Niebanalne pierogi według przepisów Sebastania Olmy

Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Zrób pierogi, a wszyscy domownicy będą zachwyceni. Skorzystaj z doskonałych przepisów Sebastiana Olmy na podsmażane pierogi z jagodami, pieczone pierogi z prażonym jabłkiem czy bezglutenowe pierogi z kurkami.

Pierogi z jagodami, dziką różą i twarogiem

Składniki na ciasto na pierogi

  • 300 g mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 150 ml gorącej wody
  • jajo
  • 50 g masła

Sposób przygotowania ciasta na pierogi

Suche składniki razem wymieszaj, dodaj jajko, roztopione masło i stopniowo gorącą wodę - cały czas mieszając. Jeśli ciasto nadal się będzie lepić do rąk, to dodaj więcej mąki. Gotowe ciasto przykryj ścierką lub odstaw do lodówki.

Składniki na farsz do pierogów z jagodami

  • 500 g świeżych jagód
  • 100 g konfitury z płatków róży
  • 200 g sera twarogowego
  • 100 ml soku z limonki
  • kilka listów werbeny cytrynowej
  • 50 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml syropu z pędów sosny

Przygotowanie pierogów z jagodami

W metalowej misce wymieszaj świeże jagody, konfiturę w płatków róży i ser twarogowy. Dopraw farsz do smaku sokiem z limonki i posiekaną werbeną cytrynową. Rozwałkuj ciasto, wytnij za pomocą ringa metalowego wielkość pieroga i zwiń w dowolny kształt. Pierogi gotuj w wodzie około 4-5 minut, w tym czasie na patelni podsmaż zimne masło z cukrem, dodaj ugotowane pierogi i zacznij smażyć, aż masło nabierze złotego kolory. Przełóż na talerz polewając odrobinę syropem z pędów sosny i sokiem z limonki.

Pieczone pierogi z prażonym jabłkiem i brzoskwinią

Składniki na ciasto na pierogi

  • 300 g mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 150 ml gorącej wody
  • jajo
  • 50 g masła
  • łyżka suszonego imbiru

Sposób przygotowania ciasta na pierogi

Suche składniki razem wymieszaj, dodaj jajko, roztopione masło i stopniowo gorącą wodę cały czas mieszając. Jeśli ciasto nadal się będzie lepić do rąk, to dodaj więcej mąki. Gotowe ciasto przykryj ścierką lub odstaw do lodówki.

Składniki na farsz do pierogów z jabłkiem

  • jabłko twarde - 4 szt.
  • brzoskwinia miękka - 3 szt.
  • 50 g masła
  • cukier brązowy, płatki chili, cynamon po 1 łyżce
  • 20 ml soku z cytryny
  • 10 ml masła klarowanego
  • cukier puder do posypania
  • liście mięty

Sposób przygotowania pieczonych pierogów z jabłkiem

Jabłka i brzoskwinie obierz, pokrój w kostkę i podsmaż maśle dodając kolejno cukier brązowy, płatki chili, cynamon i sok z cytryny. Duś owoce na patelni około 10-15 minut aż soki odparują i owoce się zagęszczą, zdejmij aby ostygły i przełóż do metalowej miski. Rozwałkuj ciasto, wytnij za pomocą ringa metalowego wielkość pieroga i zwiń w dowolny kształt. Gotowe pierogi ułóż na blaszce z pergaminem, posmaruj masłem klarowanym, posyp cukrem brązowym i wstaw do piekarnika na 15-20 minut do temp. 185 st. C.

Wyjmij i ułóż na talerzu posypując cukrem pudrem i liśćmi mięty.

Pierogi z kurkami, tymiankiem i parmezanem

Składniki na bezglutenowe ciasto na pierogi

  • 300 g mąki gryczanej
  • łyżeczka soli
  • 150 ml gorącej wody
  • jajo
  • 50 g masła

Sposób przygotowania bezglutenowego ciasta na pierogi

Suche składniki razem wymieszaj, dodaj jajko, roztopione masło i stopniowo gorącą wodę cały czas mieszając. Jeśli ciasto nadal się będzie lepić do rąk, to dodaj więcej mąki. Gotowe ciasto przykryj ścierką lub odstaw do lodówki.

Składniki na farsz na pierogi z kurkami

  • 50 g świeżych kurek
  • 25 ml oleju roślinnego do smażenia
  • szalotka - 2 szt.
  • czosnek - 5 ząbków
  • tymianek - 1 mały świeży pęczek
  • sól, sos sojowy, mielony pieprz po 1 łyżce
  • 200 g kremowego serka
  • natka pietruszki - 1 mały pęczek
  • 25 g musztardy francuskiej

oraz

  • oliwa z oliwek
  • 100 g parmezanu
  • świeże zioła do dekoracji

Sposób przygotowania bezglutenowych pierogów z kurkami

Kurki dokładnie wyczyść, osusz i potnij na mniejsze kawałki. Na patelni podsmaż na oleju roślinnym szalotkę, czosnek i tymianek. Gdy szalotka zmięknie dodaj wcześniej przygotowane kurki i smaż na złoty kolor, grzyby na koniec dopraw do smaku solą, sosem sojowym i świeżo mielonym pieprzem. Odłóż do metalowej miski i dodaj kremowy serek, posiekaną natkę pietruszki i musztardę francuską. Rozwałkuj ciasto, wytnij za pomocą ringa metalowego wielkość pieroga i zwiń w dowolny kształt. Pierogi gotuj w wodzie około 4-5 minut. Gotowe pierogi podawaj z oliwą, tartym parmezanem i świeżymi ziołami.

Zobacz też:

Lato zamknięte w słoikach, czyli przepisy na najlepsze przetwory z wiśni i truskawek

Pierogi z jagodami – sprawdzone przepisy

Dziecinnie proste pierogi, czyli przepisy Piotra Kucharskiego

Autor: Jola Marat

Źródło: Sebastian Olma

podziel się:

Pozostałe wiadomości