Ziemniaki i pomidory mogą być trujące. Kiedy na nie uważać? "Są przypadki śmiertelne"

Ziemniaki i pomidory mogą być trujące. "Są przypadki śmiertelne"
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czego nie wiemy o warzywach i owocach z talerza?
Czego nie wiemy o warzywach i owocach z talerza?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta

Trujący ziemniak lub pomidor? Okazuje się, że część warzyw obecnych na naszych talerzach natura uzbroiła w silne toksyny, które w określonych okolicznościach mogą nam poważnie zaszkodzić. O tym, kiedy to co jadalne staje się niejadalne, porozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z dietetyczką kliniczną Pauliną Ihnatowicz.   

Trujące warzywa - ziemniaki i pomidory

Od przeszło 20 lat Ogród Botaniczny w Hamburgu przygotowuje zestawienie najbardziej trujących roślin roku. W ostatniej edycji miejsce pierwsze zajęła wisteria, czyli popularne, także w polskich ogrodach, pnącze. W latach ubiegłych jednak o miano najbardziej toksycznych ziemniak bił się z pietruszką. Czy warto więc zrezygnować z goszczących tak często w naszych domach kartofli?

- Powinniśmy je jeść, ale nie wtedy, kiedy są zielone i nie z pędami. Unikać, jeżeli są zielone i z pędami, szczególnie warstwy skórki, czyli wtedy musimy obrać je jak najbardziej się da, dlatego że tam znajduje się taka substancja, która jest trucizną - solanina. Nawet są przypadki śmiertelne po spożyciu solaniny - ostrzega dietetyczka kliniczna Paulina Ihnatowicz.

Zielone pomidory znowu mają tomatynę i ta tomatyna również jest trucizną, która spożyta w nadmiarze będzie powodowała problemy z przewodem pokarmowym, ale i oddechowym. Jeżeli już chcemy je zjeść, to powinnyśmy je usmażyć, upiec, poddać jakiejś obróbce termicznej
- dodaje ekspertka.

Trujące właściwości owoców i orzechów

Gościni Dzień Dobry TVN wśród owoców, których poszczególne składniki mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie, wymieniła m.in. brzoskwinie oraz morele, a dokładniej ich pestki. - Jeżeli połkniemy przypadkiem, to nic się nie wydarzy, natomiast gdyby to się działo regularnie, w większej liczbie, to już wtedy możemy mieć te objawy - uświadamia dietetyczka.

Paulina Ihnatowicz wskazuje, że równie niebezpieczne mogą okazać się orzechy makadamia, które są źródłem tzw. amigdaliny. Pełną listę warzyw i owoców z trującymi właściwościami znajdziesz w naszym wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości