Toskańska zupa grzybowa - przepis
Składniki:
- 500 g rydzów,
- 200 g małych podgrzybków,
- 600 ml bulionu drobiowego,
- 400 g przecieru pomidorowego,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 60 g parmezanu,
- 4 kromki dobrego chleba na zakwasie,
- kilka listków bazylii,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Na połowie oliwy z oliwek podsmaż posiekane ząbki czosnku. Po chwili smażenia dodaj przecier pomidorowy i gotuj całość przez około 20 minut.
W tym czasie oczyść grzyby. Jeśli jest taka potrzeba, umyj i osusz. Większe grzyby pokrój na mniejsze kawałki i wszystkie podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek, przez kilka minut.
Następnie dodaj do przecieru pomidorowego, dolej bulion i gotuj całość przez 10-15 minut.
W tym czasie opiecz pieczywo i ułóż je na czterech głębokich talerzach. Zupę dopraw solą i pieprzem. Nalej na kromki chleba. Posyp listkami bazylii oraz tartym serem.
Leśne kotlety - przepis
Składniki na sos:
- 3 szalotki,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki kaparów,
- 80 g zimnego masła,
- kieliszek białego wina ,
- sól i pieprz.
Składniki na kotlety:
- 4 kanie czubajki,
- mąka pszenna,
- 4 jajka,
- bułka tarta,
- masło klarowane do smażenia,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Szalotkę posiekaj i podsmaż na maśle. Podlej białym winem, a gdy się zredukuje, dodaj kapary. Podsmażaj razem przez 2-3 minuty. Zdejmij rondelek z kuchenki i partiami dodawaj zimne masło cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje.
Mąkę, jajka i bułkę tartą przypraw solą i pieprzem. Kanie panieruj najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smaż na klarowanym maśle na złoto-brązowy kolor z obu stron. Podawaj z sosem kaparowym.
Wolnopieczony schab z sosem grzybowym - przepis
Składniki na schab:
- 1,2 kg cienkiego schaby,
- sól i pieprz,
- 2-3 gałązki szałwii.
Składniki na gulasz grzybowy:
- 1 kg leśnych grzybów,
- 60 g koncentratu pomidorowego,
- cebula,
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki ,
- liść laurowy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 ogórki kiszone, pokrojonych w słupki,
- łyżeczka musztardy dijon,
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
- pęczek natki pietruszki,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Schab przypraw solą i pieprzem oraz obłóż listkami szałwii. Zapakuj próżniowo do specjalnego worka przy pomocy pakowarki i wstaw do rozgrzanego piekarnika do temperatury 62 st. C i piecz przez 2,5 godziny. Następnie po wyjęciu obsmaż z każdej strony i podawaj z wcześniej przygotowanym gulaszem grzybowym.
Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oleju, aż się zeszkli. Dodaj pokrojone w duże kawałki grzyby i smaż razem przez około 10 minut. W trakcie dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Pod koniec smażenia dodaj mieloną paprykę i przez chwilę podsmażaj. Dodaj koncentrat pomidorowy wymieszany z 4 łyżkami wody.
Całość duś na dużym ogniu, aż sos się zredukuje. Pod koniec dodaj musztardę oraz ogórki pokrojone w słupki. Przez chwilę jeszcze gotuj, przypraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
"Picka", czyli smażona pizza z grzybami - przepis
Składniki:
- 300 ml wody,
- 5 g świeżych drożdży,
- 450 g mąki pszennej typ 750,
- 10 g soli,
- litr oleju do smażenia,
- 300 g ricotty,
- 800 g grzybów leśnych: borowiki, podgrzybki i rydze,
- oliwa z oliwek,
- świeży tymianek.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuść w wodzie, dodaj mąkę i sól. Wymieszaj, aż składniki się połączą i wyrabiaj kilka minut na elastyczne i sprężyste ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 4 godziny. W połowie wyrastania złóż ciasto, aby je wzmocnić.
Po tym czasie podziel ciasto na 12 części, po około 110 g każda. Uformuj z nich kule, lekko spłaszcz i zostaw na 20 minut. W tym czasie rozgrzej w garnku olej do temperatury około 180 st. C.
Placki rozpłaszcz rękami na grubość około 0,5 cm i usmaż na rozgrzanym oleju przez 2-3 minut. Osusz na ręczniku papierowym.
Grzyby pokrój na kawałki i podsmaż na oliwie z dodatkiem tymianku. Pod koniec smażenia przypraw solą i pieprzem. Placki smaruj ricottą, na wierzch nałóż podsmażone grzyby, posyp świeżym tymiankiem i skrop oliwą z oliwek.
Zobacz także:
- Jak smażyć kanie? Co zrobić, żeby były idealne? Sprawdź nasze sposoby
- Idealny sos grzybowy - jak go przygotować i z czym podawać?
- Smażone na patelni borowiki z sosem grzybowym i żółtkiem - super esencjonalne i smaczne danie
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN