Jaki rodzaj pomidora Polacy kochają najbardziej? "To związane z naszą tradycją"

Pomidory - co o nich wiemy, jakie są odmiany?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pomidorowy zawrót głowy
Pomidorowy zawrót głowy
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Kasza czy ziemniaki?
Kasza czy ziemniaki?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Zdrowe grillowanie
Zdrowe grillowanie
Jakie ryby warto jeść?
Jakie ryby warto jeść?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak mądrze kupować?
Jak mądrze kupować?
Zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Istnieje wiele odmian pomidorów, a każda z nich może mieć różne zastosowania kulinarne. Niektóre świetnie sprawdzą się na kanapce, a inne będą idealnym składnikiem sałatek. Jakie korzyści zdrowotne czerpiemy z systematycznego spożywania tych warzyw? Czym jest zawarty w nich likopen? O tym w Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy z dietetyczką Anetą Łańcuchowską oraz specjalistką ds. pomidora Anną Słowińską.

Pomidorowy ulubieniec Polaków

Anna Słowińska pracuje w firmie, która zajmuje się produkcją nasion pomidorów. Proces ten przebiega od tzw. zera i polega na tym, że eksperci genetycznie dopasowują odmiany pomidora do potrzeb krajowych i zagranicznych rynków oraz konsumenta. - Globalnie mamy około 7 tysięcy odmian, natomiast dopiero około 2% są w użyciu - uświadamia gościni Dzień Dobry TVN.

Specjalistka ds. pomidorów przy okazji podzieliła się swoją wiedzą na temat smakowych upodobań naszych rodaków. - Rodzajem, który najbardziej Polacy lubią, są pomidory malinowe. Jest to związane trochę z naszą tradycją i powrotem do dzieciństwa, do tego smaku. Poza tym jesteśmy krajem, który preferuje kanapki z pomidorem. (...) Ta skórka jest taka pergaminowa, delikatna, więc na kanapce ona nam nie przeszkadza, nie zostaje między zębami - tłumaczy Anna Słowińska.

Korzyści jedzenia pomidorów

W Dzień Dobry TVN spojrzeliśmy na pomidory również pod względem zdrowotnym, nie skupiając się jedynie na ich walorach smakowych. Swoimi eksperckimi kompetencjami w tej dziedzinie pochwaliła się dietetyczka Aneta Łańcuchowska, która przybliżyła widzom skład omawianych warzyw.

- W 95% pomidory z reguły składają się z wody. W 5% są węglowodany plus błonnik. (...) W jednym pomidorze mamy 1,5 g błonnika, czyli możemy powiedzieć, że pomidory mają właściwości takie przeciwzaparciowe. Jednocześnie poprawiają perystaltykę jelit. Ale to, co jest dla mnie najważniejsze, to to, że one zawierają w sobie likopen. To jest ten składnik naszej diety, który niesamowicie dobrze wpływa na obniżenie ciśnienia naszej krwi. Obniża również cukier w organizmie - wymienia specjalistka.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości