Dalsza część tekstu znajduje się poniżej.
Tłuszcz do smażenia - co wybrać?
O smażeniu i tłuszczu, który będzie najlepszy do takiej obróbki, w swoim najnowszym poście napisał dr Michał Wrzosek, dietetyk. W ocenie specjalisty powinniśmy sięgnąć po taki produkt, który jest odporny na "szkodliwe przemiany związane z kontaktem z wodą, tlenem i temperaturą". - Czyli powinien mieć najlepszą odporność na utlenianie i powstawanie szkodliwych związków. Drugim ważnym parametrem jest punkt dymienia - czytamy we wpisie, który ekspert zamieścił na Instagramie.
Do postu dietetyk dołączył krótkie wideo, w którym podpowiada, jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia.
Na czym powinno się smażyć?
Z nagrania dowiadujemy się, że nie powinno się smażyć ani na maśle, ani na smalcu. - Utleniony cholesterol to zagrożenie dla zdrowia, dlatego nie smażymy na nich - tłumaczył dietetyk. Lepszym wyborem będzie olej kokosowy, ale w tym przypadku trzeba zachować umiar. - Ma punkt dymienia 180/200 stopni, ale ma dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc używaj go z umiarem - słyszymy na nagraniu.
Dobrym tłuszczem do smażenia będzie olej z awokado. - Dzięki wysokiemu punktowi dymienia, ok. 250 stopni, jest odporny na utlenianie i ma lekko maślany posmak, więc idealnie nadaje się do słodkich dań - tłumaczył specjalista.
Jednak zdaniem dr Michała Wrzoska do smażenia najlepiej nadaje się oliwa extra virgin. - W ciemnej szklanej butelce, nierafinowana, bo taka zawiera najwięcej ochronnych antyoksydantów i dzięki temu doskonale sprawdzi się na patelni - powiedział.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Czy zielony listek jest zawsze eko? "Warzywa i owoce należy odpowiednio przygotować"
- Wybrano najzdrowszy owoc na świecie. Polacy mogą się nim raczyć przez cały rok
- Zdrowie zaczyna się w jelitach. Jak o nie zadbać?
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło: Instagram
Źródło zdjęcia głównego: PeopleImages/Getty Images/Instagram