Trujące warzywa - ziemniaki i pomidory
Od przeszło 20 lat Ogród Botaniczny w Hamburgu przygotowuje zestawienie najbardziej trujących roślin roku. W ostatniej edycji miejsce pierwsze zajęła wisteria, czyli popularne, także w polskich ogrodach, pnącze. W latach ubiegłych jednak o miano najbardziej toksycznych ziemniak bił się z pietruszką. Czy warto więc zrezygnować z goszczących tak często w naszych domach kartofli?
- Powinniśmy je jeść, ale nie wtedy, kiedy są zielone i nie z pędami. Unikać, jeżeli są zielone i z pędami, szczególnie warstwy skórki, czyli wtedy musimy obrać je jak najbardziej się da, dlatego że tam znajduje się taka substancja, która jest trucizną - solanina. Nawet są przypadki śmiertelne po spożyciu solaniny - ostrzega dietetyczka kliniczna Paulina Ihnatowicz.
Zielone pomidory znowu mają tomatynę i ta tomatyna również jest trucizną, która spożyta w nadmiarze będzie powodowała problemy z przewodem pokarmowym, ale i oddechowym. Jeżeli już chcemy je zjeść, to powinnyśmy je usmażyć, upiec, poddać jakiejś obróbce termicznej
Trujące właściwości owoców i orzechów
Gościni Dzień Dobry TVN wśród owoców, których poszczególne składniki mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie, wymieniła m.in. brzoskwinie oraz morele, a dokładniej ich pestki. - Jeżeli połkniemy przypadkiem, to nic się nie wydarzy, natomiast gdyby to się działo regularnie, w większej liczbie, to już wtedy możemy mieć te objawy - uświadamia dietetyczka.
Paulina Ihnatowicz wskazuje, że równie niebezpieczne mogą okazać się orzechy makadamia, które są źródłem tzw. amigdaliny. Pełną listę warzyw i owoców z trującymi właściwościami znajdziesz w naszym wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Smak czekolady i ananasa, konsystencja masła. Owoce, w których istnienie trudno uwierzyć
- Ile kalorii mają pączki? Jak na ich kaloryczność wpływa lukier i różne nadzienia?
- Recepta na długowieczność – co łączy ludzi, którzy przeżyli ponad 100 lat?
Autor: Berenika Olesińska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News