W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy kucharkę i zwyciężczynię IX edycji Masterchefa Aleksandrę Juszkiewicz, która pokazała nam kilka sprawdzonych, kuchennych sposobów na pryskający olej.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Właściciele nadmorskich apartamentów wprowadzają zasady, zgodnie z którymi na terenie obiektów nie można samodzielnie smażyć ryb. Za złamanie tych zakazów grożą kary i to niemałe.
- Nie rozpuszczają się one w wodzie i tworzą w rurach trudne do usunięcia zatory, co może prowadzić do zapchania kanalizacji - poinformował rzecznik Zakładu Wodociągów i Kanalizacji w Łodzi.
Frytkownica bez oleju jest idealną propozycją dla osób, które cenią sobie zdrowe posiłki. Można w niej przyrządzić ulubione frytki czy mięso bez dodatku tłuszczu. Sprawdź, jak wybrać frytkownicę beztłuszczową – na co zwracać uwagę.
Boczniaki z purée, knysze z mięsem i warzywami oraz mini pączki serowe na owocach. To idealne na jesień, rozgrzewające oraz smaczne dania smażone i pieczone na oleju. Sprawdź, jak przyrządza je Andrzej Polan.
Stir fry to popularna w krajach Dalekiego Wschodu technika krótkiego, ale intensywnego smażenia. W ten sposób przygotowuje się dania z makaronem, ryżem, mięsem i warzywami. W technice stir fry ich składniki powinny być poddane lekkiej obróbce termicznej, by zachowały swoje wartości i świeży smak.
W kolejnej odsłonie serii "Reakcja łańcuchowa" Aneta Łańcuchowska rozprawiła się z mitami dotyczącymi smażenia. Czy w ogóle smażenie jest dla nas zdrowe? Które tłuszcze nadają się do smażenia, a które nie? I co z olejem kokosowym, o którym do niedawna pisano w samych superlatywach?
Kiszka ziemniaczana to specjał z Podlasia, ale nasz smakosz Mikołaj Rey zrobił i podał ją po francusku. Niestety przygotowanie tego specjału zajmuje sporo czasu, ale warto dla smaku. Zobaczcie, jak faszeruje się kiszkę ziemniaczaną!