Jeśli zastanawiasz się, jak odróżnić kanię od muchomora, weź pod uwagę strukturę kapelusza i trzonka. W razie jakichkolwiek wątpliwości lepiej zrezygnować z zabrania okazu, ponieważ muchomor sromotnikowy należy do najbardziej trujących grzybów – zawarta w nim duża ilość toksyn może spowodować śmierć nawet kilku osób.
Jak odróżnić kanię od muchomora?
W sezonie grzybowym zawsze wzrasta liczba zatruć. Okazy jadalne i trujące nierzadko wyglądają podobnie, przez co nie wiemy, jak je zidentyfikować, np. jak odróżnić kanię od muchomora czy innych rodzajów, których powinno się unikać. W przypadku porównania okazów, takich jak grzyb kania a muchomor najtrudniej jest odróżnić młode osobniki. Aby dobrze rozpoznać, jaki to rodzaj, powinno się zwrócić uwagę na każdy szczegół jego budowy. Ważny jest wygląd kapelusza, trzonu, kolor oraz inne cechy charakterystyczne. Dodatkowym utrudnieniem jest fakt, że muchomor sromotnikowy ma ładny zapach.
Grzyb kania a muchomor – występowanie
Grzyb kania a muchomor – w kwestii występowania i sezonu niestety prawie nie różnią się od siebie. Oba grzyby można spotkać zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych czy mieszanych. Ich częstą lokalizacją jest ziemia pod bukami, występują pojedynczo lub w grupach. Podobny jest też okres wzrostu – kanie rosną od lipca do października, muchomor zaś od lipca do listopada.
Kania a muchomor sromotnikowy – wygląd kapelusza
Kania a muchomor sromotnikowy – chcąc rozróżnić te dwa grzyby, bardzo ważny jest wygląd kapelusza. Młoda czubajka kania będzie mieć kapelusz o średnicy około 10-20 cm. Jego kształt jest zaokrąglony i owalny, a kolor wpada w odcień brązu (szczyt niezależnie od wieku grzyba zawsze ma kolor brązowy). Powierzchnia kapelusza jest sucha, popękana, z charakterystycznymi łuskami. Starsze osobniki mają bardziej płaski kapelusz z uwypukleniem na szczycie oraz jaśniejszą barwę – beżową, a nawet białą. Od wewnątrz znajduje się duża ilość blaszek w jasnym (białym lub beżowym) kolorze. Jeśli chodzi o muchomora, jego kapelusz osiąga wielkość około 5-15 cm. U młodych grzybów może mieć zaokrąglony, półkolisty kształt. Starsze muchomory mają kapelusz bardziej dzwonkowaty lub płaski. Ten trujący grzyb przybiera różne kolory – od żółtego na brzegach, po jasnozielony, oliwkowy, szary lub brązowy na pozostałej części kapelusza. Wewnętrzne blaszki są białe, żółte lub jasnozielone i gęsto ustawione. W kwestii, jak odróżnić kanię od muchomora, kapelusz może mieć kluczowe znaczenie w ich rozpoznaniu. U kani znajdziemy kapelusz z charakterystycznymi łuskami i garbek w ciemnym kolorze na środku. Z kolei kapelusz muchomora jest bardziej płaski, z gładką powierzchnią (nie popękany, pozbawiony łusek) i można z niego łatwo zdjąć skórę.
Muchomor a kania - wygląd trzonka
Muchomor a kania – porównując wygląd trzonka, można zauważyć niewielkie różnice. Trzon kani jest smukły i wysoki. Może osiągać nawet 40 cm wysokości przy średnicy maksymalnie 2,5-3 cm. Trzon ma nieco szerszą niż wyższa część bulwiastą podstawę oraz delikatny wzór łusek na powierzchni. U kani ma formę pustej rurki, wypełnionej wewnątrz włóknistą, pajęczynowatą strukturą z ruchomym pierścieniem. Trzon muchomora ma podobne parametry w kwestii szerokości – 1 lub 2 cm, lecz jest niższy (może mieć 5-15 cm). Jest też smukły, a u nasady zakończony białą, napęczniałą bulwą. Kolor trzonka u muchomora jest biały z lekko żółtym lub zielonym nalotem. Pod kapeluszem znajduje się także pierścień (biały lub żółty), a niżej delikatny wzór łusek. W kwestii, jak odróżnić kanię od muchomora, elementem, który będzie mówił o ich rodzaju, jest nieruchomy pierścień (muchomor sromotnikowy) lub bardziej wyrazisty wzór łusek (kania).
Czubajka kania a muchomor sromotnikowy – kolor
Porównując kolor, jaki ma kania a muchomor, różnice są niewielkie. Oba okazy lubią występować w odcieniu białym lub żółtym. Grzyb czubajka kania można najczęściej spotkać w kolorach brązu. Muchomor sromotnikowy oprócz jasnych odcieni przybiera zielonkawą barwę. Jeśli taką zauważymy na jego powierzchni, może to oznaczać, że to grzyb trujący, który po zjedzeniu wywołuje uszkodzenie wątroby, poprzedzone bólem brzucha, wymiotami i biegunką.
Zobacz też:
Kozia broda – grzyb jadalny i niezwykle smaczny. Jak go wykorzystać w kuchni?
Maślak żółty – trujący czy jadalny?
Jak odróżnić prawdziwka od szatana – niezawodny sposób
Zobacz wideo: Jak suszyć grzyby?