Placki ziemniaczane z kurkami w sosie śmietanowo – tymiankowym według przepisu Sebastiana Olmy

Placki ziemniaczane z kurkami w sosie śmietanowo – tymiankowym
Grzybowa kuchnia Sebastiana Olmy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon na grzyby trwa, co widać również w kuchni Dzień Dobry TVN. Sebastian Olma przygotował różne grzybowe pyszności, w tym placki ziemniaczane z kurkami w sosie śmietanowo – tymiankowym. Jak je zrobić? Sprawdź przepis.

Placki ziemniaczane z kurkami w sosie śmietanowo – tymiankowym - przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • sól i pieprz
  • 3 jajka
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 200 g mąki pszennej
  • olej roślinny do smażenia
  • świeże zioła
  • parmezan

Ziemniaki obierz i zetrzyj na małych oczkach, dodaj sól i zostaw na sitku aby pozbyć się nadmiaru wody na około 15 minut. Następnie przełóż ziemniaki do miski dodając do nich jajko, tarty czosnek, sól, pieprz i majeranek. Aby uzyskać gęstą i zwarta konsystencje ciasta, dodaj jajka i mąkę pszenną. Gdy ciasto będzie gotowe, smaż na oleju roślinny z każdej strony, aż będzie złote, odstaw na papierowy ręcznik, aby odciekł nadmiar oleju. Na talerzu ułóż porcje placków, polej je sosem z kurkami a następnie całość udekoruj świeżymi ziołami i płatkami parmezanu.

Sos śmietanowo – tymiankowy - przepis

Składniki:

  • 1 pęczek świeżego tymianku
  • olej roślinny
  • 4 szt. szalotki bananowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 szt. ziela angielskiego
  • 5 szt. listka laurowego
  • 1 kg kurek
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 0,5l słodkiej śmietany 36%
  • do smaku sól, pieprz
  • 1 pęczek natki pietruszki

W głębszej patelni podsmaż na oleju posiekaną szalotkę i całe ząbki czosnku, dodaj tymianek, ziele angielski, listek laurowy i wyczyszczone kurki. Smaż wszystko na małym ogniu dodając bulion, a następnie słodką śmietanę. Gdy sos zgęstnieje, dopraw go solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości