Sromotnik smrodliwy i czarcie jajo to tak naprawdę jeden i ten sam grzyb. Zatem skąd dwie różne nazwy? Prawdopodobnie stąd, że dojrzały osobnik nie jest jadalny, ale kiedy jest jeszcze w formie jaja, stanowi staropolski przysmak.
Czy sromotnik smrodliwy jest jadalny?
Sromotnik smrodliwy swoim zapachem odrzuca niejednego spacerowicza w lesie. Rzadziej można go spotkać w parkach - to dosyć rzadki gatunek grzyba. Dla człowieka jest on niejadalny przede wszystkim ze względu właśnie na jego zapach. Dotyczy to jednak tylko jego dojrzałych osobników, które wydzielają ową nieprzyjemną woń. We Francji i Niemczech zdejmowana jest jego zarodnia - która odpowiada za zapach, i stanowią one przysmak. Najczęściej podawane są marynowane lub służą jako przyprawa do dań mięsnych. Bywają też jadane na surowo.
Grzyby
Grzyb ten jest pewnego rodzaju "kwiatkiem", ale nie dla pszczół i innych owadów zapylających. Działa on na tej samej zasadzie, co kwiaty - przyciąga swoją wonią owady, które są w stanie przenieść jego zarodniki, znajdujące się w śmierdzącej mazi oblepiającej dojrzałe osobniki. Muchy, które żywią się "nasionami" tego grzyba, roznoszą je i pozwalają na jego rozprzestrzenianie się. Zanim jednak sromotnik smrodliwy dojrzeje, wyrasta w formie jaja, jak wiele innych grzybów z tego rzędu. Pod tą postacią nie wydziela zapachu, a co ważniejsze, jest przydatny w medycynie.
Czy czarcie jajo jest jadalne?
Jajem określa się młody owocnik, niedojrzały, który swoim kształtem przypomina właśnie jaja. Może być idealnie jajowaty, kulisty lub przyjmować formę gruszkowatą. Najczęściej występują u sromotnikowców, a więc też u sromotnika smrodliwego. Podczas wzrostu jajo, otoczone perydium, ulega rozerwaniu i z niego wyrasta dojrzała postać grzyba. Czarcie jajo ma dwie warstwy, a wewnątrz nich rozwija się dojrzały owocnik. W tej formie nie śmierdzą, w przeciwieństwie do swojej rozwiniętej postaci. Ich zapach może kojarzyć się ze świeżymi rzodkiewkami. Dorastają do 6 cm i mogą przypominać purchawki.
Twarde wnętrze, które zostanie wydobyte z galaretowatej osłonki jest jadalne. Jego smak opisywany jest jako ziemisto-rzodkiewkowy. Może być spożywany na surowo lub smażony, przy czym pod wpływem temperatury nie mięknie on jak inne grzyby, a wręcz staje się chrupki.
Czarcie jajo - lecznicze właściwości
Dawniej tego owocnika używano w ludowej medycynie na leczenie zewnętrznych ran, odleżyn, wrzodów, a nawet stosowany był na reumatyzm, ukąszenia owadów, czy ból zęba. Doustnie podawany był na nadciśnienie, choroby nerek, choroby układu oddechowego, jak gruźlica czy astma.
Współczesne badania naukowe dowodzą, że wyciąg z czarciego jaja jest pomocny w leczeniu zakrzepicy - zmniejsza częstość występowania zakrzepów oraz rozrzedza krew.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz wideo: Nietypowe grzyby w polskich lasach
Zobacz także:
- Mandat za zbieranie grzybów? Na co należy uważać - lista gatunków pod ochroną ścisłą
- 5 najdroższych grzybów świata. 2 z nich rosną w Polsce
- Pleśń a grzyb - jaka jest między nimi różnica? Przyczyny powstawania oraz skuteczne zwalczanie
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Bousfield/Getty Images