Polenta to danie, które można serwować na wiele sposobów, z dodatkiem ulubionych składników, dlatego warto przetestować zarówno przepis na słodko, jak i wersję wytrawną. Kluczem jest odpowiednia struktura kleiku – zwarta, ale niezbyt twarda. Samo danie stanowi dodatek do mięs oraz ryby, pełniąc podobną rolę co ziemniaki. Można przygotować z niej również różnego rodzaju kluski lub placki. Z jakich składników składa się polenta i jak wygląda przepis?
Polenta – przepis podstawowy
Składniki na 500 g polenty:
- 500 g mąki kukurydzianej,
- 2 l wody,
- 20 ml oliwy z oliwek extra virgin,
- 10 g soli gruboziarnistej,
- 4 ząbki czosnku,
- cebula średniej wielkości,
- niewielka papryczka chili.
Przygotowanie:
- Polentę najlepiej gotować w garnku z grubym dnem, aby masa nie kleiła się do powierzchni. Wlej do niego wodę i doprowadź ją do wrzenia. Następnie wsyp sól.
- Za pomocą łyżki wsyp do garnka mąkę, energicznie mieszając. Trzymaj całość na średnim ogniu.
- Gdy cała mąka znajdzie się w wodzie, dodaj oliwę i kontynuuj mieszanie. Dzięki oliwie w kleiku nie pojawią się nieestetyczne grudki.
- Mieszaj do momentu ponownego zagotowania się całości. Następnie zmniejsz ogień do minimum i trzymaj mieszankę na palniku przez 50 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby masa nie przywarła do dna.
- Po upływie zalecanego czasu, na krótką chwilę zwiększ ogień, aby kleik przestał lepić się do garnka. Następnie przykryj garnek deską do krojenia i odwróć go do góry dnem. Tradycyjny przepis na polentę nakazuje kroić masę za pomocą bawełnianej nitki lub ewentualnie drewnianym nożem.
- Polentę można podawać na różne sposoby. Klasyczna i najprostsza wersja zakłada polanie pokrojonych kawałków odrobiną masła i posypanie świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli nie zamierzasz grillować ani smażyć mieszanki, podawaj ją ciepłą, najlepiej na podgrzanych talerzach. Polenta szybko zastyga i robi się twarda, dlatego warto zadbać o utrzymanie odpowiedniej temperatury.
- Jeśli chcesz spróbować jak smakuje grillowane lub smażone danie, po pokrojeniu zostaw kawałki do przestygnięcia.
- Roztop masło na patelni i podsmaż na nim czosnek wraz z cebulką i papryczką chili.
- Na osobnej patelni roztop masło i podsmaż polentę z obu stron na złocisty kolor.
- Posyp każdy kawałek czosnkiem, cebulką i papryczką. Podawaj z kurczakiem lub innym rodzajem mięsa.
Polenta – przepis na słodko
Składniki na 2 porcje:
- 250 g mąki kukurydzianej,
- 1 l mleka,
- szczypta cynamonu i kardamonu,
- garść ulubionych suszonych owoców i orzechów,
- 30 ml miodu.
Przygotowanie:
- Przepisy wegetariańskie to także polenta na słodko, którą można serwować na śniadanie, zamiast tradycyjnej owsianki. Wodę warto tu zastąpić mlekiem, która nada całości kremowego i bardziej delikatnego smaku.
- Do garnka z grubym dnem wlej mleko i wsyp mąkę. Gotuj na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas.
- Dodaj kardamon i cynamon, dokładnie wymieszaj.
- Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejsz ogień do minimum i energicznie mieszaj, aby uniknąć powstawania grudek i przypalenia spodu.
- Trzymaj na ogniu przez 50 minut, mieszając od czasu do czasu i pilnując, aby masa nie przywarła do dna.
- Po upływie zalecanego czasu, wyłącz palnik, do polenty wsyp orzechy oraz suszone owoce. Wymieszaj i przełóż do miseczek.
- Wierzch polej miodem. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo udekorować mieszankę ulubionymi owocami.
Polenta – przepis na danie główne
Polenta doskonale sprawdza się jako zamiennik ziemniaków, jednak we Włoszech serwuje się ją także jako podstawę mięsnego dania, wzbogaconego o żółty ser i pomidory.
Składniki na 4 porcje:
- 650 g kiełbasy,
- 400 g passaty pomidorowej,
- 10 g koncentratu pomidorowego,
- 20 ml czerwonego wina,
- 30 ml oliwy z oliwek,
- szczypta pieprzu i soli,
- 500 g mąki kukurydzianej,
- 2 l wody,
- 100 g sera Grana Padano.
Przygotowanie:
- Zacznij od oddzielenia wnętrza kiełbasy od osłonki. Otrzymane mięso rozgnieć nożem i podsmaż na oliwie. Dodaj sól i pieprz. Gdy kiełbasa zacznie się rumienić, wlej wino.
- Po wyparowaniu alkoholu dodaj koncentrat pomidorowy i passatę. Wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj przez 15 minut lub dłużej, aż sos zredukuje się i stanie się zupełnie gęsty.
- W tym czasie zacznij przygotowywać polentę. Wlej wodę do garnka i ustaw na średnim ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj sól.
- Powoli wsypuj mąkę, energicznie mieszając. Następnie wlej 15 ml oliwy z oliwek, nie przerywając mieszania.
- Gotuj przez 50 minut, zaś 5 minut przed końcem, dodaj ¾ startego sera i wymieszaj.
- Po upływie zalecanego czasu przenieś polentę do naczynia żaroodpornego, a jako kolejną warstwę ułóż podsmażoną kiełbasę.
- Posyp wierzch resztą sera i włóż na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 220℃. Po wyjęciu, danie jest gotowe.
Zobacz także:
- Sekrety smaku Italii. Włoska kuchnia to nie tylko jedzenie
- Kulinarna wyprawa do Włoch. Matteo Brunetti zdradza przepisy na Fritto Misto i letnie tiramisu
- Przyjęcie we włoskim stylu. Czego nie może na nim zabraknąć?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Roberto Moiola / Sysaworld/Getty Images