Placki ziemniaczane z kurkami w sosie śmietanowo – tymiankowym według przepisu Sebastiana Olmy

Grzybowa kuchnia Sebastiana Olmy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon na grzyby trwa, co widać również w kuchni Dzień Dobry TVN. Sebastian Olma przygotował różne grzybowe pyszności, w tym placki ziemniaczane z kurkami w sosie śmietanowo – tymiankowym. Jak je zrobić? Sprawdź przepis.

Placki ziemniaczane z kurkami w sosie śmietanowo – tymiankowym - przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    • sól i pieprz
      • 3 jajka
        • 5 ząbków czosnku
          • 1 łyżeczka majeranku
            • 200 g mąki pszennej
              • olej roślinny do smażenia
                • świeże zioła
                  • parmezan

                    Ziemniaki obierz i zetrzyj na małych oczkach, dodaj sól i zostaw na sitku aby pozbyć się nadmiaru wody na około 15 minut. Następnie przełóż ziemniaki do miski dodając do nich jajko, tarty czosnek, sól, pieprz i majeranek. Aby uzyskać gęstą i zwarta konsystencje ciasta, dodaj jajka i mąkę pszenną. Gdy ciasto będzie gotowe, smaż na oleju roślinny z każdej strony, aż będzie złote, odstaw na papierowy ręcznik, aby odciekł nadmiar oleju. Na talerzu ułóż porcje placków, polej je sosem z kurkami a następnie całość udekoruj świeżymi ziołami i płatkami parmezanu.

                    Sos śmietanowo – tymiankowy - przepis

                    Składniki:

                    • 1 pęczek świeżego tymianku
                      • olej roślinny
                        • 4 szt. szalotki bananowej
                          • 5 ząbków czosnku
                            • 5 szt. ziela angielskiego
                              • 5 szt. listka laurowego
                                • 1 kg kurek
                                  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
                                    • 0,5l słodkiej śmietany 36%
                                      • do smaku sól, pieprz
                                        • 1 pęczek natki pietruszki

                                          W głębszej patelni podsmaż na oleju posiekaną szalotkę i całe ząbki czosnku, dodaj tymianek, ziele angielski, listek laurowy i wyczyszczone kurki. Smaż wszystko na małym ogniu dodając bulion, a następnie słodką śmietanę. Gdy sos zgęstnieje, dopraw go solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.

                                          Zobacz także:

                                          Autor: Diana Ryściuk

                                          Źródło: Sebastian Olma

                                          Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                          Materiał promocyjny

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana