Polska rzepakiem stoi. Nie wszyscy wiedzą, że nasz kraj jest jednym z największych na świecie producentów tej rośliny. To z niej powstaje lubiany i używany w wielu kuchniach olej rzepakowy. Same pole natomiast, na których bywa uprawiana, stały się ostatnio ulubionym miejscem wielu znanych osób.
Rzepak – złoto narodowe
On się pojawił, myślę, że jakieś 200 lat temu. Wszyscy go na Rotoczu polubili. Polubili go za smak, za zapach, za taką ogólnodostępność, że jak się posiało, to dużo wychodziło. (…) To strategiczna roślina rolnicza, która powoduje, że Polska jest jednym z największych producentów rzepaku na świecie. To jest nasze złoto narodowe
Olej rzepakowy – jak powstaje?
Tutaj będziemy mielić to na płatki. To – to znaczy rzepak. (…) Takie piękne płatki wyszły. Jest pół pieca, tak że będzie nam się dobrze to podgrzewało. Temperatura powinna być taka nie za bardzo, tak żebyśmy mogli w to rękę włożyć i by nam się nie poparzyła. To jest właśnie robienie oleju na zimno. Wymieszamy wodę z płatkami i stawiamy