Dom

Mikołaj Rey pije sok z pokrzywy i zwiedza ekologiczne gospodarstwo. "Piękna ta nasza Polska"

"Rey na wiosennych żniwach", reporter: Ł. Kowalski, J. Piasecka 

440 lat temu Mikołaj Rej napisał „Żywot człowieka poczciwego”. W 2020 roku jego daleki potomek, Mikołay Rey, udowadania, że wciąż przyświecają nam te same wartości - prostota i życie w zgodzie z naturą dają prawdziwe szczęście. Żywy dowód? Rodzina Rolników, która prowadzi gospodarstwo ekologiczne. 

Rey na przedwczesnych wiosennych żniwach

Na pograniczu Beskidu i Bieszczad mieszka rodzina Rolników, która zajmuje się gospodarstwem ekologicznym, a w szczególności - uprawą starych odmian zboża. W pięknych okolicznościach przyrody odwiedził ich Mikolaj Rey, by dowiedzieć się, jak się mają wiosenne żniwa. 

Jesteśmy na powierzchni uprawy pszenicy samopszy, najstarszego gatunku pszenicy. Ta trawa nie może być większa niż 30 cm przed fazą kłoszenia. W tej fazie wzrostu jest najlepszym źródłem chlorofilu. To także dobry zamiennik, jeśli potrzebujemy białka – w 100 g soku wyciśniętego z tej trawy, jest 25 proc. białka. Najsilniejsze zwierzęta na świecie jedzą właśnie trawę

- opowiada w materiale Tadeusz Rolnik. 

Agnieszka Rolnik, żona pana Tadeusza, zrywa zaś kwiat z mniszka, który jest dobry na przeziębienia i na wątrobę. A do tego jaki smaczny! 

Z całego mniszka, czyli z korzenia, liścia i kwiatu można wycisnąć sok, Od razu mieszamy go z miodem, wlewamy do foremek na lód, mrozimy i dodajemy do sorbetu

- wyjaśnia. 

W obowiązkach na gospodarce towarzyszą mu żona i syn, Abraham, który na co dzień zajmuje się przede wszystkim królikami. 

To przyjemna praca, w naturze ze zwierzętami

- mówi Rolnik i dodaje, że zwierzęta to naturalny barometr, zawsze wiedzą wcześniej, jaka będzie pogoda. 

Zwierzęta są również bardzo ważne w gospodarstwach, szczególnie w ekologicznych, bo są doskonałym źródłem obornika, czyli nawozu naturalnego składającego się z przefermentowanego kału, moczu zwierząt i ściółki

- dodaje Tadeusz. 

Mikołaj Rey wspólnie z rodziną Rolników nauczył się też, jak bez ryzyka poparzenia zrywać, a nawet jeść pokrzywę. To bardzo przydatna umiejętność, ponieważ pokrzywa ma wiele właściwości, oczyszcza krew. 

Pan Tadeusz pokazał również, jak zrobić „życiodajne witaminy babci Zosi” – wystarczy wycisnąć pokrzywę, dodać cytrynę, kostki lodu i miód. 

Stare zboża w ekologicznym gospodarstwie 

Mikołaj Rey zapytał również właściciela gospodarstwa o jego największą dumę. Skąd wziął się pomysł, żeby zacząć uprawiać stare zboża? 

Zacząłem przygodę z gruntem od wzbogacania pożytków pszczelich, to był nostrzyk, roślina miododajna i marzyłam, żeby mieć te stare odmiany zbóż. W tym momencie u nas jest 20 gatunków starych odmian zbóż z banku genów

- odpowiada Pan Tadeusz. 

Jak rodzina Rolników radzi sobie z tak dużą ilością pracy? Czy w ogóle mają czas dla siebie?

Zawsze znajdziemy czas dla siebie i dla dzieci

- powiedziała Agnieszka Rolnik. 

Obejrzyjcie niezwykły materiał z udziałem Mikołaja Reya - rozkochacie się w Polsce na nowo.

Zobacz także:

„Zabawa w chowanego”. Premiera filmu braci Sekielskich. „Wstrząsające jest to, że do molestowania dochodziło w rodzinnym domu”

Aleksandra Kurzak podczas pandemii ujawniła kolejny talent. „Jak sobie sama nie zrobię, to nikt mi nie dogodzi”

Ava Max – gwiazda pop była prześladowana w dzieciństwie: "Zwierzyłam się mamie, że jestem bliska zrobienia sobie krzywdy"

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Co sądzisz o tym artykule?
66
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0