Jak wygląda grzyb kozia broda? Jakie przepisy z kozią brodą możemy wykorzystać?

Grzyb ten od początku lat 90-tych uznawany był za gatunek zagrożony. Czy zatem kozia broda jest pod ochroną? Okazuje się, że dziś śmiało możemy po niego sięgać, a taka wiadomość cieszy, bo okaz ten cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi.

Zobacz też: Podgrzybek szatan - jak wygląda podgrzybek trujący i czym się charakteryzuje? >>> 

Jak wygląda grzyb kozia broda i gdzie występuje?

Na pierwszy rzut oka kozia broda wyglądem przypomina sałatę dębnolistną, morską gąbkę lub kalafior, tylko w innym kolorze. Kształt to najbardziej charakterystyczna cecha tego grzyba, bo trzeba przyznać, że jest on dość nietypowy. W przypadku koziej brody jest on bowiem nieregularnie kolisty z mocno pofałdowanymi płatkami, które zakończone są na brzegach ząbkami. Nie ma tu klasycznego kapelusza osadzonego na trzonie. Owocnik może przyjmować kolor biały, kremowy lub nawet żółtobrązowy. Miąższ jest biały, sprężysty i ma orzechowy zapach z nutką anyżu. Trzon natomiast jest słabo widoczny, bo niemal w całości osadzony w glebie. Co ciekawe, największe okazy mogą ważyć nawet ok. 7 kilogramów! Trzeba przyznać, że jeśli przyszłoby nam wymienić gatunki grzybów jedyne w swoim rodzaju, to byłaby to z pewnością kozia broda. Z czym można pomylić tego grzyba? Wydaje się, że próżno szukać podobnego w przyrodzie. Kozia broda występuje w lasach iglastych i mieszanych, od lipca do listopada. Zazwyczaj bytuje u podstawy pnia drzew, takich jak sosna czy świerk, przez co klasyfikuje się ją jako pasożyta. W naszym kraju znajduje się na czerwonej liście roślin i grzybów, co oznacza, że jest to zagrożony gatunek. Czy kozia broda jest pod ochroną ? Okazuje się, że od 2014 roku już nie. Potoczną nazwą nadawaną temu grzybowi jest „ szmaciak ”.

Grzyb kozia broda – czy jest jadalny?

Takie pytanie zadaje sobie wielu grzybiarzy, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z polowaniem na najciekawsze okazy. Czy istnieje trująca kozia broda, czy raczej możemy bez obaw włączyć ją do naszych przepisów kulinarnych? Dla wszystkich, którzy do tej pory mieli wątpliwości, mamy dobrą wiadomość. Kozia broda to grzyb jadalny - jest świetnym dodatkiem kulinarnym. Można ją wykorzystać do zup i sosów, ale równie wybornie smakuje także w innych postaciach. Co więcej, można ją ugotować i świetnie nadaje się do suszenia. Ważne jednak, aby biorąc tego grzyba „pod nóż”, wybierać okazy z młodym owocnikiem, bo stary jest łykowaty i niesmaczny. Jak przygotować grzyb kozia broda? Tak jak w każdym innym przypadku, przed przystąpieniem do dalszej obróbki zaleca się dokładne oczyszczenie grzyba, co w tym przypadku nie jest łatwe. Kozia broda jest bowiem dość krucha, więc dotarcie do wszystkich zakamarków graniczy czasem z cudem. Zaleca się więc ją nieco obgotować. Ten etap wydobędzie jej wyjątkowy korzenny aromat, ale także pomoże oczyścić grzyba ze wszelkich leśnych zanieczyszczeń, takich jak piasek, resztki ściółki czy owady. Rdzeń grzyba warto pokroić nożem. Reszta grzyba jest na tyle krucha, że łatwo jest nią podzielić na mniejsze kawałki rękoma.

Zobacz film: Grzybobranie - polski sport narodowy. Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak przyrządzić grzyba kozia broda?

Jest na to kilka sprawdzonych pomysłów. Oto wybrane przepisy na grzyba kozia broda:

Kozia broda zupa – czyli popularne flaczki grzybowe. Baza tej zupy będzie podobna, jak w przypadku rosołu. Należy więc ugotować udka bądź skrzydełka z kurczaka, marchewkę, pietruszkę i selera z dodatkiem soli, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego i liścia laurowego. Kiedy wywar jest już gotowy, należy dodać do niego pociętego w paski grzyba i trzymać na ogniu jeszcze parę minut. Kozia broda szybko zmięknie i nieco się zmniejszy pod wpływem temperatury. Inną propozycją jest zmiksowanie usmażonego wcześniej grzyba wraz z pieczonymi warzywami oraz dodatkiem czosnku i papryki. Podajemy w towarzystwie ciepłych grzanek lub pasztecików.

Zobacz też: Grzyb miodówka – jak wygląda i gdzie można go znaleźć? Przepisy z miodówką >>> 

Kozia broda smażona – grzyb ten świetnie sprawdza się w roli schabowego. Do wykonania go w tego rodzaju przepisie grzyba należy pokroić w około 1 cm plastry, doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w jajku i bułce tartej. Tak przygotowaną kozią brodę smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor...i gotowe!

Kozia broda marynowana – aby grzyb zachował jędrność i nieco stracił na objętości, należy go wrzucić na 1 minutę do wrzącej osolonej wody. Po wyciągnięciu przelać zimną wodą i pokroić. Dodać poszatkowaną w wiórki marchew, cebulę, białą gorczycę i zalać gorącą zalewą. Tę należy wcześniej przyrządzić z wody i octu w proporcji 2:1 z dodatkiem łyżki soli kamiennej niejodowanej i miodu. Słoiki i nakrętki muszą być oczywiście wcześniej wyparzone.

Co sądzisz o tym artykule?
99
12
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
2
17.10.2019
Hannaxsil
To nie jest Kozia broda tylko Szmaciak gałęzisty. Kozia broda jest grzybem trującym.
02.10.2019
wrog
I czym się chwalicie nie macie nic do roboty ?