Rzepak to nie tylko olej do smażenia. "Delikatny napar będzie bardzo dla nas korzystny"

Co można zrobić z rzepaku?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Co można wyczarować z rzepaku?
Co można wyczarować z rzepaku?
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Rzepak to roślina, która kojarzy nam się przede wszystkim z olejem. Tymczasem jej zastosowanie jest znacznie szersze. Do czego można wykorzystać rzepak? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dietetyczka Krystyna Pogoń.

Co warto wiedzieć o rzepaku?

Rzepak jest rośliną ozimą i wysiewa się go rok wcześniej. - Kwitnie przeważnie od połowy kwietnia do połowy maja, w tym roku wyjątkowo trochę wcześniej, bo mamy taki specyficzny rok, kiedy bardzo wcześnie były wysokie temperatury - powiedziała w Dzień Dobry TVN Krystyna Pogoń.

- Rzepak jest trzecią najważniejszą rośliną oleistą na świecie. Jest bardzo zdrowym tłuszczem o wysokich właściwościach prozdrowotnych, [...] ma bardzo dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest więc takim odpowiednikiem oliwy rosnącym w naszej strefie klimatycznej. Jest to świetny olej do jedzenia na surowo, jak i bardzo dobrze nadaje się do smażenia - tłumaczyła dietetyczka.

Warto dodać, że to, co zostaje z rzepaku po wytłoczeniu oleju, służy jako pokarm dla zwierząt.

Co można zrobić z rzepaku?

Kwiaty rzepaku mogą być traktowane, jak zioło lecznicze. - Możemy przygotować susz. Następnie z tego suszu możemy wykonać różnego rodzaju preparaty lecznicze. Na przykład możemy wykonać napar - wyjaśniła Krystyna Pogoń.

Aby go przygotować, do naczynia wsypujemy dwie czubate łyżeczki suszu, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. - Można go użyć do płukania jamy ustnej, będzie świetny w zapaleniach gardła, w infekcjach dróg oddechowych. Możemy go też wypić. Bardzo dobrze działa ochronnie na nasz układ pokarmowy, jeżeli mamy problemy z trawieniem, jeżeli mamy problemy ze stanami zapalnymi w przewodzie pokarmowym, to taki delikatny napar z rzepaku będzie bardzo dla nas korzystny - dodała.

Co jeszcze można wyczarować z rzepaku? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości