Kuchnia postna. Faszerowane pieczarki i bigos

Smakosz Mikołaj Rey przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN, w Środę Popielcową, postne dania. Skorzytajcie z jego przepisów na faszerowane buraczanym pęczakiem pieczarki, bigos z wędzoną rybą oraz krem z białych i czerwonych warzyw.

Pierczarka portobello faszerowa buraczanym pęczakoto, fondue z pora

Składniki:

4 pieczarki portobello

Kasza pęczak

1 duża cebula

1 por

Ząbek czosnku

Sok z cytryny

Szczypta gałki muszkatołowej

Kawałeczek świeżego imbiru

1 l Wywaru rybnego lub warzywnego

½ szklanki białego wytrawnego wina

1½ łyżki zmiksowanych ugotowanych buraków

Świeży tymianek

Śmietana kremówka do zabielenia

Sól, biały pieprz

Kiełki (por, czerwona kapusta)

Trochę świeżo tartego parmezanu

Trochę masła

Bigos z rzeki

Składniki:

Kapusta kiszona świeża

Kapusta biała

Kieliszek białego wytrawnego wina

Woda lub wywar rybny lub warzywny

Anyż

Czosnek

Pesto bazyliowe

Wędzony węgorz, wędzony pstrąg/lub łosoś

Kostki świeżego fileta z okonia, karmazyna, dorsza…

Krewetki black tiger

Kilka świeżych małż

Oliwa z oliwek

Grzanki z bagietek, mayonaise z oliwy z oliwek czosnek/szafran

Karuzela Krem z białych i czerwonych warzyw

Składniki:

1 mały seler

6/8 średnich bulw topinamburu

Gruszka w occie

2 buraki ugotowane

1 średnia marchewka

Świeża pomarańcz

2 średnie cebule

2 małe ząbki czosnku

Wywar warzywny

Świeża pietruszka

Sól, pieprz

Szklanka białego wytrawnego wina

Trochę śmietany do zabielania

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!