Nie wiesz, jakiego tłuszczu użyć do smażenia? Dietetyk rozwiewa wszelkie wątpliwości

Jakie tłuszcz najlepiej nadaj się do smażenia?
Jakie tłuszcz najlepiej nadaj się do smażenia?
Źródło: PeopleImages/Getty Images/Instagram

Choć smażenie nie jest najzdrowszym ze sposobów przygotowania posiłków, to spora część z nas wybiera właśnie taką formę obróbki. Aby zminimalizować szkody wywołane spożywaniem dużej ilości smażonych dań, trzeba wybierać tłuszcze, które najlepiej "znoszą" wysokie temperatury.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej.

DD_20231110_Olej_REP
Co zrobić, gdy pryska olej? Złote zasady dotyczące smażenia
Źródło: Dzień Dobry TVN

Tłuszcz do smażenia - co wybrać?

O smażeniu i tłuszczu, który będzie najlepszy do takiej obróbki, w swoim najnowszym poście napisał dr Michał Wrzosek, dietetyk. W ocenie specjalisty powinniśmy sięgnąć po taki produkt, który jest odporny na "szkodliwe przemiany związane z kontaktem z wodą, tlenem i temperaturą". - Czyli powinien mieć najlepszą odporność na utlenianie i powstawanie szkodliwych związków. Drugim ważnym parametrem jest punkt dymienia - czytamy we wpisie, który ekspert zamieścił na Instagramie.

Do postu dietetyk dołączył krótkie wideo, w którym podpowiada, jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia.

Na czym powinno się smażyć?

Z nagrania dowiadujemy się, że nie powinno się smażyć ani na maśle, ani na smalcu. - Utleniony cholesterol to zagrożenie dla zdrowia, dlatego nie smażymy na nich - tłumaczył dietetyk. Lepszym wyborem będzie olej kokosowy, ale w tym przypadku trzeba zachować umiar. - Ma punkt dymienia 180/200 stopni, ale ma dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc używaj go z umiarem - słyszymy na nagraniu.

Dobrym tłuszczem do smażenia będzie olej z awokado. - Dzięki wysokiemu punktowi dymienia, ok. 250 stopni, jest odporny na utlenianie i ma lekko maślany posmak, więc idealnie nadaje się do słodkich dań - tłumaczył specjalista.

Jednak zdaniem dr Michała Wrzoska do smażenia najlepiej nadaje się oliwa extra virgin. - W ciemnej szklanej butelce, nierafinowana, bo taka zawiera najwięcej ochronnych antyoksydantów i dzięki temu doskonale sprawdzi się na patelni - powiedział.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości