wino

    wino

    Mendoza leży w zachodniej Argentynie, około 1000 kilometrów na zachód od Buenos Aires. Miasto usytuowane jest u podnóża Andów, przy drodze Panamerykańskiej. To położenie i biegnąca obok transandyjska linia kolejowa sprawiają, że miasto odwiedza wielu turystów podróżujących po Argentynie. Przyciągają ich tutaj nie tylko górskie szczyty, ale i okoliczne winiarnie słynące z oryginalnych szczepów.

    W polskich lasach znaleźć można nie tylko grzyby, jagody czy maliny. Kryją się tam również coraz bardziej doceniane ze względu na swój smak i właściwości - jeżyny. Z tych soczystych owoców można zrobić różne przetwory, a także pyszne, domowe wino. Sprawdź nasz przepis.

    Sezon wiosenno-letni rozpieszcza nas świeżymi owocami, które uwodzą smakiem, zapachem i kolorami, przemawiając tym samym do niemal wszystkich naszych zmysłów. Wykorzystujemy je w kuchni na wiele sposobów, głównie do deserów czy słodkich dań serwowanych na śniadanie lub obiad. Sięgając po owoce sezonowe, warto rozważyć także inne, równie obiecujące ich zastosowanie - stworzenie trunku, który umili nam niejeden wieczór lub spotkanie w gronie przyjaciół. Ratafia to słodka nalewka, którą przyrządzić możemy z dowolnie wybranych owoców, a przepis na nią jest niezmiernie prosty.

    Półwysep Pelješac w Chorwacji jest znany i chętnie odwiedzany co najmniej z kilku powodów. Turyści doceniają piękne plaże, czystą wodę, malownicze ukształtowanie terenu, a także lokalne produkty – to tutaj powstaje wino Dingač i najsmaczniejsza w całej Chorwacji oliwa z oliwek.

    Sommelier to zawód wciąż mało popularny w Polsce, chociaż na świecie spotyka się z wielkim uznaniem. Specjalista wina to wykwalifikowana osoba w zakresie serwisu i obsługi klienta. Jego zadaniem jest m.in. odpowiedni dobór trunku do potraw. Kto może zostać sommelierem?

    Niebieskie wino to hit ostatnich lat. Dużą popularnością cieszy się zwłaszcza w okresie wakacyjnym. Choć znacznie chętniej sięgają po nie młodzi ludzie, nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować jego smaku niezależnie od wieku. Czy to wino powstaje z niebieskich winogron?

    Wiśnia to owoc, który doskonale nadaje się na wino. Przede wszystkim bardzo dobrze i szybko fermentuje, dzięki czemu w procesie tworzenia wina można pominąć dodanie drożdży. Wino z wiśni charakteryzuje się pięknym głębokim kolorem i wyśmienitym smakiem.

    Kondrat: "Nie, nie, nie, (...)Zakończyłem ten etap życia!". Czy tęskni za aktorstwem i czy czyta plotki na swój temat? Czy, odkąd zakończył karierę, udało mu się przeczytać scenariusz, który bardzo by go zaciekawił? Czy rzeczywiście pozostaje nam już jedynie słuchać Marka Kondrata na audiobookach?

    Wszystko czego się dotknie zamienia w złoto: najpierw aktorstwo, później wino, a teraz sonety… Szekspira. W studiu Dzień Dobry TVN gościem był Marek Kondrat, który skomentował ostatnie doniesienia na swój temat. Czy zadał im kłam?

    Marek Kondrat- im starszy, tym lepszy. Wszystko, czego się dotknie zamienia w… wino. Pomimo, że porzucił aktorstwo, nie przestaje spełniać swoich marzeń. Czy kiedykolwiek powróci do filmu? Czy naprawdę kupił winnicę w Hiszpanii? Co oznacza szczęście według Marka Konrada? W Krakowie z aktorem spotkał się reporter Dzień Dobry TVN Marcin Sawicki.

    Za nami już cztery edycje Wine & Food Noble Night - prestiżowego wydarzenia towarzysko- kulinarnego organizowanego przez Noble Bank i Noble Concierge. Jest to największa impreza w Polsce i najważniejsza dla restauratorów. Walczą oni na przystawki, dania główne i desery. Na czym polega proces selekcji restauracji? W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi byli: Dyrektor Zarządzający Noble Concierge Edyta Brykała oraz krytyk kulinarny Maciej Nowak.

    W Chrzanowie uchodzą za prawdziwy rarytas i regionalny przysmak. Są spuścizną po przodkach obecnych mieszkańców Chrzanowa - ziemniaki po cabańsku. Czym różnią się od śląskich prażonek, a co mają z nimi wspólnego? W studiu Dzień Dobry TVN naszym gościem był krytyk kulinarny Maciej Nowak.

    Brie, camembert, cheddar, gouda, oscypek, kozi, feta - tym razem Maciej Nowak udał się śladami sera! W jakiej kondycji zastał serowarstwo polskie?

    Ruszyła V edycja "Wine & Food Noble Night odbywa". Publiczność jest ostatecznym jurorem w czasie tego wyjątkowego wieczoru. Nowością w tym roku jest obecność profesjonalnego jury, złożonego z kulinarnych autorytetów, które będą także przyznawały swoją nagrodę.

    Beaujolais to malownicza kraina we Francji. Beaujolais to także i- przede wszystkim- wino. Pascal Brodnicki udał się tam, by znaleźć idealny smak tego czerwonego trunku.

    Od lat Marek Kondrat nie przestaje nas zaskakiwać. Jakiś czas temu pożegnał się z aktorstwem i zajął się sprzedażą i dystrybucją win. Dziś jego sieć sklepów to uznana i ceniona marka. Kilka tygodni temu w księgarniach pojawiła się książka kucharska, której Marek jest współautorem. Chętnie zabiera głos w ważnych sprawach, także politycznych. Jest człowiekiem wolnym i jak sam mówi: „nic nie musi”. W studiu Dzień Dobry TVN opowiedział o tym, jak cieszyć się życiem. Poznaj receptę na szczęście Marka Kondrata.