Co warto wiedzieć o rzepaku?
Rzepak jest rośliną ozimą i wysiewa się go rok wcześniej. - Kwitnie przeważnie od połowy kwietnia do połowy maja, w tym roku wyjątkowo trochę wcześniej, bo mamy taki specyficzny rok, kiedy bardzo wcześnie były wysokie temperatury - powiedziała w Dzień Dobry TVN Krystyna Pogoń.
- Rzepak jest trzecią najważniejszą rośliną oleistą na świecie. Jest bardzo zdrowym tłuszczem o wysokich właściwościach prozdrowotnych, [...] ma bardzo dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest więc takim odpowiednikiem oliwy rosnącym w naszej strefie klimatycznej. Jest to świetny olej do jedzenia na surowo, jak i bardzo dobrze nadaje się do smażenia - tłumaczyła dietetyczka.
Warto dodać, że to, co zostaje z rzepaku po wytłoczeniu oleju, służy jako pokarm dla zwierząt.
Co można zrobić z rzepaku?
Kwiaty rzepaku mogą być traktowane, jak zioło lecznicze. - Możemy przygotować susz. Następnie z tego suszu możemy wykonać różnego rodzaju preparaty lecznicze. Na przykład możemy wykonać napar - wyjaśniła Krystyna Pogoń.
Aby go przygotować, do naczynia wsypujemy dwie czubate łyżeczki suszu, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. - Można go użyć do płukania jamy ustnej, będzie świetny w zapaleniach gardła, w infekcjach dróg oddechowych. Możemy go też wypić. Bardzo dobrze działa ochronnie na nasz układ pokarmowy, jeżeli mamy problemy z trawieniem, jeżeli mamy problemy ze stanami zapalnymi w przewodzie pokarmowym, to taki delikatny napar z rzepaku będzie bardzo dla nas korzystny - dodała.
Co jeszcze można wyczarować z rzepaku? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Czego możesz nie wiedzieć o rzepaku? "To jest zaskoczenie dla wielu osób"
- Mikołaj Rey z wizytą na polu rzepaku. Rolnik: „To jest nasze złoto narodowe”
- Zaczynamy sezon na rzepiary. Jak robić sobie zdjęcia w rzepaku?
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN