Materiał promocyjny

Pieczone skrzydełka z kurczaka z dipem z Gorgonzoli DOP dolce, pieczoną kukurydzą i pietruszką. Smak tego dania cię zachwyci

Pieczone skrzydełka z kurczaka z dipem z Gorgonzoli DOP dolce, pieczoną kukurydzą i pietruszką
Pieczone skrzydełka z kurczaka z dipem z Gorgonzoli DOP dolce, pieczoną kukurydzą i pietruszką
Gorgonzola DOP to jeden z najbardziej wyrazistych serów świata. Jest kremowa, aromatyczna i pełna charakteru, a niebiesko-zielone żyłki pleśni, które ją pokrywają, nadają intensywny, głęboki smak i delikatną ostrość. Włoski ser idealnie pasuje do wielu potraw. Tym razem proponujemy zestawić gorgonzolę z pieczonymi skrzydełkami kurczaka, warzywami i wyśmienitym dipem. Poznaj prosty przepis.

Gorgonzola DOP – doskonały dodatek do dań

Istnieją dwa typy włoskiego sera: łagodna i maślana Gorgonzola DOP dolce oraz bardziej charakterystyczna i ostrzejsza Gorgonzola DOP Piccante. Jest cenionym składnikiem w kuchni ze względu na charakterystyczny smak, a zarazem uniwersalność. Pysznie komponuje się z makaronami, ryżem, może też być składnikiem pizzy. Będzie idealnym dodatkiem do kremowych sosów i dipów. Świetnie smakuje w ciepłych daniach, jak i tych podawanych na zimno – w sałatkach, koreczkach, tartaletkach lub na desce serów. Pasuje także do owoców, m.in. gruszek, winogron czy fig, ale też do miodu, tworząc niepowtarzalny słodko-słony miks.

Tym razem proponujemy przygotować danie, w którym pierwsze skrzypce będzie grać aksamitny dip na bazie Gorgonzoli DOP dolce. Wspaniale kontrastuje z chrupiącymi skrzydełkami kurczaka, słodyczą pieczonej kukurydzy i świeżą pietruszką. Całość uzupełniają brokuły podsmażone w oleju chilli, które dodają daniu lekko pikantnego akcentu. To połączenie proste, ale niezwykle efektowne. Sprawdzi się jako smakołyk serwowany podczas kolacji we dwoje czy na spotkaniu ze znajomymi.

Pieczone skrzydełka z kurczaka z dipem z Gorgonzoli DOP dolce, pieczoną kukurydzą i pietruszką

Klatka kluczowa-78354
Pieczone skrzydełka z kurczaka z dipem z Gorgonzoli DOP dolce

Składniki:

  • 10 sztuk skrzydełek z kurczaka,
  • 1 kolba kukurydzy,
  • 1-1,5 łyżki oleju roślinnego,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej,
  • ulubione przyprawy do smaku,
  • 30 g Gorgonzoli DOP dolce,
  • 40 g serka śmietankowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki,
  • 6-8 gałązek brokułu,
  • 1 łyżka oleju chilli,
  • sól i pieprz do smaku.
Pieczone skrzydełka z kurczaka z dipem z Gorgonzoli DOP dolce, pieczoną kukurydzą i pietruszką
Pieczone skrzydełka z kurczaka z dipem z Gorgonzoli DOP dolce, pieczoną kukurydzą i pietruszką
Źródło: mat. TVN

Sposób przygotowania:

1. Skrzydełka wrzuć do miski i dodaj ulubione przyprawy, np. imbir, czosnek, papryka słodka, papryka wędzona, pieprz cytrynowy. Wlej olej i porządnie wymieszaj. Dodaj proszek do pieczenia oraz skrobię i jeszcze wymieszaj.

2. Kukurydzę pokrojoną na żeberka dodaj do miski i wymieszaj z olejem i przyprawami.

3. Kurczaka i kukurydzę wyłóż na blaszkę. Piecz około 15-20 min w 200 stopniach C. Po tym czasie przewróć produkty na drugą stronę i piecz jeszcze 10 minut.

4. Posiekaj pietruszkę. Następnie do kielicha blendera dodaj Gorgonzolę DOP dolce, serek śmietankowy, sok z cytryny, sól, pieprz i odrobinę oliwy. Blenduj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

5.     Gałązki brokułu zblanszuj w gotującej się wodzie około 2 min. Następnie przełóż do zimnej wody, żeby zatrzymać proces gotowania. Osusz i podsmaż na patelni w oleju chilli przez około 2 minuty.

6. Upieczonego kurczaka i kukurydzę wyłóż na talerz. Dodaj brokuły. Posyp pietruszką i podawaj z aromatycznym Gorgonzola DOP dipem.

Gotowe. To danie zachwyca różnorodnością smaków i struktur. Smacznego!

Materiał promocyjny
podziel się: