Jak smażyć kanie? Co zrobić, żeby były idealne? Sprawdź nasze sposoby

Kanie w koszyku
Jak smażyć kanie? Co zrobić, żeby były idealne? Sprawdź nasze sposoby
Źródło: Minh Hoang Cong / 500px/Getty Images
Smażone kanie to przysmak wielu grzybiarzy, mają niepowtarzalny smak i aromat. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, ale warto przestrzegać kilku zasad, aby wyszły idealne. Sprawdź, jak smażyć kanie. 

Jak przygotować kanię do smażenia - mycie, namaczanie w mleku i inne techniki

Kani, jak większość grzybów, lepiej nie myć pod wodą ani nie moczyć. Znacznie lepszym sposobem jest dokładne oczyszczenie ich nożykiem lub specjalnym silikonowym pędzelkiem - ten nada się do wyczyszczenia blaszek. Jeżeli chcemy moczyć te grzyby, to powinno się to robić w mleku, jednak nie jest to obligatoryjne. Taki zabieg sprawi, że miąższ będzie bardziej miękki po usmażeniu - to przydatny trik przy starszych i bardziej zdrewniałych okazach. Wystarczy 15-30 minut moczenia kani w mleku, aby były pyszne. Większe i starsze grzyby można moczyć do 2 godzin.

Grzyby

Źródło: Dzień Dobry TVN
Grzybiarskie tipy
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Nietypowe grzyby w polskich lasach

Kolejnym trikiem na pyszne kanie jest właściwe ich doprawienie. Nie powinno się solić przed smażeniem, ponieważ grzyby puszczą sok i - zamiast usmażyć się na złoty kolor - zaczną się dusić we własnym sosie. 

Jak usmażyć kanię w panierce i bez panierki

Kanie w panierce przygotowuje się niemal identycznie jak kotlety, np. schabowe. Potrzebujemy do tego jajek, bułki tartej oraz oleju do smażenia. Oczyszczone grzyby moczymy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Można ponownie zamoczyć w jajku i bułce - wtedy panierka będzie grubsza, ale nie ma takiej konieczności. Następnie smażymy na złoty kolor. Po tym czasie zdejmujemy i przyprawiamy do smaku.

Kanie bez panierki jeszcze prościej usmażyć, a przy tym zachowamy więcej z aromatu. Grzyby tradycyjnie oczyścić i namoczyć w mleku, jeśli jest taka potrzeba. Następnie na patelni roztapiamy masło i doprawiamy je - solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Na takie masło kładziemy kapelusze kań i smażymy na złoty kolor z obu stron.

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Minh Hoang Cong / 500px/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana