Sprawdź, jak zrobić suszone grzyby, w czym je przechowywać i jak później wykorzystać w kuchni. Czy trzeba je moczyć? Jak długo je gotować? Jakie potrawy można przyrządzić z suszonych grzybów? Jak długo i gdzie przechowywać suszone grzyby?
Z tego artykułu dowiesz się:
- Grzyby suszone. Wybieramy najlepsze
- Suszone grzyby – jak przygotować?
- Jak przechowywać grzyby suszone?
- Gotowe suszone grzyby. Ile je moczyć?
- Jak gotować suszone grzyby?
- Potrawy z grzybów suszonych
Boże Narodzenie w kuchni Dzień Dobry TVN
Grzyby suszone. Wybieramy najlepsze
Jakie grzyby nadają się do suszenia? Najczęściej suszy się borowiki i podgrzybki. Spośród grzybów blaszkowych do suszenia nadają się kanie i kurki.
Grzyby, które trudno ususzyć to np. maślaki (lepiej nadają się do marynowania). Rzadko do suszenia używa się małych grzybków – wybiera się raczej duże okazy.
Nie da się ususzyć muchomora sromotnikowego, więc suszone grzyby nie stanowią nigdy śmiertelnego zagrożenia zatruciem. Ale jeśli przez pomyłkę ususzymy grzyby trujące lub niejadalne, to mogą one wywołać objawy zatrucia lub zepsuć smak potraw. Nie kupujmy więc suszonych grzybów z niepewnego źródła.
W zależności od gatunku, grzyby wymagają nieco innego przygotowania do suszenia:
- aby zrobić podgrzybki suszone, odcinamy im kapelusze;
- aby zrobić suszone borowiki, odcinamy im trzony, jeśli są duże i twarde, kroimy je w plasterki, kapelusze zostawiamy duże, będą się pięknie prezentowały w wigilijnych daniach;
- aby zrobić koźlarze suszone, odcinamy im kapelusze, trzonki suszymy na proszek;
- aby zrobić suszone opieńki miodowe, odcinamy trzonki, a suszymy tylko kapelusze;
- aby zrobić kurki suszone, pozostawiamy je w całości;
- aby zrobić kanie suszone, odcinamy im trzony i suszymy tylko kapelusze;
- aby zrobić maślaki suszone trzeba je obrać ze skórki – ale i tak może być trudno je ususzyć, szczególnie jeśli mamy starsze okazy.
Suszone grzyby - jak przygotować?
Suszone grzyby – przygotowanie krok po kroku:
- wybieramy grzyby nierobaczywe, zdrowe, duże (małe okazy lepiej nadadzą się do zamarynowania w słoiku);
- oczyszczamy wybrane grzyby na sucho (pędzelkiem, nożykiem) i lekko wilgotną ściereczką czy papierowym ręcznikiem, zbyt przemoczone grzyby mogą się nie nadawać do ususzenia;
- tradycyjnie najpierw osusza się grzyby na słońcu, potem w uchylonym piekarniku na papierze do pieczenia rozłożonym na blaszce – początkowo włączamy temperaturę 50 °C i możemy ją stopniowo zwiększać do 70 °C;
- suszenie grzybów jest wygodniejsze jeśli dysponujemy specjalną suszarką do grzybów.
Jak sprawdzić, czy grzyby są już ususzone? Powinny być nieco elastyczne po naciśnięciu, a przy większym nacisku powinny się łamać, ale nie kruszyć.
Jak przechowywać grzyby suszone?
Jak przechowywać suszone grzyby? Mimo że suszone grzyby ciekawie prezentują się nanizane na nitki na okapie w kuchni, nie jest to najlepszy pomysł. Grzyby suszone wchłaniają wilgoć, mogą też zbierać bakterie i kurz. Nie powinny pozostawać na świetle, lepiej zamknąć je w szafce.
W czym trzymać suszone grzyby? Nie sprawdzą się lniane woreczki, gdyż przechodzą przez nie wszelkie zapachy, a nawet jeśli uda się tego uniknąć, to same grzyby stracą aromat. Najlepiej na przechowywanie suszonych grzybów przeznaczyć szczelne słoiki, wcześniej dobrze umyte i wyparzone. Możemy też wykorzystać szczelne ceramiczne pojemniki i puszki, ale bez żadnych zapachowych pozostałości. Dla pewności, aby dodatkowo zabezpieczyć się od moli, zaleca się przechowywanie grzybów suszonych z kilkoma listkami laurowymi.
Jeśli mamy ususzone małe grzyby, to możemy je zmielić w młynku. Taką grzybową przyprawę można stosować później do „podkręcenia” smaku wielu potraw. Pamiętajmy jednak, by przyrządzać potrawy razem z przyprawą, a nie dodawać jej na końcu. Przyprawa również musi być ugotowana. Nie trzeba jej natomiast namaczać.
Grzyby suszone mogą stać w spiżarni nawet kilka lat, pod warunkiem, że mają odpowiednie warunki i były prawidłowo przygotowane.
Gotowe suszone grzyby. Ile je moczyć?
Czy suszone grzyby trzeba moczyć? Tak, gdyż suszone grzyby są zbyt twarde do jedzenia. Najpierw płuczemy je w zimnej wodzie, później namaczamy. Również wykorzystujemy do tego zimną wodę. Od wrzątku stwardnieją.
Jak długo moczyć suszone grzyby przed gotowaniem? Wystarczy 1-2 godziny. Kiedy namoczymy suszone grzyby, możemy je ugotować w tej samej wodzie. Wywar można wykorzystać do sosu, zupy czy risotto.
Do moczenia grzybów suszonych można użyć także mleka – najlepiej sprawdza się w przypadku suszonych borowików i podgrzybków. W tym samym mleku można je później ugotować. Czas moczenia i gotowania grzybów nie różni się między wodą a mlekiem. Mleko z gotowania można wykorzystać także do przyrządzenia sosu z grzybów suszonych.
Jak gotować suszone grzyby?
Jak długo gotować grzyby suszone? Gotowanie powinno trwać ok. 1-1,5 godziny, w zależności od wielkości kawałków i gatunku grzybów. Do wody dodajemy sól i ewentualnie przyprawy, np.: ziele angielskie, pieprz kolorowy lub czarny, majeranek, liście laurowe, gałkę muszkatołową, imbir.
Podczas gotowania suszonych grzybów zdejmujemy z powierzchni wody pianę.
Potrawy z grzybów suszonych
Potrawy z suszonych grzybów tradycyjnie trafiają na stół wigilijny. Wtedy przyrządzamy, w zależności od regionu:
- kapustę z grzybami,
- zupę z grzybami,
- barszcz z dodatkiem grzybów,
- bigos z grzybami,
- pierogi z grzybami,
- uszka z grzybami.
Poza świętami, grzyby suszone często lądują w sosie grzybowym. Jak zrobić sos z suszonych grzybów? Na pół szklanki grzybów potrzebujemy szklankę śmietanki 30-procentowej, łyżkę masła, cebulę, a także sól i pieprz. Najpierw moczymy grzyby i gotujemy je do miękkości – w mleku lub w wodzie. Na maśle szklimy cebulę i dodajemy odsączone grzyby. Po chwili dodajemy wywar, w którym gotowały się grzyby. Po zagotowaniu dodajemy śmietanę i doprawiamy.
Ciekawą potrawą z suszonych grzybów są panierowane kapelusze borowików. Musimy mieć jednak duże okazy. Najpierw suszone borowiki musimy opłukać i namoczyć. Jak najlepiej namoczyć suszone grzyby? Najlepiej trzymać je w wodzie przez godzinę. Następnie gotujemy w tej samej wodzie przez 2 godziny, panierujemy w jajku roztrzepanym z mlekiem, solą i pieprzem i mące. Smażymy z obu stron na złoto.
Zobacz także:
- Grzyby mrożone – jak je mrozić, aby nie straciły smaku?
- Zupa grzybowa od święta i na co dzień
- Jak suszyć i przechowywać suszone grzyby? Których nie suszyć? Wskazówki i sprawdzone sposoby
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: pixabay.com