Przepisy kulinarne

Czym zastąpić jajko w diecie? Rewolucja na talerzu

aquafaba, cieciorka

Detry26/Getty Images

Przepisy kulinarne

Czym zastąpić jajko w diecie? Rewolucja na talerzu

aquafaba, cieciorka

Detry26/Getty Images

Jajko uważane jest za ważny składnik codziennej diety. Jednak w ostatnich latach zarówno dietetycy, jak i lekarze zaczęli spierać się w kwestii tego, czy produkty pochodzenia zwierzęcego w ogóle powinny znajdować się w naszym menu. Jeśli ty też masz tego typu wątpliwości lub po prostu chcesz wyeliminować jajko z diety z powodu choroby, nietolerancji czy np. przejścia na weganizm – sprawdź, czym zastąpić jajko.

Jajko jako produkt odzwierzęcy cieszy się i dobrą, i złą opinią. Nie ma jednak żadnych wątpliwości, iż jest bogatym źródłem witamin, minerałów i białka. Ze składników najkorzystniejszych dla organizmu ludzkiego należy wymienić przede wszystkim kwasy Omega-3, które w odpowiednim stosunku do kwasów Omega-6 znajdziemy w niewielu innych produktach. Zastąpienie jajka w diecie jest jednak możliwe. Sprawdź, jak to zrobić!

Czym zastąpić jajko w diecie?

Pod kątem białka i witamin jajko nie jest produktem trudnym do zastąpienia w codziennym odżywianiu. Wystarczy, że będziesz stosować prostą zasadę jedzenia jak największej ilości roślin strączkowych. Nie oznacza to, że trzeba się nimi na siłę objadać. Dobrze byłoby jednak pamiętać o ich regularnym jedzeniu – zapewni to odpowiednią podaż witamin i minerałów w diecie. Idealnym źródłem białka, wapnia oraz witamin jest tofu. Jeżeli jednak unikasz również produktów sojowych, postaraj się włączyć do swojej diety fasolę, brązowy ryż oraz wszelkiego rodzaju orzechy (z włoskimi na czele).

Jeśli chodzi o znalezienie dobrego źródła kwasów Omega-3, tu sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Jeżeli możesz jeść ryby, nie ma problemu. Ale czym zastąpić jajko w diecie, jeśli jesteś weganinem? W takiej sytuacji powinieneś pomyśleć albo o suplementacji, albo o uzupełnieniu kwasów Omega poprzez spożywanie np. siemienia lnianego. Wystarczy świeżo zmielone siemię lniane dodać do jakiejkolwiek potrawy lub też pić napar z siemienia (jeśli zdecydujesz się na napar, musisz pamiętać o piciu wody w ciągu dnia, inaczej narazisz się na krępujące odgłosy żołądka). Wykonuje się go w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że do gotującej się wody (około 400 ml) wsypiesz dwie łyżki niezmielonego siemienia. Gotuj je około 7 minut na wolnym ogniu. Tak powstały płyn powinien zostać wypity na ciepło. Do specyficznej konsystencji szybko się przyzwyczaisz.

Czym zastąpić jajko w kuchni?

Nie zawsze poniższe rozwiązania są proste, jednak najczęściej możliwe do codziennego stosowania bez uszczerbku na smaku i wyglądzie potraw.

Czym zastąpić jajko w panierce?

Tu nie ma żadnego problemu. Doskonale w zastępstwie jajka sprawdza się mleko (również sojowe), a nawet woda. Jajko w panierce służy jedynie jako „lep” na bułkę tartą. Niewiele zatem starań potrzeba, żeby wymyślić, czym zastąpić jajko do panierki .

Czym zastąpić jajko w naleśnikach?

Zastępowanie jajka w naleśnikach w ogóle nie jest konieczne. Doskonałe w smaku i konsystencji naleśniki wychodzą nawet z samej wody i mąki. Jeżeli jednak chcesz nadać naleśnikom puszystości bez użycia jajka, weź pod uwagę kilka opcji. Możesz np. użyć zmielonych płatków owsianych lub tzw. aquafaby, czyli płynu z puszki po cieciorce, który doskonale się ubija i wykazuje takie same właściwości jak ubite białko jajka. Co więcej, nie posiada wyraźnego smaku, więc nie powinieneś nawet poczuć różnicy.

Czym zastąpić jajko w kotletach mielonych?

Sprawa jest jeszcze prostsza niż w przypadku naleśników. Wspominaliśmy już o używaniu siemienia lnianego zamiast jajka w celu uzupełnienia kwasów Omega-3 w diecie. Siemię lniane świetnie sprawdzi się również w kwestiach „technicznych”. Zmiel siemię lniane i zalej odrobiną wody, a zawiesinę, która powstanie, wykorzystaj w zastępstwie jajka do kotletów mielonych. Całość doskonale się sklei, a smak będzie delikatniejszy niż zazwyczaj. Możesz również użyć zmielonych płatków owsianych, Pamiętaj jednak, aby tak samo jak siemię lniane, wcześniej je namoczyć. Voila! Teraz już wiesz, czym zastąpić jajko do kotletów .

Czym zastąpić jajko w plackach ziemniaczanych?

W przypadku placków ziemniaczanych opcje również są dwie. Możesz w ogóle nie dodawać ani jajek, ani ich zastępników bez żadnej szkody dla smaku czy konsystencji. Możesz również, podobnie jak w poprzednich przepisach, użyć zmielonego siemienia lnianego lub płatków owsianych.

Czym zastąpić jajko w diecie – siemię lniane i płatki owsiane

Najważniejszą informacją, którą warto przyswoić sobie w kontekście obu tych zastępników, jest konieczność namoczenia ich przed użyciem . Będą lepiej wówczas współgrały z całą potrawą. Spełnią również swoją rolę, ponieważ jako suche składniki nie wykazują właściwości podobnych do jajka.

Zobacz również:

Niebanalne śniadanie według Darii Ładochy - micha pełna zdrowia

Smalec z fasoli i bolognese z kalafiora - sprawdź przepisy Piotra Kucharskiego na dania a'la mięsne

Kiszonki na zdrowie, czyli ogórkowa i kapusta według Piotra Kucharskiego

Co sądzisz o tym artykule?
80
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0