Pomidorowy ulubieniec Polaków
Anna Słowińska pracuje w firmie, która zajmuje się produkcją nasion pomidorów. Proces ten przebiega od tzw. zera i polega na tym, że eksperci genetycznie dopasowują odmiany pomidora do potrzeb krajowych i zagranicznych rynków oraz konsumenta. - Globalnie mamy około 7 tysięcy odmian, natomiast dopiero około 2% są w użyciu - uświadamia gościni Dzień Dobry TVN.
Specjalistka ds. pomidorów przy okazji podzieliła się swoją wiedzą na temat smakowych upodobań naszych rodaków. - Rodzajem, który najbardziej Polacy lubią, są pomidory malinowe. Jest to związane trochę z naszą tradycją i powrotem do dzieciństwa, do tego smaku. Poza tym jesteśmy krajem, który preferuje kanapki z pomidorem. (...) Ta skórka jest taka pergaminowa, delikatna, więc na kanapce ona nam nie przeszkadza, nie zostaje między zębami - tłumaczy Anna Słowińska.
Korzyści jedzenia pomidorów
W Dzień Dobry TVN spojrzeliśmy na pomidory również pod względem zdrowotnym, nie skupiając się jedynie na ich walorach smakowych. Swoimi eksperckimi kompetencjami w tej dziedzinie pochwaliła się dietetyczka Aneta Łańcuchowska, która przybliżyła widzom skład omawianych warzyw.
- W 95% pomidory z reguły składają się z wody. W 5% są węglowodany plus błonnik. (...) W jednym pomidorze mamy 1,5 g błonnika, czyli możemy powiedzieć, że pomidory mają właściwości takie przeciwzaparciowe. Jednocześnie poprawiają perystaltykę jelit. Ale to, co jest dla mnie najważniejsze, to to, że one zawierają w sobie likopen. To jest ten składnik naszej diety, który niesamowicie dobrze wpływa na obniżenie ciśnienia naszej krwi. Obniża również cukier w organizmie - wymienia specjalistka.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Woda wodzie nierówna. Jak wybrać tę najlepszą?
- Czy odżywka białkowa to zdrowe źródło białka? Wyjaśniają dietetyczka i trener
- Rzepak to nie tylko olej do smażenia. "Delikatny napar będzie bardzo dla nas korzystny"
Autor: Berenika Olesińska
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News