Jeszcze do niedawna Carolina Reaper uznawana była za najpikantniejszą paprykę na świecie! Obecnie ustępują jej tylko dwa gatunki – Dragon’s Breath i Pepper X – absolutna rekordzistka pod względem skali mocy. W skali Scoville’a ( Scoville Hotness Unit –skrót SHU), mierzącej ostrość potraw, papryka Carolina Reaper zawiera ok. 1 600 000 jednostek kapsaicyny (substancji o ostrym, palącym smaku). Dla porównania, popularna papryka chilli ma ich tylko 750.
Carolina Reaper – taka mała, a potrafi dopiec...Tę niezwykłą paprykę o ognistym smaku wyhodował Ed Currie, właściciel PuckerButt Pepper Company – jednej z najsłynniejszych hodowli organicznej papryki w USA, specjalizującej się w uprawie ostrych gatunków papryk. Carolina Reaper – a właściwie HP22B, bo tak brzmi jej oficjalna nazwa – wyróżnia się nierówną, lekko pomarszczoną powierzchnią i wydłużonym końcem o kształcie przypominającym ogon skorpiona. Currie stworzył ją ze skrzyżowania dwóch ostrych gatunków papryk – Red Savina i Naga Jolokia.
Trzecia najostrzejsza papryka na świecie w smaku jest… słodka. To pierwsze wrażenie bywa zdradliwe, bo jej ognista moc rozwija się w ustach stopniowo. Ostry smak papryczki Carolina Reaper poczujesz dopiero w chwili, gdy z miąższu zacznie uwalniać się kapsaicyna. Śmiałkowie, którzy odważyli się zjeść HP22B w całości, porównywali jej moc do rozżarzonych płomieni ognia.
Zajadanie się papryką Carolina Reaper nie każdemu wyjdzie na dobre – na pewno pożałują tego osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym, bo tak pikantny smak może bardzo podrażnić śluzówkę żołądka. Pałaszowanie Caroliny Reaper w całości nie przysłuży się także astmatykom, gdyż tak duże stężenie kapsaicyny wywołuje silne duszności.
W przypadku papryczki Carolina Reaper zdecydowanie liczy się umiar. Niewielka ilość świeżej albo suszonej papryki podbije smak warzywnych i mięsnych dań. Miłośnicy włoskiej kuchni powinni skosztować pikantnej wersji pizzy z dodatkiem papryczki Carolina Reaper. Sos do mięs i makaronów to także dobry pomysł na wykorzystanie jej ognistych walorów smakowych.
Wyjątkowo pikantne odmiany papryk to towar wciąż rzadko spotykany w polskich sklepach. Chili, jalapeño, a nawet Carolina Reaper. Gdzie je kupić? Najłatwiej w sprawdzonych sklepach internetowych, które w asortymencie mają pikantne przyprawy i produkty. Zdecydowanie łatwiej dostępna jest świeża papryka Carolina Reaper. Suszona bywa importowana z zagranicy, można zamówić ją u dystrybutorów, ale raczej nie spotkamy jej na sklepowych półkach.
A może chciałbyś mieć swoją własną hodowlę papryczki? Uprawa Caroliny Reaper w domu jest jak najbardziej możliwa ! HP22B lubi słońce, dlatego optymalne warunki to nasłonecznione miejsce o minimalnej temperaturze 18 stopni Celsjusza. Papryki są roślinami wieloletnimi – odpowiednie postępowanie gwarantuje, że będą z powodzeniem owocować przez długi czas. Podobnie jest w przypadku skrzyżowanych gatunków jak papryczka Carolina Reaper. Jej hodowla w ogrodzie również nie przysporzy większych problemów. Piekielnie ostry smak odstrasza wszelkie szkodniki, więc nie musisz martwić się inwazją mszyc, czy ślimaków.
Kochasz pikantną kuchnię? Jeżeli tak, koniecznie sprawdź nasz przepis na doskonały sos śliwkowy z dodatkiem dwóch ognistych gatunków papryk – Carolina Reaper i Ghost Pepper, idealny do pizzy i słonych przekąsek. Gwarantujemy intensywne doznania smakowe!
Przepis na pikantny sos śliwkowy z dodatkiem papryki Carolina Reaper i papryki Ghost Pepper
Składniki (przepis na 3 słoiki lub butelki o pojemności 1l):
- 0,5 ml octu spirytusowego,
- ok. 25 świeżych śliwek,
- 14 papryczek Carolina Reaper,
- 4 papryczki Ghost Pepper,
- 2 łyżki cukru trzcinowego.
Sposób przygotowania:
- Śliwki dokładnie umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
- Do blendera wlej ocet spirytusowy, dodaj połówki śliwek i 2 łyżki cukru.
- Miksuj wszystkie składniki, aż uzyskasz gładką konsystencję sosu.
- Umyj papryki i usuń z nich łodygę. Każdą z papryk pokrój na 4 części
- Nie usuwaj gniazd nasiennych – to w nich kryje się tak silna moc papryki. Nasiona Caroliny Raper zawierają największe stężenie kapsaicyny (substancji odpowiedzialnej za ostry smak).
- Dodaj do blendera cząstki papryczek wraz z pestkami i miksuj jeszcze 5 minut. Sos powinien mieć jednolitą konsystencję.
- Wlej sos do dużego garnka i zagotuj.
- Przelej sos do wyparzonych wcześniej słoików/butelek, zakręć porządnie i postaw na nakrętkach, żeby każdy z pojemników szczelnie się zamknął.
- Kiedy słoiki/butelki ostygną, możesz ustawić je w temperaturze pokojowej, np. na półce w spiżarni. Po otwarciu sos należy przechowywać w lodówce.
Uwagi: Jeżeli to Twój pierwszy kontakt z tak ostrymi gatunkami papryki, przygotuj sos w rękawiczkach. Podczas gotowania staraj się nie dotykać rękami do twarzy, a w szczególności unikaj kontaktu z oczami!
Zobacz też:
- Paprykowa kuchnia Tomasza Grabskiego. Poznaj przepisy na tapenadę, sałatkę tabuleh i gulasz z klopsikami
- Papryka faszerowana, micha warzyw i kotleciki drobiowe. Pomysły Andrzeja Polana
- W kuchni DDTVN papryka w roli głównej
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Piotr Krzeslak/Getty Images