olej rzepakowy

    Na olej w potrawach większość z nas patrzy trochę po macoszemu. To poważny błąd, szczególnie jeśli myślimy o olejach roślinnych, w tym naszym rodzimym oleju rzepakowym. Jakie są korzyści z wprowadzenia go do codziennej diety?

    Zapraszamy na czat z ekspertem.

    Szukasz pomysłów na pyszne, wiosenne posiłki dla całej rodziny? W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali je Andrzej Polan i Monika Mrozowska. Tym razem postawili na olej rzepakowy idealny do smażenia, gotowania i pieczenia. Użyli go do przygotowania nadziewanych pieczarek, fileta z kurczaka z warzywnym kremem, ciasta ucieranego z serem i owocami.

    Olejowanie włosów na sucho i na mokro z użyciem naturalnych olejków pomaga w ich ochronie przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Oleje do olejowania włosów zabezpieczają je i wspomagają ich odbudowę, czego efektem są zdrowe, piękne i lśniące włosy.

    Polska rzepakiem stoi. Nie wszyscy wiedzą, że nasz kraj jest jednym z największych na świecie producentów tej rośliny. To z niej powstaje lubiany i używany w wielu kuchniach olej rzepakowy. Same pole natomiast, na których bywa uprawiana, stały się ostatnio ulubionym miejscem wielu znanych osób.

    Jakiś czas temu pojawiła się informacja, że olej rzepakowy jest szkodliwy dla mózgu. Czy to prawda? Jaka dieta jest dobra dla mózgu? Czy rzeczywiście popularny ostatnio olej kokosowy jest rzeczywiście taki zdrowy? Zapytaliśmy o to dietetyczkę Annę Radowicką.

    Jak rozpoznać dobry olej? Dlaczego naturalny olej rzepakowy ma kolor brązowy? Olej powinien być tłoczony na zimno czy na ciepło? Czy jest zdrowy? Do czego można stosować olej tłoczony na zimno? Czy nadaje się do smażenia? O właściwościach "rzepakowego złota" w studiu Dzień Dobry TVN opowiedział smakosz Mikołaj Rey.