Przepisy kulinarne

Purchawica olbrzymia - tajemniczy przysmak polskich lasów. Jak ją przyrządzić?

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Purchawica olbrzymia

Purchawica olbrzymia, a właściwie czasznica olbrzymia, to nietypowy grzyb, który można znaleźć w polskich lasach. Jest ceniony za swoje walory smakowe i podziwiany za ogromne rozmiary, do jakich dorasta. Co warto wiedzieć o tym grzybie? Sprawdź, jak można przygotować purchawicę olbrzymią. 

Purchawica olbrzymia - co to za grzyb?

Purchawica olbrzymia to grzyb należący do rodziny purchawkowatych. Oznacza to, że jest jadalna do momentu, w którym nie jest dojrzała w pełni i nie wytworzy zarodników. Jej owocniki, czyli grzyby, osiągają od 10 do nawet 60 cm średnicy, a w obwodzie potrafią liczyć ponad metr, bo do 135 cm.

Grzyby

Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata Dzień Dobry TVN
wideo 2/5

Wyglądem przypominają nieco ogromne jaja - są kuliste, czasami nieco spłaszczone. Grzyb jest w białym lub jasno-beżowym kolorze, a po rozkrojeniu idealnie biały. Purchawica w dotyku jest nieco watowata, a im mniej dojrzała, tym bardziej gęsta i zbita.

Kiedy zbierać purchawicę olbrzymią

Dopóki owocnik nie ściemnieje, jest białej barwy i ma zbitą konsystencję - można swobodnie jeść purchawicę olbrzymią. Kiedy skórka zaczyna zmieniać barwę na brązową lub oliwkową, to znak, że grzyb dojrzewa, a w środku prawdopodobnie pojawiają się już zarodniki. W takim wypadku najlepiej jest zostawić grzyba, aby dojrzał i rozsiał się na kolejne lata.

Grzyb pojawia się w okresie od sierpnia do października. Młode owocniki warto zbierać, zanim dorosną do największych rozmiarów, właśnie w drugiej połowie lata. Na jesieni mogą być już przejrzałe. 

Czy purchawica olbrzymia jest pod ochroną?

Purchawica olbrzymia do 2014 znajdowała się na liście gatunków ściśle chronionych i nie wolno jej było zbierać. Aktualnie została wyłączona spod ochrony i grzybiarze mogą śmiało po nią sięgać. Oczywiście, jeśli nie znamy się na tym, lepiej być ostrożnym lub odpuścić sobie zbieranie nieznanych grzybów.

Jak przygotować purchawicę olbrzymią - przepis krok po kroku

Grzyb nie jest popularny w Polsce, chociaż w Czechach cieszy się dużym zainteresowaniem. Pokrojona w plastry purchawica olbrzymia usmażona w panierce ma pyszny, intensywnie grzybowy smak. Jej aromat łatwo wyczuć jeszcze przed nacięciem grzyba. Jak przygotować purchawicę smażoną w panierce - sprawdź nasz przepis krok po kroku. 

Składniki:

  • purchawica - 1 sztuka,
  • jaja kurze - 2-3 sztuki,
  • bułka tarta - 250 g,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. 1Grzyba dokładnie umyć i oczyścić z ziemi.
  2. 2Purchawicę pokroić w plastry o grubości kromki chleba.
  3. 3Z pokrojonych plastrów grzyba zdjąć skórkę.
  4. 4W jednej miseczce rozbełtać jajko, w drugiej wsypać bułkę tartą.
  5. 5Plastry purchawicy posypać solą i pieprzem z każdej strony, a następnie obtaczać w jajku i bułce tartej. Jeżeli plastry są za duże na smażenie na patelni można je poprzekrajać w pół lub w ćwiartki.
  6. 6Smażyć do złotego koloru z każdej ze stron.

Purchawicę olbrzymią można również smażyć w zasmażce z mąki. W tym celu wystarczy najpierw grzyba zamoczyć w wodzie lub mleku, np. roślinnym, a następnie obtaczać w mące i smażyć tak samo, jak w przepisie powyżej.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: NalinneJones/Getty Images

Pozostałe wiadomości