smażenie

    smażenie

    Stir fry to popularna w krajach Dalekiego Wschodu technika krótkiego, ale intensywnego smażenia. W ten sposób przygotowuje się dania z makaronem, ryżem, mięsem i warzywami. W technice stir fry ich składniki powinny być poddane lekkiej obróbce termicznej, by zachowały swoje wartości i świeży smak.

    W kolejnej odsłonie serii "Reakcja łańcuchowa" Aneta Łańcuchowska rozprawiła się z mitami dotyczącymi smażenia. Czy w ogóle smażenie jest dla nas zdrowe? Które tłuszcze nadają się do smażenia, a które nie? I co z olejem kokosowym, o którym do niedawna pisano w samych superlatywach?

    Kiszka ziemniaczana to specjał z Podlasia, ale nasz smakosz Mikołaj Rey zrobił i podał ją po francusku. Niestety przygotowanie tego specjału zajmuje sporo czasu, ale warto dla smaku. Zobaczcie, jak faszeruje się kiszkę ziemniaczaną!