Uszy Judasza i rozczochrane kalafiory, czyli nietypowe grzyby w polskich lasach. Co warto zbierać?

Uszy Judasza i rozczochrane kalafiory, czyli nietypowe grzyby w polskich lasach. Co warto zbierać?
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon grzybowy ruszył pełną parą, a my zazwyczaj ograniczamy się do dobrze nam znanych podgrzybków i kurek. Jednak polskie lasy mają nam do zaoferowania zdecydowanie więcej. Jak więc zbierać i przyrządzać nietypowe grzyby? O tym opowiedziała nam Iza Kulińska, miłośniczka grzybów i blogerka.

Sezon na grzyby – co warto zbierać?

W polskich lasach natknąć możemy się na przeróżne okazy grzybów. Słyszeliście kiedyś o czarnych kurkach, wronich uszach, piaskowcach czy uchówce oślej? Te gatunki przedstawiła w naszym programie specjalistka – Iza Kulińska, która podkreśliła, że zanim wybierzemy się na zbiory, warto nauczyć się dobrze rozpoznawać poszczególne okazy.

Grzyby

Zofia Leszczyńska-Niziołek
Źródło: Dzień Dobry TVN
Grzybiarskie tipy
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Łatwo się pomylić i nie polecam zbierania każdemu. Najpierw należy nauczyć się dobrze rozpoznawać grzyby, a potem zbierać je do konsumpcji 

– powiedziała.

Jeśli już zapoznamy się z encyklopedią grzybów, warto dowiedzieć się, gdzie znaleźć możemy poszczególne gatunki, a także, co możemy z nich później zrobić.

- Ucho brzozowe najczęściej rośnie na krzewach bzu czarnego. Może być do chińszczyzny, tak jak chiński grzyb mun, ale można też dorzucić go do rosołu. On przyjmuje chętnie różne smaki – rozpoczęła specjalistka. Wśród nietypowych grzybów wyróżnić można także kalafiora rozczochranego, który kiedyś był pod ochroną. Krótko się gotuje lub smaży, ma delikatną konsystencję i orzechowy posmak.

Cenne właściwości grzybów

Grzyby to nie tylko idealne składki do aromatycznych dań. Przez długi czas uważano je za pokarm ciężkostrawny i pozbawiony szczególnych wartości odżywczych. Jak się jednak okazuje, mogą one pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Zawierają bowiem liczne związki mineralne tj. potas, wapń, magnez, selen, żelazo, miedź i cynk. Są także źródłem witamin z grupy B. Jakie grzyby są najzdrowszej?

Boczniki poleca się osobom z cukrzycą, kurki natomiast mają dużo karotenu, a także działają przeciwpasożytniczo. Na Dalekim Wschodzie także ucho bzowe uznawane jest za grzyb leczniczy. Można stosować go przy stanach zakrzepicy żylnej, żylakach.   

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także inne niezwykłe grzyby w polskich lasach:

podziel się:

Pozostałe wiadomości