Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najzdrowsze owoce na świecie. Pomidor na szczycie listy
CDC, czyli Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom, opublikowało listę najzdrowszych owoców i warzyw. Na jej szczycie znalazły się pomidory.
- Pomidory są bogate w składniki odżywcze i stanowią doskonałe źródło przeciwutleniaczy, zwłaszcza likopenu, który wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca i nowotworów - tłumaczy cytowana przez magazyn "Woman's Health" dietetyczka Scott Keatley.
Likopen jest substancją bardzo dobrze wchłanianą przez ludzki organizm, szczególnie gdy pomidory są gotowane. - Sosy pomidorowe, pasty i zupy są świetnym wyborem pod względem spożycia składników odżywczych - zaznacza ekspertka.
Dietetyczka stwierdza również, że warto połączyć pomidory ze zdrowym tłuszczem, takim jak oliwa z oliwek. Spożywając je w takiej postaci, wchłaniamy najwięcej dobrych dla nas substancji. Regularne spożywanie pomidorów (świeżych, gotowanych, w sosach) może znacząco poprawić ogólny stan zdrowia, a także chronić przed chorobami przewlekłymi i wspierać prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Pomidor - owoc czy warzywo?
Z perspektywy botaniki pomidor jest klasyfikowany jako mięsista jagoda, co jednoznacznie czyni go owocem. Jednakże z uwagi na niską zawartość cukru oraz kulinarne zastosowanie, powszechnie zalicza się go do warzyw.
Zatem mimo iż botanicy uznają pomidory za owoce, większość ludzi, kierując się ich smakiem i zastosowaniem kulinarnym, twierdzi, że jest to warzywo. Dzieje się tak też dlatego, że pomidor pełni rolę dodatku do potraw, a nie jest spożywany w sposób typowy dla owoców, takich jak na przykład jabłka, maliny czy truskawki.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Od trzech pokoleń uprawiają pomidory. "Doszliśmy do skali 56 hektarów"
- Jaki rodzaj pomidora Polacy kochają najbardziej? "To związane z naszą tradycją"
- Ziemniaki i pomidory mogą być trujące. Kiedy na nie uważać? "Są przypadki śmiertelne"
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: sadyogrody.pl, womenshealthmag.com
Źródło zdjęcia głównego: Prostock-Studio/GettyImages