Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów w polskich lasach. Reporterka Dzień Dobry TVN Magda Bober spotkała się z autorką książki "Polowanie na grzyby. Od borowika do grzybowej" - Zofią Leszczyńską-Niziołek. O czym musimy pamiętać, zbierając kurki?
Ten składnik z pewnością cię zaskoczy.
Co wspólnego z czyszczeniem kurek ma mąka?
Jak zrobić risotto, zrazy i zupę krem z kurkami?
Sezon na grzyby trwa, co widać również w kuchni Dzień Dobry TVN. Sebastian Olma przygotował różne grzybowe pyszności, w tym placki ziemniaczane z kurkami w sosie śmietanowo – tymiankowym. Jak je zrobić? Sprawdź przepis.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Dzięki tym sposobom szybko oczyścisz grzyby z zanieczyszczeń.
Czas na grzybobranie powoli się zaczyna. Mimo że grzyby można spotkać w lesie już w maju, to największy szczyt sezonu przypada na późne lato i początek jesieni. Zobacz, gdzie w Polsce najlepiej wybrać się na coroczne szukanie maślaków, prawdziwków, podgrzybków i kurek.
Kurki to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych grzybów. Zazwyczaj - zanim trafią na stół - są smażone. Niestety taka forma obróbki termicznej sprawia, że tracą swoje cenne właściwości.
W kuchni Dzień Dobry TVN na pożegnanie lata Andrzej Polan przygotował pyszne przepisy z sezonowymi warzywami. Sprawdź jego przepis na a dio pomidory, czyli zupę pomidorową z pysznymi zapiekankami z kurkami i serem.
Trwa sezon na grzyby. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN zagościły już jesienne przysmaki. Aleksandra Juszkiewicz, zwyciężyni IX edycji programu "Mesterchef" przygotowała pęczotto z kurkami, dynią i parmezanem. Sprawdź jej przepis i ciesz się darami lasu.
Choć sezon na grzyby w Polsce na dobre rozpoczyna się jesienią, to niektóre z nich można zbierać lub kupować już latem. W lipcu na sklepowych półkach, straganach i targowiskach pojawiają się uwielbiane przez wielu kurki. Ile kosztują kurki w 2022 roku?
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła fasolka szparagowa w roli głównej. Z tej okazji Sebastian Olma pokazał, jak przygotować tartę z fasolką szparagową, cukinią i kurkami. To danie idealnie sprawdzi się jako ciepły obiad i podana na zimno jako przekąska na letnie dni. Sprawdź jego przepis.
Kurka to grzyb jadalny wysoko ceniony w kuchni. Jest jednym z najczęściej występujących grzybów jadalnych w polskich lasach. Jej niejadalnym sobowtórem jest lisówka pomarańczowa. Jak odróżnić ją od kurki?
Trwa sezon na kurki. To znakomity czas dla wielbicieli grzybów, którzy nie mogą doczekać się pojawienia innych ich rodzajów. W kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti zaprezentował wyjątkowe przepisy na dania z kurkami. Wszystkie mają w sobie sporo włoskiej nuty.
Sezon na grzyby trwa. Zupa z młodych kurek od Magdy Gessler to prawdziwy hit lata. Jest pyszna i zdrowa, a jej podstawą są najlepsze, sezonowe składniki. Można ją przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Sprawdź prosty przepis na letnią zupę z kurek.
Grzyby cieszą się szczególnym powodzeniem jesienią, kiedy to najwięcej ich pojawia się w lasach. Jednak coraz częściej goszczą w kuchni również latem. Bardzo popularną odmianą grzybów są kurki, które pojawiają się wcześniej, bo w czerwcu. Doskonale sprawdzają się jako składnik sosu do mięsa czy też makaronu. Jak zrobić sos kurkowy i czy można przygotować sos z kurek mrożonych? Poznaj proste przepisy na przyrządzenie tego specjału.
Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Zrób pierogi, a wszyscy domownicy będą zachwyceni. Skorzystaj z doskonałych przepisów Sebastiana Olmy na podsmażane pierogi z jagodami, pieczone pierogi z prażonym jabłkiem czy bezglutenowe pierogi z kurkami.
Kurki to jedne z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych grzybów w Polsce. Jak wykorzystać je w kuchni poza dodaniem do porannej jajecznicy albo sosu? Jan Kuroń, w kuchni Dzień Dobry TVN, radził, jak czyścić kurki i przygotował z nich: zupę krem, quiche z boczkiem i sałatkę. Czy wiecie, czym charakteryzuje się "ciasto ujajone", za którym tak przepada Marcin Prokop ;-)
Sezon na kurki w pełni! Jan Kuroń postanowił więc wykorzystać je w kuchni Dzień Dobry Wakacje. Wypróbujcie jego przepisy na karpia z sosem kurkowym, gołąbki z kasza gryczaną i kurkami oraz kabaczki faszerowane tymiankową bryndzą z kurkami.
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN rozpoczął sezon na kurki. Kucharz przygotował m.in.: kurki z pęczakiem i szczawiem, kurki z bobem w śmietanie na chrupiącej tortilli oraz kurki w cieście drożdżowym z kurczakiem i serem. Kto ma ochotę? Skorzystajcie z naszych przepisów!
Dziś w naszej kuchni królują kurki. Mistrz kuchni poleca kurkowe pyszności, które isą idealne w sam raz na nadchodzące jesienne dni. Grzanki z kurkami otoczone w jajku z całą pewnością będą smacznym akcentem na poczatek dnia. Zobaczcie, jakimi pomysłami i przepisami na kurki podzielił sie z nami Andrzej Polan.
W poniedziałkowe poranki spotykamy się w kuchni Dzień Dobry TVN z Anną Starmach i jej gościem - uczestnikiem/uczestniczką programu "MasterChef". Skorzystajcie z przepisów Karoliny Wysockiej na: risotto z grillowanym grzybami, ptysie na słono z sałatką na ciepło i aromatyczną zupę grzybową z grzanką czosnkową. Przekonajcie się też, jak smakują kurki z kaszą gryczaną i kruche pierogi z prawdziwkami, które poleca Anna Starmach. kto z Was lubi dania z grzybów?
Mistrz Andrzej Polan wrócił z wycieczki do lasu, z której przyniósł kurki, podgrzybki i borowiki, a z nich w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował m.in. chrupiący placek ziemniaczany ze szpinakiem i kurkami. Dlaczego nie powinniśmy myć długo grzybów? O tym nasz kucharz, dla którego najważniejsze, by w kuchni dobrze się bawić, a dopiero później dobrze zjeść.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy, jak powiedział prowadzący program Andrzej Sołtysik, trzy Gracje - siostry, które prowadzą blog kulinarny "Menu na weekend". Gdzie nauczyły się gotować? Dlaczego postanowiły dzielić się swoimi przepisami z innymi? W naszej kuchni przygotowałay: naleśniki amerykańskie z brzoskwinią, chłodnik migdałowy z czerwoną porzeczką i kaczkę na kurkach i fasoli szparagowej. Jeśli nie macie pomysłu na niedzielny obiad, skorzystajcie z ich propozycji.
W kuchni Dzień Dobry TVN królował przystojny góral Sebastian Krauzowicz i polska kuchnia. Polskie risotto, zapiekane śliwki z winiakiem, kurki i jagnięcina, czyli made in Poland. Smacznego!