Przez te popularne błędy kurki tracą swoje właściwości. Jak zatrzymać w nich to, co najlepsze?

osoba, która kroi kurki
Jak przygotowywać kurki?
Źródło: SrdjanPav/Getty Images
Kurki to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych grzybów. Zazwyczaj - zanim trafią na stół - są smażone. Niestety taka forma obróbki termicznej sprawia, że tracą swoje cenne właściwości. Dlatego, aby zatrzymać w grzybach jak najwięcej wartościowych substancji, specjaliści z Lasów Państwowych zalecają stosowanie metody 4 razy Z. Na czym ona polega?

Kurki. Jakie mają właściwości odżywcze?

Kurki to grzyby, które bardzo często goszczą na naszych stołach. I dobrze, bo obok doskonałego smaku są też bardzo zdrowe. Swój piękny kolor zawdzięczają obecności beta karotenu, który w organizmie "zmienia się" w witaminę A. Poprawia ona wygląd skóry, a także wzmacnia włosy i paznokcie. Kurki zawierają także sporo witaminy B1. Wspomaga ona układ nerwowy, wzmacnia serce oraz odporność.

Grzyby

Zofia Leszczyńska-Niziołek
Źródło: Dzień Dobry TVN
Grzybiarskie tipy
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Nietypowe grzyby w polskich lasach

Dodatkowo kurki są bogate w potas, wapń, magnez i żelazo. W grzybach występuje również hitinmannoza - substancja ta skutecznie rozprawia z pasożytami, które niekiedy żyją w ludzkim ciele. Związek ten wywołuje paraliż u pasożytów, co ułatwia organizmowi ich wydalenie. Warto dodać, że substancja ta często wchodzi w skład leków pasożytniczych.

Niestety większość z nas poprzez nieprawidłową obróbkę grzybów sprawia, że kurki tracą większość cennych dla nas substancji. Na szczęście jest sposób, aby zachować wszystko to, co w nich najlepsze.

Jak przyrządzić kurki?

Specjaliści z Lasów Państwowych w poście zamieszczonym w mediach społecznościowych przestrzegają, aby nie poddawać świeżych grzybów obórce termicznej. Wysoka temperatura - powyżej 55 stopni Celsjusza - w połączeniu z solą sprawiają, że grzyby tracą swoje właściwości, także te przeciwpasożytnicze. Dlatego eksperci z Lasów Państwowych zalecają stosowanie metody 4 razy Z, czyli znaleźć, zebrać, zasuszyć i zmielić.

Tak przygotowane kurki świetnie będą się nadawały do kanapek, sałatek, kasz, makaronu czy sosów. Warto dodać, że w takiej formie grzyby można przechowywać naprawdę długo.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości