Choć smażenie nie jest najzdrowszym ze sposobów przygotowania posiłków, to spora część z nas wybiera właśnie taką formę obróbki. Aby zminimalizować szkody wywołane spożywaniem dużej ilości smażonych dań, trzeba wybierać tłuszcze, które najlepiej "znoszą" wysokie temperatury.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej.
Tłuszcz do smażenia - co wybrać?
O smażeniu i tłuszczu, który będzie najlepszy do takiej obróbki, w swoim najnowszym poście napisał dr Michał Wrzosek, dietetyk. W ocenie specjalisty powinniśmy sięgnąć po taki produkt, który jest odporny na "szkodliwe przemiany związane z kontaktem z wodą, tlenem i temperaturą". - Czyli powinien mieć najlepszą odporność na utlenianie i powstawanie szkodliwych związków. Drugim ważnym parametrem jest punkt dymienia - czytamy we wpisie, który ekspert zamieścił na Instagramie.
Do postu dietetyk dołączył krótkie wideo, w którym podpowiada, jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia.
Na czym powinno się smażyć?
Z nagrania dowiadujemy się, że nie powinno się smażyć ani na maśle, ani na smalcu. - Utleniony cholesterol to zagrożenie dla zdrowia, dlatego nie smażymy na nich - tłumaczył dietetyk. Lepszym wyborem będzie olej kokosowy, ale w tym przypadku trzeba zachować umiar. - Ma punkt dymienia 180/200 stopni, ale ma dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc używaj go z umiarem - słyszymy na nagraniu.
Dobrym tłuszczem do smażenia będzie olej z awokado. - Dzięki wysokiemu punktowi dymienia, ok. 250 stopni, jest odporny na utlenianie i ma lekko maślany posmak, więc idealnie nadaje się do słodkich dań - tłumaczył specjalista.
Jednak zdaniem dr Michała Wrzoska do smażenia najlepiej nadaje się oliwa extra virgin. - W ciemnej szklanej butelce, nierafinowana, bo taka zawiera najwięcej ochronnych antyoksydantów i dzięki temu doskonale sprawdzi się na patelni - powiedział.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Czy zielony listek jest zawsze eko? "Warzywa i owoce należy odpowiednio przygotować"
- Wybrano najzdrowszy owoc na świecie. Polacy mogą się nim raczyć przez cały rok
- Zdrowie zaczyna się w jelitach. Jak o nie zadbać?
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło: Instagram
Źródło zdjęcia głównego: PeopleImages/Getty Images/Instagram