Paprykowe zagłębie
Mikołaj Rey, chcąc dowiedzieć się wszystkiego o papryce, wybrał się do Dęba w gminie Przytyk. Dlaczego miejsce to nazywane jest paprykowym zagłębiem?
Ponieważ Antoni Kwietniewski w 82. roku wprowadził nasiona papryki do Polski. Nam się to bardzo spodobało, było to wtedy bardzo opłacalne, więc zaczęliśmy to siać i zbierać
- wspominała Marzenia Guźlińska, plantatorka z gminy Przytyk.
Czy papryka jest trudna w uprawie? Przede wszystkim jest ciepłolubna - mówi pani Marzena, która warzywo to uprawia od 27 lat. Jak twierdzi, bardzo się jej to spodobało.
Czy kolor papryki wpływa na jej smak?
Tak. Jeśli ona jest dobrze wykolorowana, to i jej smak jest lepszy. No przecież z zielonej zawsze się robi czerwona albo żółta czy pomarańczowa
- przyznała bohaterka naszego reportażu. Jak dodała, kolor zielony papryki nigdy nie jest stały - świadczy jedynie o tym, że warzywo jest nie do końca dojrzałe.
Dżem z papryki
Elżbieta Bień, pasjonatka gotowania i właścicielka firmy cateringowej pokazała, jak zrobić dżem paprykowy. Zacząć należy od umycia i wyczyszczenia warzywa z nasion. Następnie mielimy je, dodajemy cukier i sok z cytryny. To jest podstawa, gdy gotujemy dżem przez 4-5 godzin na wolnym ogniu. Po zagotowaniu gasimy ogień, a następnego dnia robimy to samo, tym razem dodając przyprawy - kardamon, cynamon i odrobinę soku z pomarańczy. Pod koniec gotowania dajemy także skórkę otartą z cytryny.
Rodzaje papryki
Jakie papryki są najostrzejsze? To wyjaśnił nam Mikołaj Rey. Zaznaczył przy tym, że ostrość może mieć właściwości zdrowotne, ale i zaszkodzić organizmowi. Trzeba więc być ostrożnym.
Najostrzejsze papryki dostępne w handlu nazywają się habanero
- wyjaśnił podróżnik kulinarny.
Trzeba uważać i pamiętać podczas przygotowywania papryki, że te małe ziarenka mogą być ostrzejsze niż sama papryka. Oczywiście, pamiętajmy też o tym, żeby po ukrojeniu natychmiast i bardzo dokładnie umyć ręce, bo inaczej – jeśli np. dotkniemy oka lub nosa - to możemy mieć poważne konsekwencje z tego powodu
- przestrzegł Mikołaj Rey w Dzień Dobry TVN.
Ostrość papryki ocenia się w skali SHU, czyli Scoville Hotness Unit, w skrócie: skala Scoville'a. Czy jedzenie ostrego jest dla nas zdrowe?
Kapsaicyna, która powoduje, że czujemy ostrość, sprawia, że wchłaniamy więcej tlenu, więc przy dużym wysiłku spożywanie tej substancji powoduje, że jesteśmy w stanie więcej wydobyć z naszego organizmu
- wytłumaczył nasz gość.
Ostrość działa przeciwnowotworowo, obniża cholesterol i pomaga z trawieniem.
Mikołaj w programie opowiedział również o zastosowaniu kapsaicyny w przemyśle kosmetycznym. Obejrzyj cały materiał, by dowiedzieć się wszystkiego co niezbędne o papryce.
Zobacz także:
Masala - przygotowanie i właściwości indyjskiej przyprawy. Do czego ją dodawać?
Niebanalne pierogi według przepisów Sebastania Olmy
Z czego robi się ser wegański? Jak go wykorzystać i przygotować?
Autor: Anna Mierzejewska
Reporter: Łukasz Kowalski