Jak zrobić wino z ryżu? Przepisy na wino ryżowe z dodatkiem rodzynek, ziół i suszonych owoców!

Czas na winobranie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak zrobić wino z ryżu? Nie jest to trudne zadanie. Trunek ten można bowiem przygotować o każdej porze roku, a sam proces fermentacji trwa bardzo krótko. Tradycyjne wino z ryżu przypomina w smaku wermut i jest mocniejsze od win owocowych – zawiera około 17 procent alkoholu. W przepisach na wino ryżowe nie używa się spirytusu, który mógłby przerwać proces fermentacji drożdży.

Warto dodać, że przygotowanie wina z ryżu jest nie tylko bardzo łatwe, ale i korzystne ze względów ekonomicznym. Raz użyty ryż można bowiem wykorzystać jeszcze kilkukrotnie. Wino ryżowe stanowi także dobrą bazę do eksperymentów smakowych. Często wzbogaca się je, dodając do trunku pieprz, rodzynki, goździki, wanilię, tymianek, bazylię, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, kawałki jabłek, śliwki lub suszone owoce. Wino z ryżu samo w sobie ma kolor biały, jednak można je zabarwić za pomocą karmelu lub kurkumy. Oto kilka przepisów prezentujących, jak zrobić wino z ryżu!

Jak zrobić wino z ryżu i rodzynek?

Bardzo popularnym składnikiem wykorzystywanym przy produkcji wina z ryżu są rodzynki. Tak przygotowane wino jest barwy białej i nieco mętne. Smak wina z ryżu jest słodki z wyraźnie dominującą nutą rodzynek. Jak zatem zrobić wino z ryżu i rodzynek?

Składniki (na baniak mający 15 litrów):

  • 1 kg białego ryżu,
    • 2 kg cukru,
      • 200 g rodzynek,
        • 5 g drożdży,
          • 8 l wody

            Przygotowanie:

            • Wrzuć do baniaka ryż, cukier, rodzynki, drożdże. Zalej wszystko ciepłą wodą. Pamiętaj, że nie może być to wrzątek, gdyż gąsior popęka.
              • Zatkaj baniak przy użyciu korka. Następnie umieść w nim rurkę fermentacyjną.
                • Wlej do rurki odrobinę wody, by zapobiec dostawaniu się do balonu zanieczyszczeń.
                  • Odstaw mieszaninę w ciepłe miejsce na około sześć tygodni.
                    • Po upływie wskazanego czasu, przelej wino z ryżu do butelek za pomocą specjalnego ściągacza. Pamiętaj, aby robić to delikatnie – fusy z dna nie powinny zostać zmącone.
                      • Wino z ryżu i rodzynek jest już gotowe.

                        Jak zrobić wino z ryżu i suszonych owoców? Przepis krok po kroku

                        Tym razem odpowiedź znajdą wszyscy ci, którzy zastanawiają się, jak krok po kroku zrobić wino z ryżu z dodatkiem suszonych owoców. Jest to przepis bardzo podobny do powyższego, jednak rodzynki zostały tu zastąpione daktylami, suszonymi śliwkami i żurawiną.

                        Składniki (na balon o pojemności 15 litrów):

                        • 1 kg białego ryżu,
                          • 2 kg cukru,
                            • 150 g suszonych śliwek,
                              • 150 g suszonych daktyli,
                                • 150 g suszonej żurawiny,
                                  • 1 opakowanie drożdży winiarskich,
                                    • 1 opakowanie pożywki do drożdży winiarskich,
                                      • 8 l wody.

                                        Przygotowanie:

                                        • Opłucz ryż, a następnie odsącz go na sitku.
                                          • Pokrój suszone owoce (śliwki, daktyle, żurawinę) na mniejsze kawałki.
                                            • Zagotuj wodę z cukrem. Ostudź ją.
                                              • Przygotuj drożdże i pożywkę według receptury na opakowaniu.
                                                • Włóż składniki (ryż i suszone owoce) do gąsiora o pojemności 15 litrów.
                                                  • Zalej wszystko ostudzoną wodą z cukrem. Dodaj drożdże z pożywką.
                                                    • Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie zamknij butlę za pomocą korka z rurką fermentacyjną.
                                                      • Pamiętaj o wlaniu do rurki fermentacyjnej odrobiny wody, która odetnie dostęp powietrza i uniemożliwi dostanie się do środka zanieczyszczeń.
                                                        • Odstaw mieszaninę w ciepłe miejsce. Proces fermentacji potrwa około sześciu tygodni.
                                                          • Po upływie wskazanego czasu, ściągnij wino za pomocą rurki do butli mającej 10 litrów. Butlę zamknij korkiem z rurką fermentacyjną. Odstaw mieszankę w ciepłe miejsce na kolejne cztery tygodnie.
                                                            • Następnie przelej wino do butelek i odstaw w chłodne miejsce na okres około trzech miesięcy.

                                                              Jak zrobić wino z ryżu z aromatem ziołowym? Przepis

                                                              Ostatnia propozycja to wino z ryżu o wyjątkowym aromacie, który zapewni mu dodatek odpowiednich ziół.

                                                              Składniki (na baniak mający 15 litrów):

                                                              • 1 kg białego ryżu,
                                                                • 8 l wody,
                                                                  • 2 cytryny,
                                                                    • 2,5 kg cukru
                                                                      • 1 gałka muszkatołowa,
                                                                        • 200 g rodzynek,
                                                                          • 1 opakowanie tymianku,
                                                                            • 1 opakowanie drożdży winnych.

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              • Przygotuj drożdże wedle wskazówek umieszczonych na opakowaniu.
                                                                                • Wyciśnij sok z 1 cytryny, kolejną natomiast pokrój na małe kawałki.
                                                                                  • Zagotuj wodę z cukrem. Ostudź ją i wlej do gąsiora na wino.
                                                                                    • Dodaj do środka ryż, opakowanie tymianku, gałkę muszkatołową, rodzynki oraz sok z wcześniej wyciśniętej cytryny.
                                                                                      • Wlej do mieszanki zaczyn z drożdży.
                                                                                        • Baniak z przyszłym winem zatkaj korkiem z rurką fermentacyjną. Do rurki wlej (jak w przypadku wcześniejszych przepisów) odrobinę wody.
                                                                                          • Odstaw mieszaninę na 3 tygodnie.
                                                                                            • Po upływie wskazanego czasu, przelej wino do butelek. Odstaw trunek na kolejne 4 tygodnie. Po tym czasie wino będzie gotowe.

                                                                                              Zobacz także:

                                                                                              Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Yulia Naumenko/Getty Images

                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana