Rzepak to roślina, która kojarzy nam się przede wszystkim z olejem. Tymczasem jej zastosowanie jest znacznie szersze.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
W studiu Dzień Dobry TVN Sebastian Olma pokazał kilka sposobów na wykorzystanie oleju rzepakowego, czyli szalenie zdrowego składnika w codziennej diecie. Sprawdź przepisy na pieczonego pstrąga z grillowana papryką, dyniowe kopytka oraz gazpacho z suszonymi pomidorami.
Olejowanie włosów na sucho i na mokro z użyciem naturalnych olejków pomaga w ich ochronie przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Oleje do olejowania włosów zabezpieczają je i wspomagają ich odbudowę, czego efektem są zdrowe, piękne i lśniące włosy.
Polska rzepakiem stoi. Nie wszyscy wiedzą, że nasz kraj jest jednym z największych na świecie producentów tej rośliny. To z niej powstaje lubiany i używany w wielu kuchniach olej rzepakowy. Same pole natomiast, na których bywa uprawiana, stały się ostatnio ulubionym miejscem wielu znanych osób.
Jakiś czas temu pojawiła się informacja, że olej rzepakowy jest szkodliwy dla mózgu. Czy to prawda? Jaka dieta jest dobra dla mózgu? Czy rzeczywiście popularny ostatnio olej kokosowy jest rzeczywiście taki zdrowy? Zapytaliśmy o to dietetyczkę Annę Radowicką.
Jak rozpoznać dobry olej? Dlaczego naturalny olej rzepakowy ma kolor brązowy? Olej powinien być tłoczony na zimno czy na ciepło? Czy jest zdrowy? Do czego można stosować olej tłoczony na zimno? Czy nadaje się do smażenia? O właściwościach "rzepakowego złota" w studiu Dzień Dobry TVN opowiedział smakosz Mikołaj Rey.