Sprawdzali go Dorota Wellman, Marcin Prokop i Rozkoszny.
Ostre przyprawy, popularne chipsy czy egzotyczne papryczki. Dietetyka kliniczna Milena Nosek wyjaśniła w Dzień Dobry TVN, jaki wpływ na nasze zdrowie mają mocniejsze, "ogniste" smaki. Czy smak pikantny jest dla naszego organizmu neutralny? Kto powinien unikać ostrych przypraw?
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Przekonaj się, że habanero jest idealnym składnikiem wielu dań, nie tylko dla amatorów ostrego jedzenia.
"Widać, jak delikatne są te mechanizmy".
Sprawdź, jak przygotować Zorongollo extremeño z przepisu Adriana Stojewskiego i ciesz się smakiem słonecznej Estramadury.
Gulasz to danie dość popularne w Polsce. Zazwyczaj przygotowuje się go z wołowiną, jednak tym razem stawiamy na drób. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń pokazał, jak przygotować prosty i pyszny gulasz z drobiu z papryką. Sprawdź jego przepis.
Późnym latem dobrze jest przygotować domowe przetwory. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń pokazał, jak przygotować grillowane papryki w zalewie. To idealny sposób na zatrzymanie smaku sezonowych warzyw na później.
Sierpień to sezon na nasze polskie papryki. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował swoje pomysły na dania z wykorzystaniem tego warzywa. Sprawdź, jak zrobić sycącą potrawkę śniadaniową, czyli jajka w papryce i cukinii.
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła papryka - Jasiek Kuroń przygotował dania z jej wykorzystaniem. Sprawdź, jak przygotować pyszne kotlety siekane z sezonową papryką, które idealnie sprawdzą się na szybki, domowy obiad.
Sezon grillowy w pełni. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN królują grillowane ryby i warzywa. Sebastian Olma przygotował pieczoną na grillu doradę z grillowaną papryką i kozim serem. Sprawdź jego przepis i rozkoszuj się pysznym, letnim daniem.
Eksperci ds. żywienia, otyłości i psychologii żywności oraz cukrzycy i chorób serca zostali poproszeni o wybranie najlepszych diet. Które stanęły na podium? Oto kilka zdrowych przepisów, które pomogą ci schudnąć i zdrowo żyć.
Pasta ta pochodzi z Bałkanów. W jej skład wchodzą przede wszystkim papryki oraz bakłażan, a okazjonalnie kabaczek. Jest lekko pikantna, chociaż można ją zrobić bardzo ostrą, wszystko według gustów. Część osób twierdzi, że tyle przepisów na ajvar, ile osób go robiących - tak duża jest w nim dowolność. Przedstawiamy najprostszy z nich.
Carolina Reaper to wyzwanie dla nawet dla najodważniejszych amatorów ostrych smaków. Ta niepozorna, malutka papryczka skrywa w sobie piekielną moc, która rozwija się stopniowo. Należysz do osób, które z trudem znoszą lekko szczypiące działanie papryki jalapeño? Wyobraź sobie, że papryczka Carolina Reaper jest ponad trzysta razy ostrzejsza!
Sezon na paprykę trwa, więc to doskonała okazja, by się jej przyjrzeć i rozwiać pewne wątpliwości. Poniżej wyjaśniamy, jakie znaczenie dla papryki i jej smaku ma kolor. Sezonowość jest jeszcze pyszniejsza, gdy lokalna. Do kiedy więc można kupić w sklepach paprykę z polskich upraw?
Papryka to warzywo, które nie tylko dobrze komponuje się z różnymi potrawami, ale również wzbogaca dania wizualnie - w zależności od rodzaju przyjmuje różne barwy, co nie jest bez znaczenia dla ostatecznego wyglądu dania.Sprawdź wyjątkowe przepisy Tomasza Grabskiego na pyszne posiłki, których głównym składnikiem będzie właśnie papryka.
Lato to czas, w którym mamy dostęp do najpyszniejszych, świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Co prawda większość z nich jest dostępna przez cały rok, ale najbardziej wartościowe i intensywne w smaku są właśnie latem. Poniżej znajdziecie 5 warzyw, które warto jeść w sierpniu i kilka przepisów z ich wykorzystaniem.
Orientalna kuchnia staje się coraz popularniejsza również w naszym kraju. Coraz częściej eksperymentujemy z przepisami, używamy wcześniej nieznanych nam składników i przypraw. Jednym z mało znanych produktów jest harissa, czyli must have każdego fana ostrych posiłków. Już jedna łyżeczka tej przyprawy dodana do mięsa lub zupy zmienia diametralnie smak potrawy, sprawia, że jest bardziej wyrazista.
Trochę diabelska, a trochę anielska - można powiedzieć o papryce. Nie dość, że jest bogata w witaminy, to jeszcze ma wiele odmian, dzięki czemu każdy z łatwością znajdzie swoją ulubioną. Piekielne habanero, jalapeno dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z ostrością, a może papryka bell znana z polskich stołów? Mikołaj Rey zgłębił wiedzę na temat wszystkich tych gatunków.
W kuchni Dzień Dobry TVN rozpoczęliśmy dziś sezon na przetwory! Jakie warzywa i owoce można zamknąć w słoikach? Jak to najlepiej zrobić i o czym musimy pamiętać? O konfiturach, kiszonkach i marynatach opowiedział nam Jakub Kasprzak. Robicie przetwory na zimę?
Papryka ma bardzo dużo witaminy C. - Jest jej dużo więcej niż w cytrynie i zielonej pietruszce - wyjaśnia Daria Ładocha, za sprawą której w naszej kuchni zapachniało dziś papryką. I co istotne, witamina C zawarta w papryce nie ulega degradacji pod wpływem pieczenia, duszenia i smażenia. Skorzystajcie z przepisów Darii Ładochy!
Domowa kiełbasa, pasztet warzywno-jaglany i pieczony filet z indyka to dzisiejsze propozycje Piotra Kucharskiego na świąteczne dania. Bez jakich potraw Wy nie wyobrażacie sobie świątecznego stołu.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania z papryką. Wśród nich były: zupa paprykowa z kurczakiem, rodzynkami i ciecierzycą oraz papryka pieczona z chlebem i jajkami.
Czerwone, żółte i zielone... Róznią się kolorem i smakiem, ale każda papryka jest zdrowa. W papryce jest czterokrotnie więcej witaminy C niż w cytrynie. Zawiera też witaminę B oraz żelazo, magnez, wapń i błonnik. Korzystnie wpływa na trawienie i kondycję układu nerwowego. Dlatego Piotr Kucharski zachęca, by cieszyć się tym jesiennym warzywem i jak najczęściej korzystać z niego w kuchni. Polecamy przepisy Piotra na: zapiekane papryki, sałatkę z pieczonych kolorowych papryk, potrawkę z papryki i wieprzowiny oraz pulpeciki z sosem paprykowym. Smacznego!
Ekspert Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey spotkał się z rodziną, która uprawia paprykę z pokolenia na pokolenie. To państwo Jankowscy, którzy w latach 80. ubiegłego wieku sprowadzili warzywo do Polski. Dlaczego produkcja papryki jest tak wymagającym zajęciem? Jakie potrawy można przygotować z papryki i jakie to warzywo ma wartości odżywcze?
Za nami pierwsza bitwa kwartalna w konkursie na Kulinarny Blog Roku 2013. Do walki stanęły trzy przepisy, ale to grillowane greckie kofty z dipem z fety i sałatką ogórkową okazały się zwycięzcą. Jego autorka, Sylwia Cisowska z Krakowa, zdradziła w kuchni Dzień Dobry TVN, jak za ich pomocą uwieść aż 55% Polaków. Towarzyszył jej Piotr Bikont.
Faszerowa, pieczona, duszona. Paprykę można przyrządzić na wiele sposobów. Trudno wyobrazić sobie bez niej leczo czy gulasz. Mistrz Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował kilka dań z papryką w roli głównej: paprykę z kurczakiem i ryżem, polędwicę wieprzową w papryce i puree z cukinii oraz muffiny z kozim serem i żurawiną, które podajemy koniecznie z sosem z papryki i jogurtem. Smacznego!
Papryka, pomidory, cukinia i dynia to warzywa idealnie nadające się do faszerowania. A faszerować można wszystkim: serem, pieczoną papryką, kaszanką, gruszką, orzechami, mięsem i grzybami. W kuchni Dzień Dobry TVN kuchni Piotr Kucharski wypełnił wnętrza tych warzyw przepysznym farszem! Na deser przygotował drożdżówki z powidłami. Smacznego!
Może być biała, czerwona lub zielona. Ostra, słodka i lekko gorzka. Smakuje wyśmienicie w leczo, z kanapką i w sałatce. W kuchni Dzień Dobry TVN główną bohaterką była papryka, a role drugoplanowe, choć równie ważne, należały do Macieja Szaciłło i Moniki Mrozowska. Będzie Oscar?
Anna Starmach zdradziła nam swój sekretny przepis na leczo, paprykę marynowaną z czosnkiem, jaja zapiekane w papryce i faszerowaną paprykę. Wypróbuj jej przepisy i przekonaj się na ile sposobów można przyrządzić zwykłą paprykę.