Mikolaj Rey

    Mikolaj Rey

    Jakie są najostrzejsze papryczki na świecie? Martyna Chomacka jest ekspertką w tym temacie. Jej pasją od lat jest kuchnia na ostro. W naszym studiu nie tylko opowiedziała o walorach pikantnych smaków, ale także o ich łagodzeniu. Mikołaj Rey natomiast udał się na Śląsk, żeby poznać największych twardzieli polskiej gastronomii. Z jego reportażu dowiemy się m.in., kim są chilliheadzi.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey przygotował świąteczne dania z buraków. Na naszym stole pojawiły się: barszcz wigilijny na zakwasie, łosoś marynowany w burakach, przekładaniec z buraka i koziego sera, a także panierowane kostki z buraka z serem pleśniowym, orzechami i gruszką w occie.

    Grzyb portobello to po prostu tradycyjna pieczarka. Świetna alternatywa dla wegetarian, bo przypomina smak pieczonego mięsa. W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey opowiedział, czym różnią się pieczarki portobello od tych tradycyjnych, przez nas najczęściej stosowanych.

    Na Podlasiu odradza się zapomniana klasyka. Nie włoska parma, nie hiszpańskie serrano, a kumpiak. To solona i suszona na wolnym powietrzu szynka wieprzowa. Mikołaj Rey spotkał się z Łukaszem Ancypo, który zajmuje się produkcją kumpiaka i kindziuka. Jest to jedyny region w Polsce, gdzie wytwarza się dojrzewającą, bez wędzenia szynkę.

    Trwa sezon na dynię. Roślina posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest też wykorzystywana jako jesienna dekoracja. Mikołaj Rey wybrał się na farmę dyń, by jak najwięcej dowiedzieć się o tej roślinie. Czy wszystkie dynie są jadalne? I jakie potrawy możemy niej przyrządzić?

    Już po raz jedenasty dwunastu szefów kuchni wraz ze swoimi zespołami walczyło o tytuł najlepszego kucharza. W tym roku motywem przewodnim konkursu był kalejdoskop. Jak dziecięca zabawka podziałała na wyobraźnię kucharzy? O zasadach i przebiegu najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego Wine&Food Noble Night powiedzieli w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey i tegoroczny zwycięzca konkursu Jakub Kasprzak.

    "Ziemniak, prawdziwy król polski". Mikołaj Rey postanowił prześledzić historię ziemniaków w Polsce. Wiedzieliście, że "oczka (ziemniaka) są bardzo trujące dla człowieka"?, Jak ziemniaki trafiły do naszego kraju i kiedy stały się tak popularne? Jak rozwijały się narzędzia służące do ich zbierania i jak wygląda nowoczesny kombajn, który potrafi zebrać 200-300 ton tego warzywa dziennie? Jakiej ziemi wymaga ziemniak i jak przygotowuje się pole pod jego uprawę? Zobaczcie.

    Jabłka - w tej dziedzinie Polska jest niekwestionowaną potęgą. Mikołaj Rey ruszył "Sandomierskim Szlakiem Jabłkowym" by dowiedzieć się więcej o tych owocach. Dlaczego należy zrywać je z ogonkiem, które jabłka są najsłodsze i jak sadownicy radzą sobie z "klęską urodzaju"? Macie swoje ulubione przetwory z jabłek? Zobaczcie też jakie dania na bazie jabłek Mikołaj przygotował w naszej kuchni!

    W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Mikołaja Reya, który opowiedział o właściwościach serów kozich, które przywiózł z Kaszub. To podobno w tym regionie Polski powstają najlepsze kozie sery. Jakie rodzaje serów wyróżniamy? Jak wybrać dobry ser?

    Wokalistka Marta Baum chciała przygotować wyjątkową niespodziankę dla swojej przyjaciółki Anuszki, dlatego zwróciła się z prośbą o pomoc do naszego specjalisty od kulinarnych niespodzianek Mikołaja Reya. Zobaczcie, co wspólnie przygotowali dla Anuszki i jak ta zareagowała na niespodziankę.

    Urszula Ludwikowska poprosiła Mikołaja Reya o pomoc. Chodzi o kolację dla syna Pani Urszuli, który ukończył szkołę średnią. Czy potrawa, jaką Mikołaj przygotował dla Kacpra go zaskoczyła?