Tatar ze śledzia - przepis krok po kroku
Składniki:
- 6 filetów śledziowych a'la matias,
- 2 łyżki majonezu,
- Dodatki:
- 5 grzybów marynowanych,
- 1/2 cytryna,
- 2 szalotki,
- 5 ogórków konserwowych,
- pęczek kopru,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Filety dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy na około godzinę, aby się namoczyły. Następnie odsączamy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Następnie należy rybę pokroić w drobną kostkę i połączyć za majonezem. Zostawiamy na kilkanaście minut, aby się przegryzły.
- Filety układamy na środku talerza, następnie wokół nich poszatkowaną w drobną kostkę szalotkę, drobno posiekane ogórki oraz domowe marynowane grzyby. Tak przygotowany tatar ozdabiamy koprem.
- Smacznego.
Śledzie na burakach - przepis krok po kroku
Składniki:
- 6 filetów śledziowych a'la matias w cebuli,
- 600 g ugotowanych i obranych buraków,
- 4 kiszone ogórki bez skórki,
- sól pieprz,
- pęczek kopru,
- 2 duże białe cebule,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 3 łyżki musztardy miodowej,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej.
Sposób przygotowania:
- Śledzie pokroić na mniejsze, równe kawałki. Buraczki jeżeli nie są kupione ugotowane, należy ugotować lub upiec do miękkości .
- Buraki pokrój na równe plastry, następnie ułóż na nich śledzie, plastry cebuli. Oprósz solą i pieprzem oraz oliwą z oliwek.
- Musztardy wymieszaj ze sobą i udekoruj śledzie sosem razem z pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami. Całość udekoruj koperkiem.
Sprytna rada: jeżeli smażysz śledzie i przeszkadza ci ich zapach do rozgrzanego oleju wrzuć kilka plasterków surowego ziemniaka, wówczas zneutralizujesz nieprzyjemny zapach.
Pasta z makreli wędzonej - przepis krok po kroku
Składniki:
- duża makrela wędzona,
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 4 ogórki kiszone,
- duża cebula czerwona,
- sól i pieprz,
- 200 g majonez,
- 2 łyżki oleju,
- pęczek świeżego koperku,
- chleb na zakwasie.
Sposób przygotowania:
- Makrelę obierz ze skóry i ości. Następnie podziel na mniejsze kawałki.
- Jajka ugotuj na twardo i odstaw do ostudzenia. Do blendera i obrotowy ostrzem włóż przygotowane składniki oprócz ogórków. Połącz w jedną pastę. Dopraw solą i pierzem oraz świeżym koperkiem. Dodaj pokrojone w kostkę kiszone ogórki.
- Smacznego!
Krem z pieczonych papryk i czosnku - przepis krok po kroku
Składniki:
- 8 czerwonych papryk,
- puszka pomidorów bez skórki,
- 2 cebule,
- 10 ząbków czosnku,
- 1,5 l wywaru warzywnego,
- 100 ml śmietana kokosowa,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- łyżeczka bazylii suszonej,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- sól i pieprz,
- dekoracja: oliwa z oliwek, pęczek świeżej kolendry,
- 2 kromki chleba na grzanki.
Składniki na wywar warzywny:
- 2 marchewki,
- ¼ selera,
- pół pora,
- pęczek pietruszki,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- łyżka majeranku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Na blachę do pieczenia wyłóż paprykę oraz czosnek, następnie wstaw do nagrzanego do 220 st. C warzywa. Piecz do czasu, aż warzywa będą upieczone i skórka z papryki łatwo odejdzie.
- Upieczoną paprykę przełóż do miski, następnie przykryj folią spożywczą i zostaw do ostygnięcia.
- Paprykę pokrój w plastry, dodaj do niej upieczony czosnek. Na dnie większego garnka rozgrzej oliwę z oliwek. Przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż go chwili, aż będzie szklista. Dodaj następnie pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy. Przesmaż całość produktów razem. Dodaj paprykę oraz czosnek.
- Tak przygotowaną bazę zalej wywarem warzywnym. Zagotuj, następnie zmiksuj całość.
- Serwuj zupę z grzankami oraz kleksem z mleczka kokosowego i kolendry.
Dobra rada: aby skórka z papryki pieczonej jeszcze łatwiej odeszła, jeszcze gorącą włóż do miseczki, przykryj folią spożywczą i odczekaj, aż wystygnie. Dzięki temu skórka zejdzie o wiele łatwiej.
Kotlety postne pieczarkowe - przepis krok po kroku
Składniki:
- 400 g pieczarek,
- 2 duże cebule,
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- jajko świeże,
- duży pęczek pietruszki,
- bułka tarta,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżeczka majeranku,
- masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach, następnie cebulę poszatkować w kostkę. Na maśle klarowanym przesmażyć składniki.
- Jajka ugotowane na twardo razem z pietruszką należy drobno posiekać. Dodaj do nich pieczarki i cebulę. Dopraw przyprawami i wybij jedno jajko oraz 2 łyżki bułki tartej.
- Całość masy dokładnie wymieszaj. Formuj kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym maśle.
Łosoś pieczony z ziemniakami - przepis krok po kroku
Składniki:
- duży filet z łososia około 500 g,
- 500 g ziemniaków,
- 2 jaja od szczęśliwych kur,
- 4 łyżki śmietany,
- 30 g masła,
- cytryna,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj i obierz. Następnie za pomocą noża lub mandoliny pokrój na równe (takiej samej grubości) plastry / chipsy. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Posól i dodaj plastry ziemniaków. Gotuj przez około 5 minut. Następnie odlej z wody.
- Jaja wymieszaj ze śmietaną oraz solą i pieprzem. Łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Sprawdź czy nie ma ości - jeżeli są usuń. Natrzyj rybę solą, pieprzem i skórką z cytryny.
- Spód brytfanki wyłóż ziemniakami i polej przygotowaną śmietaną z jajami. Następne ułóż Łososia. Całość skrop sokiem z cytryny. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez około 20 - 30 minut.
- Smacznego!
Dobra Rada: jak wybrać dobrego łososia? Zwróć uwagę na skórę, powinna być jasna, matowa i pozbawiona przebarwień. Mięso powinno być sprężyste i uginać się pod naciskiem palca. Ryba nie powinna mieć charakterystycznego rybnego zapachu.
Zobacz także:
- Kuchnia postna. Faszerowane pieczarki i bigos
- Postne dania według Szymona Czerwińskiego. Przygotuj placuszki gryczane, kotlety ziemniaczane i muszle z makrelą
- Placki a'la rosti i gnocchi w ziołowym pesto, czyli ziemniaczane wariacje szefa kuchni
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska / Dzień Dobry TVN