Ostre papryczki tylko dla twardzieli? "Mają dużo walorów, jeśli chodzi o działanie naszej gospodarki jelitowej"

Piekło w gębie
Jakie są najostrzejsze papryczki na świecie? Jak łagodzić ich ostry smak? Martyna Chomacka jest ekspertką w tym temacie. W naszym studiu nie tylko opowiedziała o walorach pikantnych smaków, ale także o ich łagodzeniu. Mikołaj Rey natomiast udał się na Śląsk, żeby poznać największych twardzieli polskiej gastronomii. Z jego reportażu dowiemy się m.in. kim są chilliheadzi. Wszystkie te ciekawostki przypominamy z okazji Dnia Czerwonej Ostrej Papryczki Chili.

Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili

Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili to nieoficjalne święto obchodzone w niektórych krajach, które ma na celu celebrację tej ostrej przyprawy. W tym dniu ludzie zachęcani są do spożywania potraw z chili, udziału w konkursach związanym z jedzeniem najbardziej ostrych potraw czy też poznania historii i różnych odmian tej rośliny. Data obchodów może różnić się w zależności od kraju. Jedną z ich jest 3 lipca.

Jak ostre papryczki wpływają na zdrowie?

Martynę Chomacką poznaliśmy jako uczestniczkę programu MasterChef. Kucharka słynie z zamiłowania do bardzo pikantnych dań. Uważa, że ostrość jest sercem i bazą praktycznie każdej potrawy.

- Kapsaicyna ma masę plusów. Taka papryczka ma niebotyczne ilości wit. C. Same ostre papryczki mają dużo walorów, jeśli chodzi o funkcjonowanie naszej gospodarki jelitowej - dowiedzieliśmy się.

DD_20211005_Kuchnia_REP
W roli głównej papryka
Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak łagodzić ostry smak papryczek? Czy można popijać wodą?

Ekspertka uczulała prowadzących, którzy skosztowali sosów z ostrymi papryczkami, aby nie próbowali popijać ich smaku wodą.

- Nie popijamy wodą! Możemy to zrobić dopiero wtedy, gdy przepłuczemy usta tłuszczem albo mlekiem. Robi się tak, by wygłuszyć smak kapsaicyny - usłyszeliśmy od Martyny Chomackiej w Dzień Dobry TVN.

Jedyne takie ostre sosy w Polsce

Mikołaj Rey udał się na Śląsk, by poznać innych "twardzieli", którzy są specjalistami od ostrej kuchni. Jak się poznali? Kilka lat temu William odwiedził Ryszarda na imprezie piernikowej. Poczęstował się wtedy ostrym sosem, który wyszedł spod rąk jego przyjaciela. William zasugerował, że Ryszard powinien zająć się jego produkcją na większą skalę.

- Wszystkie sosy robione są na świeżych papryczkach. Chcemy, żeby były ciekawe dla odbiorcy, dlatego m.in. stosujemy owoce - powiedział nam Ryszard Sierotnik, producent ostrych sosów z Chorzowa.

- Pochodzę z krajów, gdzie jest mieszanka smaków i ostrości, zatęskniłem za tym. Jestem z Minnesoty z Ameryki - dodał William Shaw, który także jest producentem ostrych sosów.

Chillihead - kto to taki?

Mikołaj Rey spotkał się także z osobami, dla których ostre smaki nie są straszne. Żeby dołączyć do chilliheadów, musiał sam skosztować wyjątkowo pikantnych papryk.

- To osoba, która nie boi się niczego. To osoba, która zjada ostre rzeczy i cieszy się z tego powodu - powiedziała Beata Zwolska, miłośniczka ostrych sosów z Chorzowa.

Papryczka naga jolokia to trzecia najostrzejsza papryczka na świecie. Kamil Zwolski, miłośnik ostrych sosów z Lublina skosztował ją na naszych oczach.

- W Indiach stosuje się ją do odstraszania słoni na polach uprawnych - dodał.

Zobacz też:

Autor: Oskar Netkowski/Diana Ryściuk

Reporter: Łukasz Kowalski

podziel się:

Pozostałe wiadomości