Placki ziemniaczane z kurkami w sosie śmietanowo – tymiankowym - przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- sól i pieprz
- 3 jajka
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 200 g mąki pszennej
- olej roślinny do smażenia
- świeże zioła
- parmezan
Ziemniaki obierz i zetrzyj na małych oczkach, dodaj sól i zostaw na sitku aby pozbyć się nadmiaru wody na około 15 minut. Następnie przełóż ziemniaki do miski dodając do nich jajko, tarty czosnek, sól, pieprz i majeranek. Aby uzyskać gęstą i zwarta konsystencje ciasta, dodaj jajka i mąkę pszenną. Gdy ciasto będzie gotowe, smaż na oleju roślinny z każdej strony, aż będzie złote, odstaw na papierowy ręcznik, aby odciekł nadmiar oleju. Na talerzu ułóż porcje placków, polej je sosem z kurkami a następnie całość udekoruj świeżymi ziołami i płatkami parmezanu.
Sos śmietanowo – tymiankowy - przepis
Składniki:
- 1 pęczek świeżego tymianku
- olej roślinny
- 4 szt. szalotki bananowej
- 5 ząbków czosnku
- 5 szt. ziela angielskiego
- 5 szt. listka laurowego
- 1 kg kurek
- 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 0,5l słodkiej śmietany 36%
- do smaku sól, pieprz
- 1 pęczek natki pietruszki
W głębszej patelni podsmaż na oleju posiekaną szalotkę i całe ząbki czosnku, dodaj tymianek, ziele angielski, listek laurowy i wyczyszczone kurki. Smaż wszystko na małym ogniu dodając bulion, a następnie słodką śmietanę. Gdy sos zgęstnieje, dopraw go solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także:
- Placki ziemniaczane - najlepsze przepisy Jana Kuronia. Sprawdź je w Dniu Placków Ziemniaczanych
- Przez te popularne błędy kurki tracą swoje właściwości. Jak zatrzymać w nich to, co najlepsze?
- Matteo Brunetti i jego włoskie przepisy na dania z kurkami
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News