Postne dania na Środę Popielcową i Wielki Post z przepisów Szymona Czerwińskiego

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania proste i postne
Dania proste i postne
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński podpowiedział, co można zjeść w pierwszy dzień wielkiego postu. Sprawdź jego postne przepisy w sam raz na obiad i przekąski na Środę Popielcową.

Tatar ze śledzia - przepis krok po kroku

Tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych a'la matias,
    • 2 łyżki majonezu,
      • Dodatki:
        • 5 grzybów marynowanych,
          • 1/2 cytryna,
            • 2 szalotki,
              • 5 ogórków konserwowych,
                • pęczek kopru,
                  • pieprz.

                    Sposób przygotowania:

                    1. Filety dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy na około godzinę, aby się namoczyły. Następnie odsączamy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
                      1. Następnie należy rybę pokroić w drobną kostkę i połączyć za majonezem. Zostawiamy na kilkanaście minut, aby się przegryzły.
                        1. Filety układamy na środku talerza, następnie wokół nich poszatkowaną w drobną kostkę szalotkę, drobno posiekane ogórki oraz domowe marynowane grzyby. Tak przygotowany tatar ozdabiamy koprem.
                          1. Smacznego.

                            Śledzie na burakach - przepis krok po kroku

                            Śledzie na burakach
                            Śledzie na burakach
                            Śledzie na burakach
                            Źródło: Michał Żebrowski/East News

                            Składniki:

                            • 6 filetów śledziowych a'la matias w cebuli,
                              • 600 g ugotowanych i obranych buraków,
                                • 4 kiszone ogórki bez skórki,
                                  • sól pieprz,
                                    • pęczek kopru,
                                      • 2 duże białe cebule,
                                        • łyżka oliwy z oliwek,
                                          • 3 łyżki musztardy miodowej,
                                            • 3 łyżki oliwy z oliwek,
                                              • 2 łyżeczki musztardy francuskiej.

                                                Sposób przygotowania:

                                                1. Śledzie pokroić na mniejsze, równe kawałki. Buraczki jeżeli nie są kupione ugotowane, należy ugotować lub upiec do miękkości .
                                                  1. Buraki pokrój na równe plastry, następnie ułóż na nich śledzie, plastry cebuli. Oprósz solą i pieprzem oraz oliwą z oliwek.
                                                    1. Musztardy wymieszaj ze sobą i udekoruj śledzie sosem razem z pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami. Całość udekoruj koperkiem.

                                                      Sprytna rada: jeżeli smażysz śledzie i przeszkadza ci ich zapach do rozgrzanego oleju wrzuć kilka plasterków surowego ziemniaka, wówczas zneutralizujesz nieprzyjemny zapach.

                                                      Pasta z makreli wędzonej - przepis krok po kroku

                                                      Pasta z makreli wędzonej
                                                      Pasta z makreli wędzonej
                                                      Pasta z makreli wędzonej
                                                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                      Składniki:

                                                      • duża makrela wędzona,
                                                        • 5 jajek ugotowanych na twardo,
                                                          • 4 ogórki kiszone,
                                                            • duża cebula czerwona,
                                                              • sól i pieprz,
                                                                • 200 g majonez,
                                                                  • 2 łyżki oleju,
                                                                    • pęczek świeżego koperku,
                                                                      • chleb na zakwasie.

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        1. Makrelę obierz ze skóry i ości. Następnie podziel na mniejsze kawałki.
                                                                          1. Jajka ugotuj na twardo i odstaw do ostudzenia. Do blendera i obrotowy ostrzem włóż przygotowane składniki oprócz ogórków. Połącz w jedną pastę. Dopraw solą i pierzem oraz świeżym koperkiem. Dodaj pokrojone w kostkę kiszone ogórki.
                                                                            1. Smacznego!

                                                                              Krem z pieczonych papryk i czosnku - przepis krok po kroku

                                                                              Krem z pieczonych papryk i czosnku
                                                                              Krem z pieczonych papryk i czosnku
                                                                              Krem z pieczonych papryk i czosnku
                                                                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                              Składniki:

                                                                              • 8 czerwonych papryk,
                                                                                • puszka pomidorów bez skórki,
                                                                                  • 2 cebule,
                                                                                    • 10 ząbków czosnku,
                                                                                      • 1,5 l wywaru warzywnego,
                                                                                        • 100 ml śmietana kokosowa,
                                                                                          • łyżeczka ziół prowansalskich,
                                                                                            • łyżeczka bazylii suszonej,
                                                                                              • łyżeczka wędzonej papryki,
                                                                                                • sól i pieprz,
                                                                                                  • dekoracja: oliwa z oliwek, pęczek świeżej kolendry,
                                                                                                    • 2 kromki chleba na grzanki.

                                                                                                      Składniki na wywar warzywny:

                                                                                                      • 2 marchewki,
                                                                                                        • ¼ selera,
                                                                                                          • pół pora,
                                                                                                            • pęczek pietruszki,
                                                                                                              • cebula,
                                                                                                                • 2 ząbki czosnku,
                                                                                                                  • 3 liście laurowe,
                                                                                                                    • 4 ziela angielskie,
                                                                                                                      • łyżka majeranku,
                                                                                                                        • sól, pieprz.

                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                          1. Na blachę do pieczenia wyłóż paprykę oraz czosnek, następnie wstaw do nagrzanego do 220 st. C warzywa. Piecz do czasu, aż warzywa będą upieczone i skórka z papryki łatwo odejdzie.
                                                                                                                            1. Upieczoną paprykę przełóż do miski, następnie przykryj folią spożywczą i zostaw do ostygnięcia.
                                                                                                                              1. Paprykę pokrój w plastry, dodaj do niej upieczony czosnek. Na dnie większego garnka rozgrzej oliwę z oliwek. Przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż go chwili, aż będzie szklista. Dodaj następnie pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy. Przesmaż całość produktów razem. Dodaj paprykę oraz czosnek.
                                                                                                                                1. Tak przygotowaną bazę zalej wywarem warzywnym. Zagotuj, następnie zmiksuj całość.
                                                                                                                                  1. Serwuj zupę z grzankami oraz kleksem z mleczka kokosowego i kolendry.

                                                                                                                                    Dobra rada: aby skórka z papryki pieczonej jeszcze łatwiej odeszła, jeszcze gorącą włóż do miseczki, przykryj folią spożywczą i odczekaj, aż wystygnie. Dzięki temu skórka zejdzie o wiele łatwiej.

                                                                                                                                    Kotlety postne pieczarkowe - przepis krok po kroku

                                                                                                                                    Kotlety postne pieczarkowe
                                                                                                                                    Kotlety postne pieczarkowe
                                                                                                                                    Kotlety postne pieczarkowe
                                                                                                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                                    • 400 g pieczarek,
                                                                                                                                      • 2 duże cebule,
                                                                                                                                        • 5 jajek ugotowanych na twardo,
                                                                                                                                          • jajko świeże,
                                                                                                                                            • duży pęczek pietruszki,
                                                                                                                                              • bułka tarta,
                                                                                                                                                • sól i pieprz do smaku,
                                                                                                                                                  • łyżeczka majeranku,
                                                                                                                                                    • masło klarowane do smażenia.

                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                      1. Pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach, następnie cebulę poszatkować w kostkę. Na maśle klarowanym przesmażyć składniki.
                                                                                                                                                        1. Jajka ugotowane na twardo razem z pietruszką należy drobno posiekać. Dodaj do nich pieczarki i cebulę. Dopraw przyprawami i wybij jedno jajko oraz 2 łyżki bułki tartej.
                                                                                                                                                          1. Całość masy dokładnie wymieszaj. Formuj kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym maśle.

                                                                                                                                                            Łosoś pieczony z ziemniakami - przepis krok po kroku

                                                                                                                                                            Łosoś pieczony z ziemniakami
                                                                                                                                                            Łosoś pieczony z ziemniakami
                                                                                                                                                            Łosoś pieczony z ziemniakami
                                                                                                                                                            Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                                                            Składniki:

                                                                                                                                                            • duży filet z łososia około 500 g,
                                                                                                                                                              • 500 g ziemniaków,
                                                                                                                                                                • 2 jaja od szczęśliwych kur,
                                                                                                                                                                  • 4 łyżki śmietany,
                                                                                                                                                                    • 30 g masła,
                                                                                                                                                                      • cytryna,
                                                                                                                                                                        • sól i pieprz.

                                                                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                          1. Ziemniaki umyj i obierz. Następnie za pomocą noża lub mandoliny pokrój na równe (takiej samej grubości) plastry / chipsy. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Posól i dodaj plastry ziemniaków. Gotuj przez około 5 minut. Następnie odlej z wody.
                                                                                                                                                                            1. Jaja wymieszaj ze śmietaną oraz solą i pieprzem. Łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Sprawdź czy nie ma ości - jeżeli są usuń. Natrzyj rybę solą, pieprzem i skórką z cytryny.
                                                                                                                                                                              1. Spód brytfanki wyłóż ziemniakami i polej przygotowaną śmietaną z jajami. Następne ułóż Łososia. Całość skrop sokiem z cytryny. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez około 20 - 30 minut.
                                                                                                                                                                                1. Smacznego!

                                                                                                                                                                                  Dobra Rada: jak wybrać dobrego łososia? Zwróć uwagę na skórę, powinna być jasna, matowa i pozbawiona przebarwień. Mięso powinno być sprężyste i uginać się pod naciskiem palca. Ryba nie powinna mieć charakterystycznego rybnego zapachu. 

                                                                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                                                                                  Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska / Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana