Ziemniaki i pomidory mogą być trujące. Kiedy na nie uważać? "Są przypadki śmiertelne"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czego nie wiemy o warzywach i owocach z talerza?
Czego nie wiemy o warzywach i owocach z talerza?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Trujący ziemniak lub pomidor? Okazuje się, że część warzyw obecnych na naszych talerzach natura uzbroiła w silne toksyny, które w określonych okolicznościach mogą nam poważnie zaszkodzić. O tym, kiedy to co jadalne staje się niejadalne, porozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z dietetyczką kliniczną Pauliną Ihnatowicz.   

Trujące warzywa - ziemniaki i pomidory

Od przeszło 20 lat Ogród Botaniczny w Hamburgu przygotowuje zestawienie najbardziej trujących roślin roku. W ostatniej edycji miejsce pierwsze zajęła wisteria, czyli popularne, także w polskich ogrodach, pnącze. W latach ubiegłych jednak o miano najbardziej toksycznych ziemniak bił się z pietruszką. Czy warto więc zrezygnować z goszczących tak często w naszych domach kartofli?

- Powinniśmy je jeść, ale nie wtedy, kiedy są zielone i nie z pędami. Unikać, jeżeli są zielone i z pędami, szczególnie warstwy skórki, czyli wtedy musimy obrać je jak najbardziej się da, dlatego że tam znajduje się taka substancja, która jest trucizną - solanina. Nawet są przypadki śmiertelne po spożyciu solaniny - ostrzega dietetyczka kliniczna Paulina Ihnatowicz.

Zielone pomidory znowu mają tomatynę i ta tomatyna również jest trucizną, która spożyta w nadmiarze będzie powodowała problemy z przewodem pokarmowym, ale i oddechowym. Jeżeli już chcemy je zjeść, to powinnyśmy je usmażyć, upiec, poddać jakiejś obróbce termicznej
- dodaje ekspertka.

Trujące właściwości owoców i orzechów

Gościni Dzień Dobry TVN wśród owoców, których poszczególne składniki mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie, wymieniła m.in. brzoskwinie oraz morele, a dokładniej ich pestki. - Jeżeli połkniemy przypadkiem, to nic się nie wydarzy, natomiast gdyby to się działo regularnie, w większej liczbie, to już wtedy możemy mieć te objawy - uświadamia dietetyczka.

Paulina Ihnatowicz wskazuje, że równie niebezpieczne mogą okazać się orzechy makadamia, które są źródłem tzw. amigdaliny. Pełną listę warzyw i owoców z trującymi właściwościami znajdziesz w naszym wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

Autor: Berenika Olesińska

Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana