularne nalewki tego rodzaju przygotowywane są na bazie truskawek, malin, wiśni, czereśni czy śliwek - głównie ze względu na ich ogólną dostępność. Składniki dodawane są etapami, co przekłada się na wyjątkowy smak nalewki. Całość najlepiej umieścić w dużym słoju, który z łatwością można odkręcać, by uzupełniać trunek o kolejne owoce.
Składniki na domową ratafię:
- świeże owoce sezonowe;
- 3-4 łyżki cukru na 200g porcji owoców;
- 300 ml alkoholu na każdą porcję owoców (spirytus, wódka, rum lub ich mieszanka).
Przykładowe owoce:
- truskawki;
- czerwone porzeczki;
- wiśnie;
- maliny;
- morele;
- gruszki;
- śliwki.
Przygotowanie:
W dużym słoju umieścić umyte i obrane z szypułek truskawki, zasypać cukrem, a następnie odstawić na minimum 24 godziny. Po upływie tego czasu zalać alkoholem (tak, by owoce były całkowicie nim zakryte). Słoik szczelnie zakręcić i odstawić w jasne miejsce. Stopniowo dodawać kolejne warstwy sezonowych owoców z cukrem i również zalewać je alkoholem. Warto pamiętać o tym, by co jakiś czas potrząsać słojem, a nawet na chwilę go odkręcać. Po dodaniu ostatniej porcji owoców odstawić słój do leżakowania na około 5 tygodni. Gotową nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Pozostałe owoce można wykorzystać do pieczenia ciast.
Zobacz wideo: Zalety posiadania własnego sadu w ogrodzie
Zobacz także:
W jaki sposób spożywa się ramen zgodnie z zasadami japońskiej kultury?
Największe błędy przy kiszeniu ogórków małosolnych. Daria Ładocha zdradza swój trik
Autor: Magdalena Brzezińska
Źródło: poradnikzdrowie.pl