Gorgonzola DOP – doskonały dodatek do dań
Istnieją dwa typy włoskiego sera: łagodna i maślana Gorgonzola DOP dolce oraz bardziej charakterystyczna i ostrzejsza Gorgonzola DOP Piccante. Jest cenionym składnikiem w kuchni ze względu na charakterystyczny smak, a zarazem uniwersalność. Pysznie komponuje się z makaronami, ryżem, może też być składnikiem pizzy. Będzie idealnym dodatkiem do kremowych sosów i dipów. Świetnie smakuje w ciepłych daniach, jak i tych podawanych na zimno – w sałatkach, koreczkach, tartaletkach lub na desce serów. Pasuje także do owoców, m.in. gruszek, winogron czy fig, ale też do miodu, tworząc niepowtarzalny słodko-słony miks.
Tym razem proponujemy przygotować danie, w którym pierwsze skrzypce będzie grać aksamitny dip na bazie Gorgonzoli DOP dolce. Wspaniale kontrastuje z chrupiącymi skrzydełkami kurczaka, słodyczą pieczonej kukurydzy i świeżą pietruszką. Całość uzupełniają brokuły podsmażone w oleju chilli, które dodają daniu lekko pikantnego akcentu. To połączenie proste, ale niezwykle efektowne. Sprawdzi się jako smakołyk serwowany podczas kolacji we dwoje czy na spotkaniu ze znajomymi.
Pieczone skrzydełka z kurczaka z dipem z Gorgonzoli DOP dolce, pieczoną kukurydzą i pietruszką
Składniki:
- 10 sztuk skrzydełek z kurczaka,
- 1 kolba kukurydzy,
- 1-1,5 łyżki oleju roślinnego,
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej,
- ulubione przyprawy do smaku,
- 30 g Gorgonzoli DOP dolce,
- 40 g serka śmietankowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka oliwy,
- 1 łyżeczka posiekanej pietruszki,
- 6-8 gałązek brokułu,
- 1 łyżka oleju chilli,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Skrzydełka wrzuć do miski i dodaj ulubione przyprawy, np. imbir, czosnek, papryka słodka, papryka wędzona, pieprz cytrynowy. Wlej olej i porządnie wymieszaj. Dodaj proszek do pieczenia oraz skrobię i jeszcze wymieszaj.
2. Kukurydzę pokrojoną na żeberka dodaj do miski i wymieszaj z olejem i przyprawami.
3. Kurczaka i kukurydzę wyłóż na blaszkę. Piecz około 15-20 min w 200 stopniach C. Po tym czasie przewróć produkty na drugą stronę i piecz jeszcze 10 minut.
4. Posiekaj pietruszkę. Następnie do kielicha blendera dodaj Gorgonzolę DOP dolce, serek śmietankowy, sok z cytryny, sól, pieprz i odrobinę oliwy. Blenduj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
5. Gałązki brokułu zblanszuj w gotującej się wodzie około 2 min. Następnie przełóż do zimnej wody, żeby zatrzymać proces gotowania. Osusz i podsmaż na patelni w oleju chilli przez około 2 minuty.
6. Upieczonego kurczaka i kukurydzę wyłóż na talerz. Dodaj brokuły. Posyp pietruszką i podawaj z aromatycznym Gorgonzola DOP dipem.
Gotowe. To danie zachwyca różnorodnością smaków i struktur. Smacznego!