Jak długo powinno się gotować grzyby? Sprawdź, co warto wiedzieć

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?
Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?
Grzybiarskie tipy
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Idealnie przygotowane grzyby to sposób na pyszne danie. Niestety ich obróbka wcale nie jest taka prosta, ponieważ zbyt długie trzymanie w wodzie może sprawić, że będą za miękkie. Jak zatem gotować grzyby, aby nie straciły swojej konsystencji?

Jak gotować grzyby?

Co do zasady, świeże grzyby gotuje się znacznie krócej niż suszone. Te drugie potrzebują nawet dodatkowego namaczania, które powinno trwać 2-3 godziny. Dopiero wtedy można je gotować, a proces ten powinien zająć około godziny.

Grzyby do marynowania gotuje się najkrócej - te mniejsze maksymalnie przez 5 minut, a duże okazy do 15 minut. Warto je obserwować i sprawdzać, czy za bardzo nie zmiękły. Jeśli tak się stanie, to nie będą już takie dobre po zamarynowaniu.

Jak długo powinno się gotować grzyby

Czas gotowania grzybów uzależniony jest od ich gatunku.

Ile gotować poszczególne gatunki grzybów?

  • pieczarki - 5-7 minut,
    • borowiki - 30 minut,
      • podgrzybki - 15 minut,
        • maślaki - 15 minut,
          • rydze - 25-30 minut,
            • koźlarze - 20-30 minut,
              • kurki - 20-25 minut,
                • boczniaki - 30-35 minut.

                  Co ważne, wody po gotowaniu grzybów nie trzeba wylewać. Dobrze się sprawdzi, jako grzybowy bulion, czy dodatek do zup i sosów.

                  Zobacz także:

                  Autor: Teofila Siewko

                  Źródło: Gazeta.pl

                  Źródło zdjęcia głównego: Cavan Images/Getty Images

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                  Materiał promocyjny

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana