Jak rozpoznać, że to, co wkładamy do koszyka jest dla nas bezpieczne?
Sprawdź, co warto o nim wiedzieć.
Specjaliści ostrzegają.
Trwa już sezon na grzyby i wiele osób wyrusza do lasu w poszukiwaniu ulubionych przysmaków. W trakcie grzybobrania należy jednak zwracać uwagę, co zbieramy. W Polsce jest bowiem wiele trujących grzybów, których zjedzenie może skończyć się tragicznie. Sprawdź, których grzybów lepiej nie jeść.
Sromotnik smrodliwy, dawniej znany jako sromotnik bezwstydny, wydziela niepowtarzalny wręcz odór, który kojarzy się z padliną lub woń gazu. Często można go najpierw poczuć, a dopiero potem zobaczyć. Co ma wspólnego z czarcim jajem? Czy grzyba o tak nieprzyjemnym zapachu można zjeść? Dowiedz się się więcej o tym nietypowym gatunku.
Huby to grzyby, które rosną na drzewie i na drewnie. Zdecydowana część jest niejadalna, ale są tez gatunki, które możemy przygotować w kuchni. Te, które nie nadają się do spożycia, dawniej używane były do robienia podpałki - hubek. Które gatunki można bezpiecznie zbierać?
Lekarze z Instytutu Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka poinformowali o śmieci 6-letniego Mustafy. Pomimo przeszczepu wątroby chłopca nie udało się uratować. W sprawie zatrucia prowadzone jest policyjne dochodzenie.
Lekarze z Instytutu Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka zwołali konferencję, podczas której potwierdzili zgon pięciolatka z Afganistanu. Dziecko było w grupie osób, które zatruły się grzybami. Przedstawiciele z IPCZD powiedzieli także, jaki jest stan starszego chłopca.
Każdy, kto zajmuje się zbieraniem grzybów, powinien wiedzieć, jak wygląda muchomor sromotnikowy. To jeden z najniebezpieczniejszych grzybów w polskich lasach – jest śmiertelnie trujący. Jest również podobny do innych gatunków – można go pomylić z pieczarką, gąską zielonką i gołąbkiem zielonawym. Niestety taka pomyłka może kosztować życie. Jak go zatem rozpoznać?
Pieczarki, jako popularne grzyby, dosyć często goszczą na naszych stołach. Zwykle kupujemy je w marketach, warto jednak wiedzieć, jak odróżnić te jadalne od niejadalnych, jeśli zbieramy je sami lub kupujemy od stojących pod lasem grzybiarzy.
Wielu zapalonych grzybiarzy spiera się, czy borowik ponury jest grzybem jadalnym, czy też nie. Część z nich twierdzi, że można go spożywać, ale tylko po wcześniejszym ugotowaniu. Ile jest w tym prawdy? Dlaczego borowik ponury i ceglastopory są tak często ze sobą mylone?
Czubajka kania to grzyb jadalny i bardzo smaczny. Jego wadą jest wyjątkowo niebezpieczny „sobowtór” - muchomor sromotnikowy. Kania jadalna, szczególnie duża i dojrzała, na szczęście różni się od trującego muchomora. Sprawdź, jak i kiedy zbierać kanie, co można z nimi zrobić i jakie są ich wartości odżywcze.
Królestwo grzybów jest ogromne i jeszcze nie w pełni zbadane przez naukowców. Okazuje się bowiem, że grzyby potrafią polować, osiągać gigantyczne rozmiary, zmieniać mrówki w zombie, a niektóre osobniki żyją nawet kilka tysięcy lat. Wielu z nas nie ma o tym wszystkim pojęcia, bo grzyby przez lata były niesłusznie bagatelizowane. Co jeszcze czyni ich królestwo niezwykłym? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział popularyzator nauki i właściciel kanału na YouTube "Uwaga! Naukowy bełkot", Dawid Myśliwiec.
Sezon na grzybobranie właśnie się rozpoczyna. Kurka to jeden z grzybów, który bywa mylony z trującą lisówką pomarańczową. Co trzeba wiedzieć, aby ustrzec się pomyłki i jak zachować się w razie wątpliwości? O komentarz w tej sprawie poprosiliśmy Główny Inspektorat Sanitarny.
Śmiertelne zatrucie grzybami w Wielkopolsce. Funkcjonariusze ostrzegają przed zakupem grzybów z niepewnego źródła. We Wrześni zmarła już czwarta osoba.
Jak odróżnić kanię od muchomora? Nie jest to proste, ponieważ oba grzyby mają podobny, płaski kapelusz pod smukłym trzonem. Grzyb kania a muchomor – te dwa okazy trzeba porównywać bardzo dokładnie i zwracać uwagę na wiele charakterystycznych szczegółów.
Grzyby niejadalne nie nadają się do spożycia przez człowieka ze względu na nieprzyjemny zapach i smak, zbyt małe owocniki lub wyjątkową ciężkostrawność. Choć nie zawierają toksyn i substancji trujących, są spożywczo nieprzydatne.
Wybierając się na grzyby, warto zawczasu sięgnąć po fachową literaturę. Borowik szatański to trujący gatunek. Dlatego dobrze wiedzieć, jak wygląda.
Grzybobranie to sport narodowy Polaków. Jednak co roku do szpitali trafiają w ciężkim stanie liczne ofiary zatrucia grzybami. Takie sytuacje to dowód na to, że nasza wiedza na temat grzybów jest wciąż znikoma. Gdzie kupować grzyby, które na pewno są bezpieczne dla naszego zdrowia? Piotr Kucharski zapytał o to certyfikowanego grzybiarza, Konstantego Leszka Bojemskiego.