Siemię lniane - tak samo zdrowe jak nasiona chia, ale dużo tańsze

Jakiś czas temu, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, bardzo modne stały się pochodzące z Ameryki Południowej nasiona chia. Ale mamy w naszej polskiej kuchni coś, co jest równie zdrowe, jeszcze mniej kaloryczne i tańsze. Mowa o polskim lnie, a dokładnie jego nasionach, czyli siemieniu lnianym.

Właściwości prozdrowotne siemienia lnianego

Nasiona lnu, zwane siemieniem lnianym mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Zawdzięczają to zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 i błonnika. Te pierwsze wspierają funkcjonowanie układu krążenia, zmniejszają stany zapalne, redukują ryzyko miażdżycy oraz zakrzepów, wpływają pozytywnie na pracę mózgu i pamięć, a także chronią przed nowotworami.

Błonnik natomiast obniża poziom cukru i glukozy we krwi (łyżka siemienia lnianego to 8-12 proc. jego dziennego zapotrzebowania). Działa również ochronnie na śluzówkę układu trawienia, szczególnie przy podrażnieniach i stanach zapalnych, a nawet w przypadku problemów jelita drażliwego.

Nasiona lnu zawierają także lignany mające działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe. Wpływają one też pozytywnie na układ krążenia, redukują ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową i miażdżycę. Łagodnie regulują pracę układu hormonalnego, dlatego są polecane kobietom w okresie menopauzy. Przyczyniają się również do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu LDL oraz glukozy we krwi, chronią przed osteoporozą oraz hamują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych.

Zastosowanie siemienia w kuchni

Nasiona lnu przed spożyciem najlepiej zmielić, bo wtedy wydobywa się z nich cenne składniki. Warto też pamiętać, że siemię lniane nie lubi obróbki na ciepło, ponieważ - jak powiedziała Kornelia Westergaard, biotechnolog i psychodietetyk - "kwasy omega-3 nie są stabilne w wysokiej temperaturze".

Przepisy:

Eliksir zdrowia i długowieczności

Składniki:

  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • woda

Przygotowanie:

Siemię lniane zalać letnią (przegotowaną) wodą i zamieszać.

Eliksir najlepiej pić rano lub między posiłkami. Jest bardzo smaczny, poprawia przemianę materii i poniekąd wspomaga odchudzanie, ponieważ wypełnia żołądek i mamy mniejszy apetyt

- powiedziała Kornelia Westergaard.

Posypka do sałatek z siemieniem

Składniki:

  • siemię lniane
  • pestki słonecznika
  • pestki dyni i/lub orzechy

Przygotowanie:

Zmielić w młynku do kawy siemię lniane i zmieszać z rozdrobnionymi pestkami słonecznika, dyni i/lub orzechów - posypywać sałatki dla smaku i dekoracji.

Dressing z siemieniem do sałatek

Składniki:

  • 2 łyżki oleju lnianego
  • łyżeczka miodu
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • szczypta pieprzu i soli
  • 2 łyżki zimnej wody (przefiltrowanej)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu balsamicznego

Przygotowanie:

Wymieszać wszystkie składniki i polać np. wiosenną sałatkę.

Spoiwo do potraw (zamiennik jajka)

Składniki:

  • łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie:

Zmieszać siemię lniane z wodą. Odstawić na kilka minut i - zamiast jajka - używać do sklejania np. placków i kotlecików.

Pieczone talarki z kiszonej kapusty z siemieniem lnianym

  • 500 g kiszonej kapusty posiekanej
  • 4-6 ziemniaki starte na grubych oczkach
  • 2-3 marchewki startej na grubych oczkach
  • 2 jajka lub 2 łyżki siemienia lnianego wymieszonego z 6 łyżkami wody
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżonego
  • pieprz, sól do smaku
  • siemię lniane do dekoracji

Przygotowanie:

Zmieszać posiekaną kapustę, starte ziemniaki, marchewkę, cebulę i jajka (lub wymieszane z wodą siemię lniane). Doprawić przyprawami i wyrobić masę. Formować kotleciki, ułożyć na blachę wyłożoną papierem, posypać siemieniem lnianym i piec w 180 st. C przez 30 minut, po czym odwrócić na drugą stronę i dopiec przez 10 min.

Lniane kruche chlebki

Składniki:

  • 200 g siemienia lnianego
  • 100 g nasion słonecznika, pestek dyni i sezamu
  • 2 łyżki łuski nasiennej babki jajowatej
  • opcjonalnie przyprawy: papryka wędzona, kmin rzymski, sól

Przygotowanie:

Nasiona zalać wodą i odstawić na godzinę do napęcznienia. Częściowo zblendować, wylać na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Uformować cienką warstwę i suszyć w piekarniku w 100 st. C przez 2-3 godziny, odwracając chlebki pod koniec pieczenia.

Można je jeść zamiast chipsów

- stwierdziła Kornelia Westergaard.

>>> Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

podziel się:

Pozostałe wiadomości