Purchawica olbrzymia - co to za grzyb?
Purchawica olbrzymia to grzyb należący do rodziny purchawkowatych. Oznacza to, że jest jadalna do momentu, w którym nie jest dojrzała w pełni i nie wytworzy zarodników. Jej owocniki, czyli grzyby, osiągają od 10 do nawet 60 cm średnicy, a w obwodzie potrafią liczyć ponad metr, bo do 135 cm.
Grzyby
Wyglądem przypominają nieco ogromne jaja - są kuliste, czasami nieco spłaszczone. Grzyb jest w białym lub jasno-beżowym kolorze, a po rozkrojeniu idealnie biały. Purchawica w dotyku jest nieco watowata, a im mniej dojrzała, tym bardziej gęsta i zbita.
Kiedy zbierać purchawicę olbrzymią
Dopóki owocnik nie ściemnieje, jest białej barwy i ma zbitą konsystencję - można swobodnie jeść purchawicę olbrzymią. Kiedy skórka zaczyna zmieniać barwę na brązową lub oliwkową, to znak, że grzyb dojrzewa, a w środku prawdopodobnie pojawiają się już zarodniki. W takim wypadku najlepiej jest zostawić grzyba, aby dojrzał i rozsiał się na kolejne lata.
Grzyb pojawia się w okresie od sierpnia do października. Młode owocniki warto zbierać, zanim dorosną do największych rozmiarów, właśnie w drugiej połowie lata. Na jesieni mogą być już przejrzałe.
Czy purchawica olbrzymia jest pod ochroną?
Purchawica olbrzymia do 2014 znajdowała się na liście gatunków ściśle chronionych i nie wolno jej było zbierać. Aktualnie została wyłączona spod ochrony i grzybiarze mogą śmiało po nią sięgać. Oczywiście, jeśli nie znamy się na tym, lepiej być ostrożnym lub odpuścić sobie zbieranie nieznanych grzybów.
Jak przygotować purchawicę olbrzymią - przepis krok po kroku
Grzyb nie jest popularny w Polsce, chociaż w Czechach cieszy się dużym zainteresowaniem. Pokrojona w plastry purchawica olbrzymia usmażona w panierce ma pyszny, intensywnie grzybowy smak. Jej aromat łatwo wyczuć jeszcze przed nacięciem grzyba. Jak przygotować purchawicę smażoną w panierce - sprawdź nasz przepis krok po kroku.
Składniki:
- purchawica - 1 sztuka,
- jaja kurze - 2-3 sztuki,
- bułka tarta - 250 g,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Grzyba dokładnie umyć i oczyścić z ziemi.
- Purchawicę pokroić w plastry o grubości kromki chleba.
- Z pokrojonych plastrów grzyba zdjąć skórkę.
- W jednej miseczce rozbełtać jajko, w drugiej wsypać bułkę tartą.
- Plastry purchawicy posypać solą i pieprzem z każdej strony, a następnie obtaczać w jajku i bułce tartej. Jeżeli plastry są za duże na smażenie na patelni można je poprzekrajać w pół lub w ćwiartki.
- Smażyć do złotego koloru z każdej ze stron.
Purchawicę olbrzymią można również smażyć w zasmażce z mąki. W tym celu wystarczy najpierw grzyba zamoczyć w wodzie lub mleku, np. roślinnym, a następnie obtaczać w mące i smażyć tak samo, jak w przepisie powyżej.
Zobacz także:
- Jak szybko i skutecznie oczyścić grzyby? Jak je przechowywać?
- Sezon na grzyby. Co warto wiedzieć przed wyprawą do lasu?
- Suszone grzyby krok po kroku. Jak je przygotować i przyrządzić?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: NalinneJones/Getty Images