Sos grzybowy - z czym podawać?
Sos grzybowy może być podawany do wielu różnych dań. Sprawdzi się jako dodatek do kasz, makaronów, pyz, pampuchów, klusków śląskich, ziemniaków, placków ziemniaczanych, kopytek, a nawet do ryżu. Na bazie idealnego sosu grzybowego możemy przygotować rozmaite dania obiadowe. Taki sos jest również wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych. Ciekawym urozmaiceniem może być dodawanie sosu grzybowego do dań takich jak gnocchi, ravioli itp.
Z jakich grzybów robić sos grzybowy?
Sos grzybowy może być przygotowywany z różnych grzybów. Najszlachetniejszy smak uzyskamy, jak sama nazwa wskazuje, ze świeżych borowików szlachetnych. Równie wspaniała będzie mieszanka borowików z kurkami czy koźlarzami. Popularnym rodzajem sosu jest ten z podgrzybków. Najpowszechniejszą wersją jest jednak miks różnych grzybów leśnych, a kiedy nie ma do nich dostępu, to również z pieczarek.
Co więcej sos można przygotować z grzybów surowych, mrożonych lub suszonych. Najsmaczniejszy będzie ze świeżych, jednak te pozostałe również się sprawdzą. Ważne, aby nie rozmrażać grzybów przed dodaniem ich do sosu, a wysuszone namoczyć w gorącej wodzie.
Sos grzybowy - przepis krok po kroku
Składniki:
- świeże grzyby - 500-750 g,
- cebula - 1 duża,
- bulion warzywny - 250 ml,
- masło - 30 g,
- olej do smażenia,
- śmietanka 30% - 200 ml,
- białe wino - 50 ml,
- musztarda delikatesowa - 10 g,
- czosnek - 1 ząbek,
- ulubione zioła, np. tymianek, natka pietruszki, koperek,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyścić i pokroić w większe kawałki.
- Czosnek i cebulę pobrać i posiekać w drobną kostkę.
- Olej na patelni podgrzać i dodać posiekany czosnek z cebulą. Podsmażyć na złoty kolor.
- Następnie dodać grzyby i masło. Całość dalej smażyć. Grzyby najlepiej dodawać partiami, tak, aby wszystkie się zesmażyły, a nie ugotowały we własnym sosie.
- Dodać wybrane posiekane zioła.
- Kiedy grzyby nabiorą złotego koloru, dodać wina i dusić przez 5-8 minut.
- Kiedy wino odparuje, dodać musztardę i dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Następnie do sosu dodać bulion i śmietankę. Całość podgrzewać przez kolejne 10 minut, aby się zagęściła.
Uwaga: po dodaniu śmietanki nie wolno gotować sosu, należy zmniejszyć ogień i powoli podgrzewać. W przeciwnym razie śmietanka może się ściąć.
Taki sos można przelać do słoików i zawekować lub tyndalizować. Po otwarciu można z niego przygotować pyszne obiady i cieszyć się smakiem grzybów jeszcze dłużej.
Zobacz także:
- Proste przepisy na przyprawy z grzybów - proszek i kostki bulionowe
- Grzyby na talerzu - jak je przyrządzić? Sprawdź nasze sposoby!
- Grzyby kiszone – jak je przygotować? Jakie rodzaje najlepiej wybrać?
- Domowy ser z grzybami. Sprawdź przepis na jesienny specjał krok po kroku
- Grzyby marynowane po cygańsku - przepis krok po kroku
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Vaivirga/Getty Images