Jesienne dania z grzybów - poznaj przepisy Piotra Kucharskiego

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia pachnąca grzybami
Kuchnia pachnąca grzybami
Jogurt w roli głównej
Jogurt w roli głównej
Naleśniki na 100 sposobów
Naleśniki na 100 sposobów
Pomidor w roli głównej
Pomidor w roli głównej
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Szybkie obiady dla zbieganych
Szybkie obiady dla zbieganych
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Serowe królestwo
Serowe królestwo
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował jesienne dania z grzybów. Przełom października i listopada to czas, kiedy w lasach można doświadczyć wysypu tych owoców runa leśnego. Co można z nich przygotować? Poznaj nieoczywiste i pyszne przepisy na toskańską zupę grzybową, leśne kotlety, wolnopieczony schab z sosem grzybowym, pizzę smażoną z grzybami.

Toskańska zupa grzybowa - przepis

Składniki:

  • 500 g rydzów,
    • 200 g małych podgrzybków,
      • 600 ml bulionu drobiowego,
        • 400 g przecieru pomidorowego,
          • 4 ząbki czosnku,
            • 4 łyżki oliwy z oliwek,
              • 60 g parmezanu,
                • 4 kromki dobrego chleba na zakwasie,
                  • kilka listków bazylii,
                    • sól i pieprz.

                      Sposób przygotowania:

                      Na połowie oliwy z oliwek podsmaż posiekane ząbki czosnku. Po chwili smażenia dodaj przecier pomidorowy i gotuj całość przez około 20 minut.

                      W tym czasie oczyść grzyby. Jeśli jest taka potrzeba, umyj i osusz. Większe grzyby pokrój na mniejsze kawałki i wszystkie podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek, przez kilka minut.

                      Następnie dodaj do przecieru pomidorowego, dolej bulion i gotuj całość przez 10-15 minut.

                      W tym czasie opiecz pieczywo i ułóż je na czterech głębokich talerzach. Zupę dopraw solą i pieprzem. Nalej na kromki chleba. Posyp listkami bazylii oraz tartym serem.

                      Leśne kotlety
                      Leśne kotlety
                      Leśne kotlety
                      Źródło: Michał Woźniak/East News

                      Leśne kotlety - przepis

                      Składniki na sos:

                      • 3 szalotki,
                        • 2 łyżki masła,
                          • 3 łyżki kaparów,
                            • 80 g zimnego masła,
                              • kieliszek białego wina ,
                                • sól i pieprz.

                                  Składniki na kotlety:

                                  • 4 kanie czubajki,
                                    • mąka pszenna,
                                      • 4 jajka,
                                        • bułka tarta,
                                          • masło klarowane do smażenia,
                                            • sól i pieprz.
                                              Leśne kotlety
                                              Leśne kotlety
                                              Leśne kotlety
                                              Źródło: Michał Woźniak/East News

                                              Sposób przygotowania:

                                              Szalotkę posiekaj i podsmaż na maśle. Podlej białym winem, a gdy się zredukuje, dodaj kapary. Podsmażaj razem przez 2-3 minuty. Zdejmij rondelek z kuchenki i partiami dodawaj zimne masło cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje.

                                              Mąkę, jajka i bułkę tartą przypraw solą i pieprzem. Kanie panieruj najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smaż na klarowanym maśle na złoto-brązowy kolor z obu stron. Podawaj z sosem kaparowym.

                                              Wolnopieczony schab z sosem grzybowym - przepis

                                              Składniki na schab:

                                              • 1,2 kg cienkiego schaby,
                                                • sól i pieprz,
                                                  • 2-3 gałązki szałwii.
                                                    Sos grzybowy
                                                    Sos grzybowy
                                                    Sos grzybowy
                                                    Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                    Składniki na gulasz grzybowy:

                                                    • 1 kg leśnych grzybów,
                                                      • 60 g koncentratu pomidorowego,
                                                        • cebula,
                                                          • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki ,
                                                            • liść laurowy,
                                                              • 2 ziarenka ziela angielskiego,
                                                                • 2 ogórki kiszone, pokrojonych w słupki,
                                                                  • łyżeczka musztardy dijon,
                                                                    • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
                                                                      • pęczek natki pietruszki,
                                                                        • olej do smażenia,
                                                                          • sól i pieprz.

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Schab przypraw solą i pieprzem oraz obłóż listkami szałwii. Zapakuj próżniowo do specjalnego worka przy pomocy pakowarki i wstaw do rozgrzanego piekarnika do temperatury 62 st. C i piecz przez 2,5 godziny. Następnie po wyjęciu obsmaż z każdej strony i podawaj z wcześniej przygotowanym gulaszem grzybowym.

                                                                            Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oleju, aż się zeszkli. Dodaj pokrojone w duże kawałki grzyby i smaż razem przez około 10 minut. W trakcie dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Pod koniec smażenia dodaj mieloną paprykę i przez chwilę podsmażaj. Dodaj koncentrat pomidorowy wymieszany z 4 łyżkami wody.

                                                                            Całość duś na dużym ogniu, aż sos się zredukuje. Pod koniec dodaj musztardę oraz ogórki pokrojone w słupki. Przez chwilę jeszcze gotuj, przypraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

                                                                            "Picka", czyli smażona pizza z grzybami
                                                                            "Picka", czyli smażona pizza z grzybami
                                                                            "Picka", czyli smażona pizza z grzybami
                                                                            Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                            "Picka", czyli smażona pizza z grzybami - przepis

                                                                            Składniki:

                                                                            • 300 ml wody,
                                                                              • 5 g świeżych drożdży,
                                                                                • 450 g mąki pszennej typ 750,
                                                                                  • 10 g soli,
                                                                                    • litr oleju do smażenia,
                                                                                      • 300 g ricotty,
                                                                                        • 800 g grzybów leśnych: borowiki, podgrzybki i rydze,
                                                                                          • oliwa z oliwek,
                                                                                            • świeży tymianek.

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              Drożdże rozpuść w wodzie, dodaj mąkę i sól. Wymieszaj, aż składniki się połączą i wyrabiaj kilka minut na elastyczne i sprężyste ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 4 godziny. W połowie wyrastania złóż ciasto, aby je wzmocnić.

                                                                                              Po tym czasie podziel ciasto na 12 części, po około 110 g każda. Uformuj z nich kule, lekko spłaszcz i zostaw na 20 minut. W tym czasie rozgrzej w garnku olej do temperatury około 180 st. C.

                                                                                              Placki rozpłaszcz rękami na grubość około 0,5 cm i usmaż na rozgrzanym oleju przez 2-3 minut. Osusz na ręczniku papierowym.

                                                                                              Grzyby pokrój na kawałki i podsmaż na oliwie z dodatkiem tymianku. Pod koniec smażenia przypraw solą i pieprzem. Placki smaruj ricottą, na wierzch nałóż podsmażone grzyby, posyp świeżym tymiankiem i skrop oliwą z oliwek.

                                                                                              Zobacz także:

                                                                                              Autor: Teofila Siewko

                                                                                              Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana