Idealnie przygotowane grzyby to sposób na pyszne danie. Niestety ich obróbka wcale nie jest taka prosta, ponieważ zbyt długie trzymanie w wodzie może sprawić, że będą za miękkie. Jak zatem gotować grzyby, aby nie straciły swojej konsystencji?
Jak gotować grzyby?
Co do zasady, świeże grzyby gotuje się znacznie krócej niż suszone. Te drugie potrzebują nawet dodatkowego namaczania, które powinno trwać 2-3 godziny. Dopiero wtedy można je gotować, a proces ten powinien zająć około godziny.
Grzyby do marynowania gotuje się najkrócej - te mniejsze maksymalnie przez 5 minut, a duże okazy do 15 minut. Warto je obserwować i sprawdzać, czy za bardzo nie zmiękły. Jeśli tak się stanie, to nie będą już takie dobre po zamarynowaniu.
Jak długo powinno się gotować grzyby
Czas gotowania grzybów uzależniony jest od ich gatunku.
Ile gotować poszczególne gatunki grzybów?
- pieczarki - 5-7 minut,
- borowiki - 30 minut,
- podgrzybki - 15 minut,
- maślaki - 15 minut,
- rydze - 25-30 minut,
- koźlarze - 20-30 minut,
- kurki - 20-25 minut,
- boczniaki - 30-35 minut.
Co ważne, wody po gotowaniu grzybów nie trzeba wylewać. Dobrze się sprawdzi, jako grzybowy bulion, czy dodatek do zup i sosów.
Zobacz także:
- Jak szybko i skutecznie oczyścić grzyby? Jak je przechowywać?
- Jak wyczyścić grzyby z piasku? Ten trik pomoże usunąć zanieczyszczenia
- Grzyby mrożone – jak je mrozić, aby nie straciły smaku?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Gazeta.pl
Źródło zdjęcia głównego: Cavan Images/Getty Images