Placuszki z cukinii z wędzonym łososiem i sosem koperkowym
Składniki:
- 1 jajko
- 1 duża cukinia - około 300 - 350 g
- 2 łyżki mleka migdałowego (może być dowolne inne)
- szczypta oregano
- ½ szklanki zmielonych migdałów
- szczypta soli
- 1-2 łyżki mąki (opcjonalnie)
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- 1 opakowanie jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
- 150 g wędzonego łososia
Przygotowanie:
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Szalotkę obierz i drobno posiekaj. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dokładnie odciśnij z soku. Jeśli masz czas możesz rozłożyć ją na blaszce w piekarniku i wysuszyć - 180 stopni z termoobiegiem przez 12 minut. W misce połącz mielone migdały, sól, mąkę, oregano. Dodaj jajko, mleko i wymieszaj całość. Dodaj cukinię, czosnek i szalotkę. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką placki i smaż z obu stron. W tym czasie przygotuj sos: wymieszaj jogurt z przyprawami, koperkiem oraz miodem. Dodaj cytrynę i wymieszaj. Placki podawaj z sosem i kawałkami łososia.
Miętowy krem z cukinii z prażonymi orzechami laskowymi
Składniki:
- 1 duża cebula drobno posiekana
- 1 marchewka pokrojona w talarki
- 2 strąki selera naciowego pokrojonego w plasterki
- 500 g cukinii
- 3 łyżki komosy ryżowej
- 100 g sera feta
- 1,5 l wywaru z jarzyn
- sól, pieprz
- 1 pęczek świeżej mięty
- 4 łyżki prażonych orzechów laskowych utłuczonych w moździerzu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- świeżo mielony pieprz
- sok z limonki
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę, czosnek i marchewkę oraz seler naciowy. Następnie dodaj cukinię pokrojoną w ćwiartki. Im drobniej będzie pokrojona, tym szybciej zrobi się zupa. Następnie całość zalej wywarem, dodaj komosę ryżowa i gotuj aż komosa będzie miękka. . Dodaj ser feta i miętę i zmiskuj na gładką masę. Dopraw sokiem z limonki po wyłączeniu źródła ciepła i podawaj z orzechami i świeżo mielonym pieprzem.
Mini pizze z cukinii na przyjęcie dla dzieciaków
Składniki:
- 1 gruba cukinia
- 2 kulki mozzarelli duże
- 1 passata pomidorowa
- szczypta oregano
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
- 3 łyżki tartego żółtego sera
- 3 łyżki tartego parmezanu
- oliwa z oliwek
- Dodatkowo opcjonalnie wedle życzenia:
- kilka czarnych oliwek
- kilka kaparów
- kilka plasterków szynki
- kilka suszonych pomidorów
- wędzony łosoś
Przygotowanie:
Cukinię pokrój w plastry o grubości 1 cm. W misce przygotuj sos: w rondelku podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek i cebulę i chwilę podsmażaj, dodaj oregano. Następnie dodaj passatę pomidorową i gotuj aż sos zgęstnieje. Dodaj sól oraz pieprz. Piekarnik nastaw na 220 stopni. Każdy plaster cukinii posmaruj sosem, dodaj plaster mozzarelli, ulubione dodatki, posyp oregano i na koniec parmezanem. Możesz zamiast mozzarelli dodać tarty żółty ser oraz dodatki. Wstaw do piekarnika. W zależności od piekarnika możesz włączyć opcję grillową by ser ładnie się zapiekł i rozpuścił.
Tagliatelle z cukinii z kurkami, kozim serem, szpinakiem i sojową śmietanką
Składniki:
- 1 opakowanie śmietanki sojowej
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnku
- 4 suszone pomidory
- 1 opakowanie kurek dokładnie umytych i osuszonych
- 100 g koziego sera
- 1 szklanka liści szpinaku
- 1 duża cukinia
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- garść orzechów włoskich utłuczonych w moździerzu
- kilka liści świeżej bazylii
Przygotowanie:
Cukinię pokrój obieraczką do warzyw na cienkie plastry. W dużym rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek wraz z cebulą. Dodaj kurki i chwilę podsmażaj a następnie cukinię z solą i pieprzem. Następnie dodaj suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczki, szpinak i śmietankę sojową. Całość wymieszaj. Dodaj starty kozi ser, liście bazylii oraz orzechy i podawaj.
Cukinia - zdrowe warzywo dla najmłodszych
Cukinia (w niektórych regionach nazywana jest kabaczkiem) należy do warzyw dyniowatych. Jej właściwości i wartości odżywcze jako pierwsi docenili mieszkańcy Meksyku i Ameryki Południowej, skąd pochodzi. Do Polski cukinia przywędrowała z Włoch, stąd też jej nazwa. Po włosku "zucchina" to po prostu mała dynia. W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub pasiasta. Warzywo może dorastać do ok. 40 cm długości, ale najlepiej zrywać cukinię wcześniej, kiedy ma ok. 15-20 cm i jest najdelikatniejsza.
Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.
Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.
Zobacz także:
- Jak wykorzystać resztki z lodówki, czyli zrobić coś do jedzenia z niczego? Propozycje i przepisy
- Daria Ładocha pokazuje córki i opowiada o macierzyństwie: "Nie każda z nas rodzi się matką idealną"
- Martyna Wojciechowska zdradziła, ile waży. "Kobiety próbują dorównać do wzorca, którego tak naprawdę nie ma"
Autor: Paweł Jaskulski
Źródło: Daria Ładocha