Jesienne dania z grzybów - poznaj przepisy Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia pachnąca grzybami
Kuchnia pachnąca grzybami
Jogurt w roli głównej
Jogurt w roli głównej
Naleśniki na 100 sposobów
Naleśniki na 100 sposobów
Pomidor w roli głównej
Pomidor w roli głównej
Fasolka szparagowa – warzyw królowa
Fasolka szparagowa – warzyw królowa
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Szybkie obiady dla zbieganych
Szybkie obiady dla zbieganych
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Serowe królestwo
Serowe królestwo
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował jesienne dania z grzybów. Przełom października i listopada to czas, kiedy w lasach można doświadczyć wysypu tych owoców runa leśnego. Co można z nich przygotować? Poznaj nieoczywiste i pyszne przepisy na toskańską zupę grzybową, leśne kotlety, wolnopieczony schab z sosem grzybowym, pizzę smażoną z grzybami.

Toskańska zupa grzybowa - przepis

Składniki:

  • 500 g rydzów,
  • 200 g małych podgrzybków,
  • 600 ml bulionu drobiowego,
  • 400 g przecieru pomidorowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 60 g parmezanu,
  • 4 kromki dobrego chleba na zakwasie,
  • kilka listków bazylii,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Na połowie oliwy z oliwek podsmaż posiekane ząbki czosnku. Po chwili smażenia dodaj przecier pomidorowy i gotuj całość przez około 20 minut.

W tym czasie oczyść grzyby. Jeśli jest taka potrzeba, umyj i osusz. Większe grzyby pokrój na mniejsze kawałki i wszystkie podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek, przez kilka minut.

Następnie dodaj do przecieru pomidorowego, dolej bulion i gotuj całość przez 10-15 minut.

W tym czasie opiecz pieczywo i ułóż je na czterech głębokich talerzach. Zupę dopraw solą i pieprzem. Nalej na kromki chleba. Posyp listkami bazylii oraz tartym serem.

Leśne kotlety
Leśne kotlety
Leśne kotlety
Źródło: Michał Woźniak/East News

Leśne kotlety - przepis

Składniki na sos:

  • 3 szalotki,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki kaparów,
  • 80 g zimnego masła,
  • kieliszek białego wina ,
  • sól i pieprz.

Składniki na kotlety:

  • 4 kanie czubajki,
  • mąka pszenna,
  • 4 jajka,
  • bułka tarta,
  • masło klarowane do smażenia,
  • sól i pieprz.
Leśne kotlety
Leśne kotlety
Leśne kotlety
Źródło: Michał Woźniak/East News

Sposób przygotowania:

Szalotkę posiekaj i podsmaż na maśle. Podlej białym winem, a gdy się zredukuje, dodaj kapary. Podsmażaj razem przez 2-3 minuty. Zdejmij rondelek z kuchenki i partiami dodawaj zimne masło cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje.

Mąkę, jajka i bułkę tartą przypraw solą i pieprzem. Kanie panieruj najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smaż na klarowanym maśle na złoto-brązowy kolor z obu stron. Podawaj z sosem kaparowym.

Wolnopieczony schab z sosem grzybowym - przepis

Składniki na schab:

  • 1,2 kg cienkiego schaby,
  • sól i pieprz,
  • 2-3 gałązki szałwii.
Sos grzybowy
Sos grzybowy
Sos grzybowy
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na gulasz grzybowy:

  • 1 kg leśnych grzybów,
  • 60 g koncentratu pomidorowego,
  • cebula,
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki ,
  • liść laurowy,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 ogórki kiszone, pokrojonych w słupki,
  • łyżeczka musztardy dijon,
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
  • pęczek natki pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Schab przypraw solą i pieprzem oraz obłóż listkami szałwii. Zapakuj próżniowo do specjalnego worka przy pomocy pakowarki i wstaw do rozgrzanego piekarnika do temperatury 62 st. C i piecz przez 2,5 godziny. Następnie po wyjęciu obsmaż z każdej strony i podawaj z wcześniej przygotowanym gulaszem grzybowym.

Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oleju, aż się zeszkli. Dodaj pokrojone w duże kawałki grzyby i smaż razem przez około 10 minut. W trakcie dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Pod koniec smażenia dodaj mieloną paprykę i przez chwilę podsmażaj. Dodaj koncentrat pomidorowy wymieszany z 4 łyżkami wody.

Całość duś na dużym ogniu, aż sos się zredukuje. Pod koniec dodaj musztardę oraz ogórki pokrojone w słupki. Przez chwilę jeszcze gotuj, przypraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

"Picka", czyli smażona pizza z grzybami
"Picka", czyli smażona pizza z grzybami
"Picka", czyli smażona pizza z grzybami
Źródło: Michał Woźniak/East News

"Picka", czyli smażona pizza z grzybami - przepis

Składniki:

  • 300 ml wody,
  • 5 g świeżych drożdży,
  • 450 g mąki pszennej typ 750,
  • 10 g soli,
  • litr oleju do smażenia,
  • 300 g ricotty,
  • 800 g grzybów leśnych: borowiki, podgrzybki i rydze,
  • oliwa z oliwek,
  • świeży tymianek.

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuść w wodzie, dodaj mąkę i sól. Wymieszaj, aż składniki się połączą i wyrabiaj kilka minut na elastyczne i sprężyste ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 4 godziny. W połowie wyrastania złóż ciasto, aby je wzmocnić.

Po tym czasie podziel ciasto na 12 części, po około 110 g każda. Uformuj z nich kule, lekko spłaszcz i zostaw na 20 minut. W tym czasie rozgrzej w garnku olej do temperatury około 180 st. C.

Placki rozpłaszcz rękami na grubość około 0,5 cm i usmaż na rozgrzanym oleju przez 2-3 minut. Osusz na ręczniku papierowym.

Grzyby pokrój na kawałki i podsmaż na oliwie z dodatkiem tymianku. Pod koniec smażenia przypraw solą i pieprzem. Placki smaruj ricottą, na wierzch nałóż podsmażone grzyby, posyp świeżym tymiankiem i skrop oliwą z oliwek.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości